Η ιστορία πίσω από το Σάντος του Πουέρτο Ρίκο

Περπατήστε στα καταστήματα αναμνηστικών του Old San Juan και θα τους δείτε: χειροποίητα ειδώλια, συνήθως κατασκευασμένα από ξύλο ( santos de palo ), αγίων ή άλλων θρησκευτικών μορφών. Αυτά είναι τα santos του Πουέρτο Ρίκο, και είναι προϊόν μιας νησιωτικής παράδοσης που πηγαίνει πίσω αιώνες. Οι Santos είναι κοινές σε όλο τον λατινικό κόσμο.

Τα μεγαλύτερα santos είναι κατασκευασμένα για εκκλησίες, ενώ τα μικρότερα που μπορείτε εύκολα να βρείτε σε καταστήματα και γκαλερί προορίζονται να τοποθετηθούν σε ένα νοικοκυριό.

Στο Πουέρτο Ρίκο, σχεδόν κάθε σπίτι έχει ένα santo. Πολλοί Πουέρτο Ριχάρδες τοποθετούν τα σαντούς τους μέσα σε ένα ξύλινο κιβώτιο με πτυσσόμενες πόρτες, που ονομάζεται nicho , και τους χρησιμοποιούν ως βωμούς όπου τοποθετούν προσφορές ή απευθύνονται στις προσευχές τους.

Η ιστορία του Σάντος στο Πουέρτο Ρίκο

Η παράδοση του santos είναι ζωντανή στο Πουέρτο Ρίκο από τον 16ο αιώνα. Αρχικά εξυπηρετούσε έναν πρακτικό σκοπό: για οικιακή χρήση σε αγροτικές περιοχές που είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε εκκλησίες. Υπάρχει ένα santo από το Πουέρτο Ρίκο στο Μουσείο Εθνικής Ιστορίας του Smithsonian που χρονολογείται από το 1500. Αρχικά, ο σάντος ήταν σκαλισμένος από ένα ενιαίο ξύλο. μόνο αργότερα το σκάφος έγινε πιο εξελιγμένο, με ξεχωριστά κομμάτια συναρμολογημένα για να φτιάξουν το τελικό προϊόν.

Το Santos είναι χειροποίητο από τεχνίτες γνωστούς ως santeros . Χρησιμοποιώντας ένα απλό μαχαίρι, αυτοί οι τεχνίτες (πολλοί από τους οποίους τιμούνται ως δάσκαλοι στο νησί) τυπικά ζωγραφίζουν και μερικές φορές κοσμούν τις δημιουργίες τους με πολύτιμους λίθους ή φιλιγκάρες.

Στη συνέχεια χρησιμοποιούν ένα μείγμα κεριού και κιμωλίας για να διαμορφώσουν το κεφάλι και το πρόσωπο του αγίου.

Ενώ τα μεγαλύτερα δημιουργήματα που προορίζονται για εκκλησίες είναι συχνά πιο περίτεχνα, στην ουσία, η χειροτεχνία του santos ακολουθεί μια απλή αισθητική. ακριβώς το αντίθετο των vejigante μάσκες , που έρχονται σε μια άγρια ​​ανάφλεξη του χρώματος και της φαντασίας, το santos (τουλάχιστον, τα μικρότερα που γίνονται για ιδιωτικά σπίτια) γίνονται με ταπεινή επαφή και ομορφιά homepun.

Ομοίως, οι σάντος συνήθως δεν απεικονίζονται σε ευσεβείς πόζες, τα μάτια τους ανεβαίνουν προς τον ουρανό ή ακτινοβολούν μια αύρα καλοσύνης ή σε μια πράξη πόνου ή μαρτύριο. Αντίθετα, είναι χαραγμένα σε απλές όρθιες στάσεις, ή ιππασία με άλογο ή καμήλα πίσω στην περίπτωση των Τριών Βασιλέων. Είναι αυτή η λεπτότητα και η απλότητα που δίνει στον σάντο τόσο την κομψότητα όσο και την πνευματική του ουσία.

Ένα 'Ραϊνάν Σουβενίρ

Ο Σάντος παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των Πουέρτο Ριχάν (και των Καθολικών σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική), αλλά και για μια υπέροχη ενθύμηση του χρόνου σας στο νησί. Όπως και πολλές τέχνες και βιοτεχνίες, κυμαίνονται από ακατέργαστα, φτηνά γλυπτά διαθέσιμα για λίγα δολάρια σε υπέροχους ιστορικούς θησαυρούς που αξίζει μια όμορφη δεκάρα. Αν ψάχνετε για το πρώτο, περπατήστε σε σχεδόν οποιοδήποτε κατάστημα αναμνηστικών στο Σαν Χουάν και θα τα βρείτε. Για τους τελευταίους, είναι σημαντικό να αναζητήσετε την υπογραφή του καλλιτέχνη. Ο γνωστός σάντερος υπογράφει πάντοτε το έργο του, αποδεικνύοντας την αξία του και χρησιμεύοντας ως σαφής σημάδι καλής κατασκευής. Μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στο Πουέρτο Ρίκο του Σάντου περιλαμβάνει μια λίστα από εργαστήρια ( tallas ) και τεχνίτες που είναι γνωστοί γύρω από το νησί και διεθνώς για τη δουλειά τους.

Στο Παλιό Σαν Χουάν, υπάρχουν μερικά μέρη όπου θα βρείτε ωραία παραδείγματα σαντου.

Η Galería Botello στην οδό Cristo έχει μια υπέροχη συλλογή από santos, πολλά που χρονολογούνται από το 1900 από φημισμένα εργαστήρια γύρω από το νησί. Έχω επίσης δει μια μικρή, αλλά άξια επίδειξη (προς πώληση) στη γκαλερί τέχνης Siena στην οδό Σαν Φρανσίσκο, μία από τις πολλές στην πόλη.

Μπορείτε επίσης να δείτε το εικονικό μουσείο του santos για μια καταπληκτική εικόνα αυτής της παράδοσης, ωραία παραδείγματα του santos του Πουέρτο Ρίκο και συνεντεύξεις με τον santeros.

Το πιο πανταχού παρόν σαντο είναι από τους Τρεις βασιλιάδες (είτε με τα πόδια είτε με άλογο) και πολλές επαναλήψεις της Παναγίας. Αν σας ενδιαφέρει, εξερευνήστε τα καταστήματα αναμνηστικών στην πόλη για να βρείτε ένα που σας μιλάει.