Ελευθερία και άγρια ​​κατασκήνωση στη Νέα Ζηλανδία

Η ελευθερία (ή άγρια) κατασκήνωση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να καλύψει οποιαδήποτε ολονύκτια κάμπινγκ (είτε σε μια σκηνή, campervan, αυτοκίνητο, ή αυτοκινούμενο ) που δεν λαμβάνει χώρα σε επίσημο campground ή πάρκο διακοπών. Στην ουσία, σημαίνει να τραβήξετε την πλευρά του δρόμου και να περάσετε τη νύχτα σχεδόν οπουδήποτε.

Αν και ένα κοινό γεγονός στη Νέα Ζηλανδία , οι πρόσφατες αλλαγές στο νόμο έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τη νομιμότητα της ελευθερίας κάμπινγκ.

Αυτή η σύγχυση τροφοδοτήθηκε εν μέρει από τα μέρη για τα οποία δεν είναι προς όφελός τους η στρατοπέδευση της ελευθερίας, όπως οι εμπορικοί χειριστές κατασκηνώσεων και τα τοπικά συμβούλια.

Για να βάλετε το ρεκόρ ευθεία, η ελευθερία κάμπινγκ είναι απόλυτα νόμιμη στη Νέα Ζηλανδία. Μπορεί να είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να εξερευνήσετε τη μοναδική γεωγραφία και τοπία της Νέας Ζηλανδίας. Ωστόσο, αν θέλετε να στρατόπεδο ελευθερίας τότε θα πρέπει να γνωρίζετε τα δικαιώματα και τις ευθύνες σας.

Νόμοι περί κατασκήνωσης της ελευθερίας της Νέας Ζηλανδίας

Ένας νέος νόμος, ο Freedom Camping Act, εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας το 2011. Αυτό καθιστά το καθεστώς της ελευθερίας κάμπινγκ πολύ σαφές. Τα βασικά σημεία του νόμου είναι:

Συνοπτικά, έχετε το δικαίωμα να απολαμβάνετε δημόσια γη υπό την προϋπόθεση ότι ενεργείτε υπεύθυνα.

Τα τοπικά συμβούλια δημιουργούν σύγχυση

Δυστυχώς, πολλά τοπικά συμβούλια σε ολόκληρη τη Νέα Ζηλανδία έκαναν εξαίρεση από τις ευρείες ελευθερίες που προβλέπει ο νόμος και προσπάθησαν να ελέγξουν την ελευθερία κάμπινγκ με την εισαγωγή κανονισμών (ουσιαστικά τοπικών νόμων).

Φαίνεται ότι οι έλεγχοι αυτοί έχουν κινητοποιηθεί από δύο πράγματα:

Το αποτέλεσμα είναι ότι σε πολλά μέρη γύρω από τη Νέα Ζηλανδία θα βρείτε σημάδια που έχουν ανεγερθεί από το τοπικό συμβούλιο απαγορεύοντας τη διανυκτέρευση πάρκινγκ ή κάμπινγκ. Ορισμένα συμβούλια έχουν ακόμη τοποθετήσει "απαγορευμένες κουβέρτες" σε ολόκληρη την περιοχή τους ή περιορισμούς όπως μη διανυκτέρευση σε συγκεκριμένη απόσταση από κάμπινγκ ή αστική περιοχή. Ορισμένα συμβούλια προσπάθησαν να φαίνονται να καταπραΰνουν τους κατασκηνωτές απαγορεύοντας την ελευθερία κάμπινγκ εν γένει, αλλά "επιτρέποντας" ορισμένες μικρές και συγκεκριμένες περιοχές να χρησιμοποιούνται για ολονύκτια κάμπινγκ. Έχουν υποστηρίξει ακόμη και τη θέση τους διορίζοντας αξιωματικούς για να περιπολούν την περιοχή και να «μετακινούν ανθρώπους» εάν διαπιστωθεί ότι είναι ελευθερία κάμπινγκ σε μια μη καθορισμένη περιοχή.

Στην πραγματικότητα, όλες αυτές οι ενέργειες εκ μέρους των τοπικών αρχών δεν είναι νόμιμες σύμφωνα με τον νόμο του Freedom Camping 2011. Ο νόμος επέτρεψε λίγο χρόνο στα συμβούλια να ευθυγραμμίσουν τους νόμους τους με τον νόμο, αλλά αυτή τη φορά έχει περάσει τώρα.

Τα Δικαιώματα των Συμβουλίων να Περιορίσουν την Καταστροφή Ελευθερίας

Τα συμβούλια έχουν πράγματι λάβει ορισμένα δικαιώματα βάσει του νόμου για να περιορίσουν την ελευθερία κάμπινγκ στην περιοχή τους. Ωστόσο, τα δικαιώματά τους είναι πολύ περιορισμένα. Ένα συμβούλιο μπορεί, κατά περίπτωση, να απαγορεύσει την κάμψη σε συγκεκριμένη περιοχή εάν:

Παρόλο που ένα συμβούλιο μπορεί να επιβάλει περιορισμούς εάν το κρίνουν απαραίτητο (όπως ο περιορισμός του αριθμού των διανυκτερεύσεων που μπορεί να παραμείνει κάποιος ή ο περιορισμός του σε αυτόνομα οχήματα), δεν μπορούν να επιβάλουν απαγόρευση σε μια περιοχή εκτός εάν υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ίδια η ελευθερία κάμπινγκ έχει δημιουργήσει προβλήματα με τα παραπάνω και ότι μια τέτοια απαγόρευση είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Συστάσεις για την υπεύθυνη (και νομική) κατασκήνωση

Ενώ η σύγχυση υπάρχει - και ενώ ορισμένα συγκεκριμένα συμφέροντα συνεχίζουν να παίζουν για την άγνοια του κοινού για το νόμο - είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα δικαιώματα και τις ευθύνες σας για την ελευθερία κάμπινγκ. Εξάλλου, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τον ίδιο στόχο με τον νόμο: να απολαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο αυτή την υπέροχη χώρα, προκαλώντας παράλληλα όσο το δυνατόν λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον ή σε άλλους ανθρώπους.

