Εθνικό Πάρκο Tongariro

Οδηγός για την εξερεύνηση του εθνικού πάρκου Tongariro, North Island, Νέα Ζηλανδία

Ο Εθνικός Δρυμός Tongariro, που βρίσκεται στο κέντρο του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας, είναι ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς χώρους της χώρας και ένας με διεθνή φήμη. Είναι το παλαιότερο εθνικό πάρκο στη χώρα και ήταν στην πραγματικότητα μόνο το τέταρτο εθνικό πάρκο που ιδρύθηκε οπουδήποτε στον κόσμο. Είναι επίσης μία από τις 28 μόνο περιοχές στον κόσμο που έχουν λάβει διπλή παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO, τόσο για την πολιτιστική όσο και για τη φυσική τους σημασία.

Είναι επίσης το σπίτι για το πιο δημοφιλές περίπατο στη Νέα Ζηλανδία, το Tongariro Crossing.

Tongariro Εθνικό Πάρκο Μέγεθος και Τοποθεσία

Το πάρκο είναι περίπου 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα (500 τετραγωνικά μίλια) σε μέγεθος. Βρίσκεται ουσιαστικά στη μέση του βόρειου νησιού και είναι σχεδόν ίδια απόσταση από το Auckland και το Wellington σε αντίθετες κατευθύνσεις (περίπου 320 χιλιόμετρα / 200 μίλια) από το καθένα. Είναι επίσης σε μικρή απόσταση στα νοτιοδυτικά από τη λίμνη Taupo και πολλοί επισκέπτες χρησιμοποιούν το Taupo ως βάση για να εξερευνήσουν την περιοχή.

Ιστορία και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του Εθνικού Πάρκου Tongariro

Η περιοχή, και ειδικά τα τρία βουνά, έχει μεγάλη σημασία για την τοπική φυλή Maori, το Ngati Tuwharetoa. Το 1887 ο αρχηγός Te Heuheu Tukino IV πέρασε την ιδιοκτησία στην κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας υπό την προϋπόθεση ότι παρέμεινε προστατευόμενη περιοχή.

Η αρχική έκταση 26 τετραγωνικών χιλιομέτρων (16 τετραγωνικά μίλια) επεκτάθηκε τα επόμενα χρόνια, ενώ το τελευταίο αγροτεμάχιο προστέθηκε μόλις το 1975.

Το πιο ιστορικό κτίριο στο πάρκο είναι το Chateau Tongariro. αυτό το μεγάλο ξενοδοχείο στο χωριό Whakapapa στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου χτίστηκε το 1929.

Εθνικό Πάρκο Tongariro Φυσικά χαρακτηριστικά

Τα πιο δραματικά χαρακτηριστικά του πάρκου είναι τα τρία ενεργά ηφαίστεια των Ruapehu, Ngauruhoe και Tongariro τα οποία είναι το επίκεντρο ολόκληρου του κεντρικού βόρειου νησιού.

Ο ποταμός Tongariro είναι ο κύριος ποταμός που τροφοδοτεί τη λίμνη Taupo και έχει τις αρχές του στα βουνά. Υπάρχουν επίσης πολλά ροές και κομμάτια για να εξερευνήσετε.

Μία από τις πιο ξεχωριστές πτυχές του τοπίου στο Εθνικό Πάρκο Tongariro είναι το χόρτο που καλύπτει μεγάλες εκτάσεις. Αυτά τα χαμηλά εγγενή χόρτα δουλεύουν καλά στις υπερυψωμένες αλπικές περιοχές του πάρκου που περιβάλλει τα βουνά. Το χειμώνα πολλές από αυτές τις περιοχές καλύπτονται εντελώς στο χιόνι.

Το πάρκο περιέχει επίσης δασικές εκτάσεις με μεγάλους αριθμούς φυσικής οξιάς και κανούκα. Στις υψηλότερες περιοχές του πάρκου, ωστόσο, μόνο οι λειχήνες είναι σε θέση να επιβιώσουν.

Η ζωή των πτηνών στο πάρκο είναι επίσης πολύ χαρακτηριστική. Λόγω της απομακρυσμένης θέσης, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από αυτόχθονες πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των tui, bellbird και διάφορα σπάνια είδη ακτινίδιο. Δυστυχώς τα πουλιά έχουν πολλά αρπακτικά ζώα, με τη μορφή ζώων που εισήχθησαν στη Νέα Ζηλανδία από τους πρώτους ευρωπαίους εποίκους, όπως οι αρουραίοι, οι κλαδιάς και το αυστραλιανό όσμουν. Ωστόσο, χάρη σε ένα ισχυρό πρόγραμμα εξάλειψης, ο αριθμός των παρασίτων αυτών μειώνεται. Τα ελάφια κυνηγούν επίσης στο πάρκο.

Τι να δείτε και να κάνετε στο Εθνικό Πάρκο Tongariro

Τόσο το καλοκαίρι όσο και ο χειμώνας (και οι εποχές στο μεταξύ) προσφέρουν πολλά πράγματα να κάνουν.

Η κύρια δραστηριότητα το χειμώνα είναι το σκι και το snowboarding σε ένα από τα πάρκα δύο skifields, Turoa και Whakapapa. Αυτές είναι και οι δύο από τις πλαγιές του όρους Ruapehu και, είναι οι μοναδικές skifields στο βόρειο νησί, είναι εξαιρετικά δημοφιλείς.

Το καλοκαίρι υπάρχει πεζοπορία και εξερεύνηση των πολλών μονοπατιών που βρίσκονται σε όλο το πάρκο. Η αλιεία είναι επίσης πολύ δημοφιλής στον ποταμό Tongariro και στους παραποτάμους του. Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν κυνήγι, ιππασία και ορεινή ποδηλασία.

Κλίμα: Τι να περιμένετε

Όντας ένα αλπικό κλίμα και με κάποιες υψηλές επιφάνειες, οι θερμοκρασίες μπορεί να ποικίλουν δραματικά, ακόμα και την ίδια μέρα. Εάν περπατάτε μέσα από το πάρκο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πρέπει πάντα να συμπεριλάβετε ζεστά ρούχα, ιδιαίτερα σε υψηλότερα υψόμετρα, όπως στο Tongariro Crossing.

Επίσης, βεβαιωθείτε πάντα ότι έχετε πάρει ένα παλτό βροχής ή σακάκι.

Πρόκειται για μια περιοχή με έντονες βροχοπτώσεις, καθώς ο βροχερός καιρός που επικρατεί σε αυτά τα βουνά κατακρημνίζεται.

Το Εθνικό Πάρκο Tongariro είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος της Νέας Ζηλανδίας που αξίζει να επισκεφθείτε ανά πάσα στιγμή του χρόνου.