Εθνικό Πάρκο Ταντόμπας και ταξιδιωτικός οδηγός του Tiger Reserve

Ένα από τα κορυφαία πάρκα για να εντοπίσετε μια τίγρη στην Ινδία

Δημιουργήθηκε το 1955, το Εθνικό Πάρκο Tadoba είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο στην Μαχαράστρα. Μέχρι τα τελευταία χρόνια, ήταν off-the-beaten track. Ωστόσο, έχει κερδίσει γρήγορα δημοτικότητα λόγω της υψηλής πυκνότητας των τίγρεων. Κυριαρχείται από τικ και μπαμπού, και με ένα μαγευτικό τοπίο από τραχιά βράχια, έλη και λίμνες, είναι γεμάτη ποικιλία άγριας ζωής και κάποτε ευνοήθηκε από τους σίκραρες (κυνηγοί). Μαζί με το ιερό άγριας φύσης Andhari, το οποίο σχηματίστηκε το 1986, αποτελεί το αποθεματικό Tigoba Andhari Tiger.

Αν θέλετε να δείτε τίγρεις στη φύση στην Ινδία, ξεχάστε Bandhavgarh και Ranthambore . Σε αυτό το αποθεματικό των 1.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δεν είναι συνήθως το ζήτημα αν θα δείτε μια τίγρη, αλλά πόσες. Η πιο πρόσφατη απογραφή, που πραγματοποιήθηκε το 2016, εκτιμά ότι το απόθεμα έχει 86 τίγρεις. Από αυτά, 48 βρίσκονται στην περιοχή πυρήνα των 625 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τοποθεσία

Στη βορειοανατολική Μαχαράστρα, στην περιοχή Chandrapur. Το Tadoba βρίσκεται περίπου 140 χιλιόμετρα νότια από το Nagpur και 40 χιλιόμετρα βόρεια του Chandrapur.

Πώς να πάτε εκεί

Οι περισσότεροι άνθρωποι φθάνουν μέσω του Chandrapur, όπου βρίσκεται ο κοντινότερος σιδηροδρομικός σταθμός. Είναι επίσης ένα σημαντικό σημείο σύνδεσης για τους ταξιδιώτες που έρχονται από το Nagpur (περίπου τρεις ώρες μακριά), το οποίο έχει το πλησιέστερο αεροδρόμιο και συχνότερα τρένα. Από το Chandrapur, είναι δυνατό να πάρετε λεωφορείο ή ταξί στην Tadoba. Η στάση του λεωφορείου βρίσκεται απέναντι από το σιδηροδρομικό σταθμό. Τα λεωφορεία πηγαίνουν συχνά από Chandrapur στο χωριό Mohali.

Πύλες εισόδου

Το αποθεματικό έχει τρεις βασικές ζώνες - Moharli, Tadoba, και Kolsa - με έξι πύλες εισόδου.

Ενώ το Moharli είναι παραδοσιακά η πιο δημοφιλής ζώνη για σαφάρι, υπήρξαν πολλές παρατηρήσεις τίγρη στη ζώνη Kolsa το 2017.

Σημειώστε ότι όλες οι πύλες βρίσκονται μακριά από το ένα το άλλο, γι 'αυτό φροντίστε να το λάβετε αυτό υπόψη κατά την κράτηση των καταλυμάτων σας. Επιλέξτε κάπου κοντά στην πύλη που θα μπείτε μέσα.

Το αποθεματικό διαθέτει επίσης έξι ζώνες προστασίας, όπου διεξάγονται δραστηριότητες οικολογικού τουρισμού (με επικεφαλής χωριανοί) και σαφάρι. Αυτά είναι το Αγκαρζάρι, η Ντέβαντα-Αδεγκόαν, η Ινούνα, η Κολάρα, η Ραμντέγκι-Ναβέγκαον και η Αλιζάνζα.

Πότε θα Επισκεφθείτε

Η καλύτερη στιγμή για να δείτε τίγρεις είναι κατά τους θερμότερους μήνες, από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο (αν και οι θερινές θερμοκρασίες είναι ακραίες, ειδικά τον Μάιο). Η εποχή των μουσώνων είναι από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, μετά το μουσούνιο (που είναι επίσης καυτό) είναι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο.

