Τσεχική Garnets στην Πράγα

Οι τουρίστες συρρέουν στην Πράγα για να αγοράσουν γρανάτες, αλλά προσέξτε για απομιμήσεις

Τσεχικά γρανάδες - επίσης γνωστά ως μποέμικο γρανάδες ή γρανάτες της Πράγας - είναι βαθύ κόκκινο Pyrope πολύτιμους λίθους. Τα καλύτερα γρανάτες έχουν εξορύσσεται στην Τσεχική Δημοκρατία για αρκετούς αιώνες. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται μια πέτρα αίμα-κόκκινο, γρανάδες έρχονται σε διαφορετικά χρώματα και τύπους: μαύρα και διαφανή γρανάτες είναι επίσης κοινά, και υπάρχει μια σπάνια πράσινη ποικιλία γρανάτη επίσης.

Το τσεχικό κόσμημα γρανάδας χαρακτηρίζεται παραδοσιακά από πολλά μικρά γρανάτες γεμάτα, έτσι ώστε τα γρανάδες να καλύπτουν το κομμάτι.

Σε πιο μοντέρνα κομμάτια κοσμήματος, οι μοναχικές πέτρες εμφανίζονται συχνά σε απλές ρυθμίσεις που επισημαίνουν το χρώμα και το κόψιμο του γρανάτη.

Ιστορία της Πράγας Γρανάτες

Η ιστορία της Πράγας και η εμπορία των γρανιτών της χρονολογούνται στις αρχές του 17ου αιώνα, σύμφωνα με το Μουσείο Βορείου Γρανίτη. Ο αυτοκράτορας Ρούντολφ Β 'διέταξε τη δημιουργία ενός αυτοκρατορικού μύλου στην Πράγα, ώστε να μπορούν να κοπούν και να τρυπηθούν ακατέργαστα γρανίτες. Ήδη από το 1598, ο αυτοκράτορας έδωσε την άδεια στους κόπτες για να εξάγουν μποέμικο γρανάδες.

Η πρακτική της εξόρυξης Βοημίας γρανάτη έριξε προοπτικές από όλο τον κόσμο, με πολλούς από αυτούς να προέρχονται από τη Βενετία και άλλα μέρη της Ιταλίας για να αποκτήσουν το μοναδικό πολύτιμος λίθος. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της αυτοκράτειρας Μαρία Τερέζα, το δικαίωμα να κόβει και να τρυπάζει τα μποέμικο γρανάδες περιορίστηκε αποκλειστικά στη Βοημία, μια πρακτική που κράτησε μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.

Στη σύγχρονη Πράγα και την Τσεχική Δημοκρατία, οι τιμές γρανάδας ποικίλλουν ανάλογα με την ποιότητα, την ποσότητα και το μέγεθός τους.

Το μέταλλο στο οποίο τοποθετούνται οι πέτρες και ο σχεδιασμός και ο αριθμός των λίθων θα επηρεάσουν επίσης πόσο ακριβό είναι ένα κομμάτι κοσμήματος γρανάδας.

Όπως με κάθε αγορά, ειδικά όταν ταξιδεύετε ως τουρίστας, βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε γρανάτες από έναν έγκριτο έμπορο. Πολλοί αλλοδαποί (και περισσότεροι από λίγοι ντόπιοι) έχουν ξεγελαστεί για να αγοράσουν πλαστά τσεχικά γρανάδες.

Είναι ένα εύκολο λάθος και ένα γνωστό πρόβλημα στις κύριες εμπορικές περιοχές της Πράγας. Ακόμη και οι δημοφιλείς ταξιδιωτικοί οδηγοί όπως η American Automobile Association προειδοποιούν τους τουρίστες για την αφθονία των ψεύτικων γρανάδων στα καταστήματα κοσμημάτων της Πράγας.

Πού να αγοράσετε γρανάτες

Οι δρόμοι στις τουριστικές περιοχές της Πράγας είναι επενδεδυμένοι με τσεχικά γρανάδα. Είναι σίγουρα έξυπνο να ψωνίζετε γύρω για να προσπαθήσετε να βρείτε μια καλή συμφωνία, ειδικά αν ψάχνετε για ένα μοναδικό κομμάτι ή έχετε έναν καθορισμένο προϋπολογισμό. Πάρτε το χρόνο σας και επισκεφθείτε περισσότερα από ένα κοσμηματοπωλεία.

Συνήθως, οι αγοραστές θα έχουν καλύτερες τιμές στα καταστήματα γρανάτων μακρύτερα από την κεντρική αγορά, αλλά βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πού πηγαίνετε και με ποιον θα ασχοληθείτε. Όπως συμβαίνει με κάθε συναλλαγή που διεξάγεται σε μια ξένη χώρα, δεν ενοχλεί να έχετε κάποιον μαζί σας που μιλάει τη γλώσσα όταν αγοράζει γρανάτες (ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο υψηλού εισιτηρίου, για αυτό το θέμα).

Ένα από τα πιο γνωστά και πιο αξιόπιστα που πωλούν γρανάδες στην Πράγα περιλαμβάνει Granat Turnov, ο μεγαλύτερος παραγωγός Bohemian γρανάτες. Η Granat Turnov ιδρύθηκε ως συνεταιρισμός μικρών χρυσοχόων το 1953. Διαθέτει καταστήματα λιανικής πώλησης στην Πράγα και σε πολλές άλλες πόλεις της Τσεχίας.

Μια άλλη αξιόλογη πηγή, η Halada, είναι ένα high-end οικογενειακό κοσμηματοπωλείο με τρεις τοποθεσίες, όλα στην περιοχή της Πράγας.