Αναρρίχηση Mount Snowdon - Ο εύκολος τρόπος ή ο σκληρός τρόπος

Το Mount Snowdon είναι ένας από τους βρετανικούς προορισμούς και αν ταξιδεύετε στη Βόρεια Ουαλία, η θέα από τη διάσκεψη κορυφής των 3,560 είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσετε. Μπορεί να είναι μόνο η τρίτη υψηλότερη κορυφή του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η θέση της, που είναι περήφανη για τους πλησιέστερους γείτονές της, χωρισμένη από τις μεγάλες παγετώδεις κοιλάδες σχήματος u, σημαίνει θεάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι θεαματική:

Και στο ίδιο το βουνό, περίπου 700 πόδια από τη βάση εξαρτάται από τη διαδρομή που παίρνετε, ο βράχος αναρρίχησης Βρετανίας, ο σύντροφος Clogwyn Du'r Arddu, σπρώχνει το πέτρινο μαύρο πρόσωπο του μέσα από τις βρώμικες κατώτερες πλαγιές του Snowdon. Εκτός από το γεγονός ότι είναι δημοφιλής στους αναρριχητές, η syncline είναι ένα αξιοσημείωτο φυσικό χαρακτηριστικό από μόνο του. Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια χιλιετιών, καθώς η κίνηση της γης ώθησε οριζόντια στρώματα ιζημάτων σε κατακόρυφα στρώματα βράχου. Τα νεώτερα στρώματα βράχου είναι στην πραγματικότητα στη μέση αυτής της πετρώδους ουλή.

Η εύκολη διαδρομή στην κορυφή

Υπάρχουν οκτώ επίσημα μονοπάτια στη διάσκεψη κορυφής και αν αποφασίσετε να περπατήσετε, θα πρέπει να εξισορροπήσετε την απόσταση με δυσκολία. Αλλά αν οι ορεινοί περίπατοι των εννέα χιλιομέτρων δεν φαίνονται τόσο πολύ διασκεδαστικοί (και είμαι μαζί σου εκεί), ο ευκολότερος τρόπος για να απολαύσεις τις απόψεις στη σύνοδο κορυφής και κατά μήκος της διαδρομής είναι να ταξιδέψεις στο βουνό Snowdon ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ.

Ο σιδηρόδρομος μεταφέρει επιβάτες στη Σύνοδο Κορυφής του Snowdon από το 1896, χρησιμοποιώντας ένα μηχανισμό στενού περιτυπώματος, οδοντωτού και οδοντωτού τροχού που σχεδιάστηκε σύμφωνα με ένα επιτυχημένο σύστημα του 19ου αιώνα που αναπτύχθηκε στις Ελβετικές Άλπεις. Κάθε αμαξοστοιχία αποτελείται από ένα μόνο φορείο που ωθείται, όχι τραβηγμένο, από την ατμομηχανή του. Τα νέα (2013) βαγόνια, που ωθούνται από μηχανές ντίζελ, μεταφέρουν επιβάτες σε διαμερίσματα 10 θέσεων και λειτουργούν από τον Μάρτιο έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Το ταξίδι διαρκεί μια ώρα κάθε φορά και υπάρχει μια μισή ώρα στάση στο κέντρο επισκεπτών κοντά στην κορυφή. Μέχρι τον Μάιο, το ταξίδι πηγαίνει μόνο μέχρι το σταθμό Clogwyn, περίπου στο μισό σημείο.

Για λίγο περισσότερο χώρο και εμπειρία ατμόσφαιρας κληρονομιάς, μπορείτε να κάνετε κράτηση για το ταξίδι στο Snowdon Lily, ένα βικτοριανό σκούτερ που χτίστηκε στο σασί και το βραχνάρι του αρχικού βαγονιού του 1896. Η μεταφορά αυτή ωθείται από μία από τις τρεις αρχικές ατμομηχανές 1896 που εξακολουθούν να λειτουργούν. Το Snowdon Lily τρέχει μόνο από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Συμβουλή ταξιδιώτη: Όταν κάνετε κράτηση του εισιτηρίου σας, θα σας ανατεθεί σε ένα διαμέρισμα, αλλά όχι σε κάθισμα. Τα διαμερίσματα είναι διατεταγμένα σε δύο πάγκους με πέντε καθίσματα το καθένα, ο ένας προς τον άλλο. Ρυθμίστε νωρίς γιατί θα θελήσετε να δοκιμάσετε να πάρετε μία από τις τέσσερις θέσεις παραθύρων για τις καλύτερες προβολές. Μην καθυστερείτε πάρα πολύ καιρό πάνω από τον καφέ στην κορυφή, γιατί θα θέλατε και πάλι να χαλαρώσετε για ένα καλό κάθισμα που κατεβαίνει. Οι απόψεις είναι ριζικά διαφορετικές από κάθε πλευρά του φορείου, ειδικά όταν η αμαξοστοιχία φτάσει στην κεντρική κορυφογραμμή του βουνού, οπότε προσπαθήστε να πάρετε μια θέση στην αντίθετη πλευρά για το ταξίδι επιστροφής.

Snowdon Railway Essentials

Και μια πιο δύσκολη διαδρομή

Υπάρχουν οκτώ αναγνωρισμένες διαδρομές στη σύνοδο κορυφής της Snowdon. Το μονοπάτι Llanberis, στα 9 μίλια, είναι το μεγαλύτερο και επειδή θεωρείται το πιο εύκολο, αποκαλείται μερικές φορές το Τουριστικό Μονοπάτι. Μην ξεγελιέστε. Ενώ μερικές λέσχες πεζοπορίας και διοργανωτές περιηγήσεων ορίζονται ως μετριοπαθείς, η επίσημη αρχή Snowdonia National Park βαθμολογεί το Hard Mountain Walk. Αναρριχείται απαλά αλλά αμείλικτα για τουλάχιστον τρία μίλια και συμπίπτει με τη διαδρομή της ορεινής γραμμής. Πιο κοντά στην κορυφή, ωστόσο, έχει αρκετά πολύ απότομα τμήματα και λίγα που είναι αρκετά στενά για να ενοχλούν αν δεν έχετε το κεφάλι για ύψη. Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι η κορυφή του Snowdon είναι συχνά στα σύννεφα, με υγρή ομίχλη που προσκολλάται σε τμήματα από βραχώδη σκαλοπάτια και έχετε έναν περίπατο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά και με προσοχή.

Σε όλες τις εποχές, οι περιπατητές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ξαφνικές αλλαγές στον καιρό και πρέπει να δίνουν προσοχή στις προειδοποιήσεις καιρού πριν ξεκινήσουν. Το μονοπάτι ξεκινάει στο τέλος της Victoria Terrace, έξω από το A4086 στο Llanberis. Αυξάνει 3.199 πόδια πάνω από 4.5 μίλια (η συνολική απόσταση, εκεί και πίσω είναι 9 μίλια). Ο εκτιμώμενος χρόνος για έναν ικανό και έμπειρο περιπατητή είναι έξι ώρες εκεί και πίσω. Εάν σκέφτεστε να κάνετε αυτό το μονοπάτι, καλύπτεται από τον χάρτη OS17 (Snowdon & Conwy Valley) (διαθέσιμος για αγορά μέσω της ιστοσελίδας Snowdonia).

R ead κριτικές πελατών και θεωρούν τις διακοπές ενοικίασης καταλύματα κοντά στο Mt Snowdon στο TripAdvisor