Δεκέμβριος-Φεβρουάριος είναι χειμώνας, αν και οι θερμοκρασίες εξακολουθούν να είναι αρκετά ζεστές καθώς το κλίμα είναι τροπικό. Η βλάστηση και η ζωή των εντόμων ζωντανεύουν με την έναρξη του μουσώνα στα μέσα Ιουνίου. Ωστόσο, η ανάπτυξη στο φύλλωμα μπορεί να δυσκολευτεί να εντοπίσει τα ζώα.

Ωρες λειτουργίας

Το απόθεμα είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός από τις Τρίτες για σαφάρι.

Υπάρχουν δύο διαθέσιμες θέσεις για σαφάρι την ημέρα - μία το πρωί από τις 6 π.μ. έως τις 11 το πρωί και μία το απόγευμα από τις 3 μ.μ. έως τις 6.30 μ.μ. Οι χρόνοι των διατριβών θα διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με την εποχή του χρόνου.

2017 Monsoon Season: Παρόλο που ο τουρισμός ήταν περιορισμένος στο Tadoba κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων στο παρελθόν, η κεντρική περιοχή του αποθέματος θα κλείσει κατά τη διάρκεια του μουσούχου από την 1η Ιουλίου έως τις 15 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Αυτό οφείλεται στις οδηγίες της Εθνικής Αρχής Διατήρησης Τίγρεων. Οι τουρίστες μπορούν να εισέλθουν στις ζώνες ασφαλείας για σαφάρι, αλλά πρέπει να νοικιάσουν τζιπ στις πύλες, καθώς απαγορεύονται τα ιδιωτικά οχήματα. Δεν απαιτείται προκαταβολή.

Εισιτήρια και τέλη Safari στις ζώνες πυρήνα

Μπορούν να προσληφθούν ανοικτά οχήματα "τσιγγάνων" (τζιπ) για σαφάρι. Εναλλακτικά, είναι δυνατό να χρησιμοποιήσετε το δικό σας όχημα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να πάρετε μαζί σας έναν τοπικό οδηγό δασών. Επιπλέον, υπάρχει επιπλέον χρέωση εισόδου 1.000 ρουπίες που εισπράττονται σε ιδιωτικά οχήματα.

Αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη δημοτικότητα του αποθεματικού, τα τέλη εισόδου αυξήθηκαν σημαντικά τον Οκτώβριο του 2012 και στη συνέχεια αυξήθηκαν και πάλι τον Οκτώβριο του 2013. Το κόστος της ενοικίασης τσιγγάνων έχει επίσης αυξηθεί. Οι αναθεωρημένες τιμές είναι:

Επιπλέον, υπάρχει μια ειδική ποσόστωση Platinum διαθέσιμη για ξένους τουρίστες. Το ποσό συμμετοχής ανά τσιγγάνιο είναι 10.000 ρουπίες.

Οι κρατήσεις Safari θα γίνουν online σε αυτή την ιστοσελίδα, η οποία ανήκει στο Τμήμα Δασών του Maharashtra. Οι κρατήσεις ανοίγουν 120 ημέρες νωρίτερα και πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από τις 17:00 την ημέρα πριν από το σαφάρι. Το 70% της ποσόστωσης θα είναι διαθέσιμο για κρατήσεις μέσω διαδικτύου, ενώ το 15% θα είναι επιτόπιες κρατήσεις κατά την πρώτη επίσκεψη. Το υπόλοιπο 15% αφορά VIP. Ή, απλά εμφανίζετε και ρωτάτε άλλους ταξιδιώτες, αν υπάρχει χώρος στα οχήματα σαφάρι. Η απόδειξη της ταυτότητας θα πρέπει να παρέχεται κατά την είσοδο στο αποθεματικό.

Οι τσιγγάνοι, οι οδηγοί και οι οδηγοί τοποθετούνται στην πύλη.