Αν σχεδιάζετε κάμπινγκ στη Νέα Ζηλανδία, υπάρχουν κάποιες προτάσεις:

Τι να κάνετε αν αντιμετωπίσετε μια επίσημη κατά την ελευθερία Camping

Κανείς δεν συμπαθεί την αντιπαράθεση με την επίσημη ιδιότητα, ειδικά όταν απειλεί να χαλάσει τις διακοπές σας! Ωστόσο, δεν είναι εκεί για να επηρεάσουν τα δικαιώματά σας, και πολλοί φαίνεται να λειτουργούν με ψευδείς πληροφορίες. Παρόλο που κάποιοι μπόρεσαν στο παρελθόν, τα συμβούλια δεν είναι πλέον σε θέση να εκδίδουν άμεσα πρόστιμα για την ελευθερία κάμπινγκ, εκτός εάν για έναν τόπο που ορίζεται ως μη-κάμπινγκ σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του νόμου Camping Freedom. Δεν μπορούν επίσης να σας επιμένουν να μετακινηθείτε, εκτός εάν βρίσκεστε σε έναν από τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους μη κάμπινγκ (στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να είναι σαφώς σηματοδοτημένοι ως τέτοιοι).

Αν σας ζητηθεί να μετακινηθείτε από έναν υπάλληλο (ή οποιονδήποτε άλλο), κάντε τα εξής:

  1. Να είστε ευγενικοί αλλά σταθεροί.
  2. Ρωτήστε τους αν η στάθμευση είναι δημόσιο έδαφος.
  3. Αν είναι (και θα είναι αν δεν πρόκειται για ιδιωτική γη), ρωτήστε τους αν έχει οριστεί συγκεκριμένος χώρος χωρίς κάμπινγκ σύμφωνα με το Άρθρο 11 του Νόμου περί Κατασκήνωσης του Freedom 2011 και σε ποια βάση.
  4. Εάν σας φανεί συγκεχυμένη, δεν ξέρετε, δεν θα απαντήσετε ούτε θα σας απαντήσουμε παρά μια άμεση απάντηση σε αυτή την ερώτηση, υπενθυμίστε απαλά ότι σύμφωνα με το άρθρο 11 του νόμου για την ελευθερία κατασκήνωσης του 2011 και το νομοσχέδιο της Νέας Ζηλανδίας, είναι πράγματι μέσα στα δικαιώματά σας να είστε εκεί.
  5. Εάν σας λένε ότι "χρειάζεστε άδεια", ότι "είναι εναντίον κανονισμών του συμβουλίου" ή ότι παραβιάζει οποιονδήποτε άλλο προφανή νόμο, υπενθυμίζετε ότι οποιεσδήποτε κανονιστικές διατάξεις του συμβουλίου ή άλλοι κανονισμοί που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο για την ελευθερία κατασκήνωσης είναι πράγματι παράνομες. Τα συμβούλια παρασχέθηκαν μέχρι τις 30 Αυγούστου 2012 για να τα συμμορφωθούν.
  6. Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με τις απαντήσεις που παίρνετε, αρνούνται να μετακινηθούν. Προτείνετε ευγενικά στον ενδιαφερόμενο ότι αν δεν σας δοθούν συγκεκριμένες πληροφορίες που να δείχνουν ότι παραβιάζετε το νόμο, τότε δεν είστε υποχρεωμένοι να μετακομίσετε.

Η Νέα Ζηλανδία είναι εξαιρετικά τυχερή που έχει τα δικαιώματα όλων για να απολαύσει την εξοχή που διατηρείται στο νόμο. Τόσο το νομοσχέδιο για τα δικαιώματα όσο και ο νόμος για την ελευθερία κατασκήνωσης ενισχύουν το δικαίωμα ελεύθερης και υπεύθυνης μετακίνησης σε δημόσιες εκτάσεις. Γνωρίστε τα δικαιώματά σας, ενεργήστε υπεύθυνα και συμβάλλετε στη διατήρηση αυτής της υπέροχης χώρας για το μέλλον.

Μια πλευρά Σημείωση

Δυστυχώς, παρά τη σύγκρουση με την Camping Ελευθερίας και τους άλλους νόμους της Νέας Ζηλανδίας, θα βρείτε συμβούλια τα οποία θα επιβάλλουν πρόστιμο ύψους $ 200 αν έχετε στρατόπεδο ελευθερίας στην περιοχή τους. Η χειρότερη περιοχή για αυτό είναι το Queenstown . Μέχρι να συμμορφωθούν τα συμβούλια του Συμβουλίου, είναι καλύτερο να αποφύγετε την ελευθερία κάμπινγκ σε αυτές τις περιοχές.

Σημείωση: Αυτό το άρθρο είναι μόνο για καθοδήγηση και δεν παρέχεται ως νομική συμβουλή. Καμία ευθύνη δεν μπορεί να γίνει δεκτή από τον συγγραφέα ή τους συνεργάτες του. Εάν χρειάζεστε νομική διευκρίνιση, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία του δικαίου.