Εβδομάδα του Πάσχα του Αλμπουκέρκερ στο Τόπι

Το προσκύνημα στο λόφο Tomé στο Τομέ, Νέο Μεξικό είναι μια ετήσια παράδοση της Μεγάλης Παρασκευής. Η παράδοση της εβδομάδας του Πάσχα του Albuquerque είναι παρόμοια με το προσκύνημα που έγινε στο βόρειο Νέο Μεξικό στο Sanctuario de Chimayo, στο Chimayo. Αυτό το ορόσημο προσελκύει χιλιάδες, πολλοί από τους οποίους περπατούν για πολλές ώρες - ή ημέρες - για να φτάσουν στο καθολικό ιερό.

Λέγεται ότι οι Penitentes άρχισαν την ετήσια παράδοση στον λόφο του Τόμ ως τρόπο να κάνουν την εκδίκηση για τις αμαρτίες τους.

Πολλοί Χριστιανοί της περιοχής συνεχίζουν την παράδοση ως μέρος της εβδομάδας του Πάσχα, κάνοντας ιδιαίτερες προσευχές στο ιερό λόφο. Τρεις σταυροί κηλιδώνουν την κορυφή του λόφου.

Το Tomé Hill βρίσκεται ανατολικά του Rio Grande και έξι μίλια νότια του Los Lunas. Βρίσκεται περίπου 15 μίλια νότια του Albuquerque, κατά μήκος του El Camino Real . Το Camino Real, ή ο αυτοκινητόδρομος του βασιλιά, ήταν το μονοπάτι που πήραν οι ισπανοί στρατιώτες καθώς ταξίδευαν από αποστολή σε αποστολή, πριν το Νέο Μεξικό γίνει κράτος.

Το λόφο βρίσκεται κατά μήκος της ρήξης Rio Grande , μια αρχαία γεωλογική ανάδειξη που είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, και των οποίων τα μέρη Sandia κοντά στο Albuquerque είναι ένα μέρος. Η γεωλογία του Νέου Μεξικού είναι μοναδική και ο Τομέ Χιλ ξεχωρίζει ως ένας μεγάλος λόφος σε μια κυλιόμενη κοιλάδα. Έχουν καταγραφεί πάνω από 1.800 πετρογλυφικά στο λόφο. Ορισμένοι χρονολογούνται πίσω χιλιάδες χρόνια.

Στη βάση του λόφου, υπάρχει ένα μικρό πάρκο με αγάλματα και πλάκες που εξηγούν την περιοχή της ιστορίας.

Το μεγάλο χαλύβδινο γλυπτό του πάρκου, La Puerta del Sol (πύλη στον ήλιο), αντικατοπτρίζει τους διαφορετικούς πολιτισμούς της περιοχής.

Την Μεγάλη Παρασκευή, οι άνθρωποι περπατούν από τη βάση του πάρκου μέχρι την κορυφή του λόφου, μια βόλτα που διαρκεί περίπου 30 με 45 λεπτά ή περισσότερο, ανάλογα με το πόσο κατάλληλος είναι ο προσκυνητής. Υπάρχουν δύο μονοπάτια, ο βαθύτερος βαθμός, ή ο λιγότερο απότομος βαθμός, που πολλοί προσκυνητές λαμβάνουν.

Ο λόφος έχει ύψος 350 μ. Και μόλις φτάσετε στην κορυφή, οι απόψεις είναι θεαματικές.

Πολλοί άνθρωποι κάνουν το ταξίδι από μακριά, αλλά κάποιοι έρχονται και παρκάρετε τα αυτοκίνητά τους κοντά στο βυθό του λόφου. Ο χώρος στάθμευσης είναι μικρός και έτσι για το 2011 οι γείτονες της περιοχής συναντήθηκαν με τοπικούς αξιωματούχους και κατέληξαν σε νέο σύνολο κανόνων.

Δύο δρόμοι κοντά στο λόφο Tomé θα κλείσουν και θα παρακολουθούνται από τοπικούς αξιωματούχους. Η κυκλοφορία των οχημάτων ήταν πρόβλημα στο παρελθόν και τα κλεισίματα των δρόμων θα βοηθήσουν στην επίλυση. Η οδός Hill Tome στο NM 47 και η La Entrada στη βάση του λόφου θα κλείσουν στην κυκλοφορία. Οι πύργοι άρδευσης θα είναι επίσης βαριδιωμένοι.

Εκείνοι που φτάνουν στην κορυφή του λόφου θα δουν τους τρεις σταυρούς που έμειναν στο χώρο από τα τέλη της δεκαετίας του 1940. Πολλοί προσεύχονται. Το ετήσιο προσκύνημα παρακολουθείται έντονα. Όποιος σχεδιάζει να πάει πρέπει να φορούν ανθεκτικά παπούτσια για πεζοπορία, ένα μπουκάλι νερό και να φορέσει σε στρώματα. Δεν υπάρχει σκιά.

Για να φτάσουμε εκεί

Πάρτε NM 47 (El Camino Real) νότια από το Albuquerque σε μία από τις εκκλησίες ή σχολεία που αναφέρονται παραπάνω. Ο λόφος βρίσκεται ανατολικά του 47 κοντά στην εκκλησία Άμπελης Σύλληψης, η οποία είναι ιδιαίτερα ορατή από το 47. Ο περίπατος θα διαρκέσει 1,5 με 2 ώρες στο λόφο, άλλα 45 λεπτά περίπου από εκεί μέχρι την κορυφή του λόφου.

Από την εκκλησία, πάρτε Patricio Road ανατολικά La Entrada. Πάρτε La Entrada βόρεια προς το λόφο.