Είναι δυνατό να πάτε σε μια διαδρομή με ελέφαντα από την πύλη Moharli (αυτή είναι μια joyride, όχι για να παρακολουθείτε τίγρεις). Τα ποσοστά είναι 300 ρουπίες για τους Ινδιάνους τα Σαββατοκύριακα και τις κρατικές διακοπές, και 200 ​​ρουπίες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Για τους αλλοδαπούς, το ποσοστό είναι 1.800 ρουπίες τα σαββατοκύριακα και τις κρατικές αργίες, και 1.200 ρουπίες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι κρατήσεις πρέπει να γίνονται στην πύλη μία ώρα νωρίτερα.

Που να μείνω

Το Royal Tiger Resort βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην πύλη Moharli και διαθέτει 12 βασικά αλλά άνετα δωμάτια. Οι τιμές ξεκινούν από 3.000 ρουπίες ανά διανυκτέρευση για ένα διπλό. Το Serai Tiger Camp διαθέτει καταλύματα υψηλής ποιότητας για 7,000 ρουπίες ανά διανυκτέρευση για ένα δίκλινο, συμπεριλαμβανομένων των γευμάτων. Βρίσκεται αρκετά μακριά από την πύλη. Το Irai Safari Retreat είναι ένα πανέμορφο καινούριο ακίνητο στο Bhamdeli, κοντά στο Moharli, με πολυτελή δωμάτια για 8.500 ρουπίες και ένα διπλό, συμπεριλαμβανομένων των γευμάτων. Οι πολυτελείς σκηνές του είναι φθηνότερες.

Οι πιο φθηνές επιλογές στο Moharli είναι το ξενοδοχείο Maharastra Tourism Development Corporation, με δωμάτια για 2.000 ρουπίες και κάτω από μια νύχτα, και το Forest Development Corporation του Maharashtra ξενώνα και κοιτώνα. Κάντε online κράτηση στον ιστότοπο MTDC.

Το SS Kingdom & Holiday Resort Lohara είναι ένα βολικό μέρος για να μείνετε κοντά στη ζώνη Kolsa, με τιμές περίπου 5.000 ρουπίες ανά διανυκτέρευση.

Εάν τα χρήματα δεν αποτελούν αντικείμενο, το Svasara Resort στην πύλη του Kolara παίρνει υπέροχες κριτικές και προσφέρει μια επιεικιακή εμπειρία. Οι τιμές ξεκινούν από 13.000 ρουπίες ανά διανυκτέρευση για ένα διπλό. Στο Kolara, το The Safari Lodge Bamboo Forest είναι επίσης μαγευτικό. Αναμείνετε να πληρώσετε 18.000 ρουπίες τη νύχτα. Το Tadoba Tiger King Resort είναι επίσης ένα αξιοπρεπές μέρος για να μείνετε στην Κολάρα, για περίπου 9.500 ρουπίες ανά διανυκτέρευση. Το V Resorts Mahua Tola βρίσκεται στο χωριό Adegaon, περίπου 8 χιλιόμετρα από την πύλη της Κολάρα και διαθέτει εξαιρετικά δωμάτια για 6.500 ρουπίες ανά διανυκτέρευση. Εκείνοι με προϋπολογισμό θα πρέπει να ελέγξουν την πρόσφατα ανοιγμένη Forest Development Corporation των μαγαζιών της Μαχαράστρα στην Κολάρα.

Jharana Jungle Lodge είναι το μέρος για να μείνετε στο Navegaon gate.

Αν θέλετε να μείνετε μακριά από το απόθεμα, κλείστε ένα από τα Forest Rest Houses μέσω του Τμήματος Δασών.

Ταξιδιωτικές συμβουλές

Είναι σημαντικό να προγραμματίσετε το ταξίδι σας πολύ νωρίτερα, καθώς το απόθεμα έχει βρει πρόσφατα μια θέση στον τουριστικό χάρτη και ο αριθμός των θέσεων για διαμονή είναι πολύ περιορισμένος. Ο αριθμός των σαφάρι είναι επίσης περιορισμένος.