Το νέο σύμφωνο σταθερότητας της Royal Caribbean

Μπορεί να μην νομίζετε ότι ένας καρχαρίας φαλαινών, ο μεγαλύτερος από όλα τα ψάρια, θα είχε πολλά κοινά με ένα θόρυβο σκαθάρι. Ή ότι και οι δύο έχουν πολλά κοινά με τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διακοπών κρουαζιέρας στον κόσμο.

Ωστόσο, η σύνδεση υπάρχει στις Φιλιππίνες.

Ένα από τα κορυφαία κέντρα για τον οικολογικό του καρχαρία φαλαινών είναι η μικρή πόλη Donsol στο νησί Luzon. Εκεί βρίσκεται η Royal Caribbean Cruises Ltd.

ανακοίνωσε πενταετή σύμπραξη με το Παγκόσμιο Ταμείο για την Άγρια Ζωή, το οποίο εργάζεται για να καταστήσει τους καρχαρίες φαλαινών προσιτές στους τουρίστες με οικολογικό τρόπο.

Ω, και οι πυγολαμπίδες. Εφόσον επισκέπτεστε το Donsol, θα έπρεπε πραγματικά να πάρετε μια νυχτερινή κρουαζιέρα στον ποταμό Ubod για να δείτε τα σμήνη των πυγολαμπίδων που βγαίνουν ανάμεσα σε ορισμένα δέντρα σαν μια αναλαμπή οθόνη φωτιστικών διακοπών που κάποιος ξεχάσει.

Από καιρό σε καιρό ο οδηγός ζητάει ένα χειροκρότημα, αλλά όχι ως εκδήλωση εκτίμησης. Ο ήχος της παλαμάκια διεγείρει τη δραστηριότητα των πυρομαχικών. Αν πιασθεί σε ένα χέρι, η πυρομαχική μπορεί να περάσει αρκετά λεπτά αναρριχημένος και ανάμεσα στα δάχτυλα. Ένας από αυτούς κρεμάστηκε αρκετά μακριά για να μεταγλωττιστεί "Sparky" από τη μικρή μας ομάδα.

Αλλά πίσω στο φάλαινα καρχαρίες. Μπορούν να φτάσουν στα 18 μέτρα (περίπου 54 πόδια), αλλά παρόλα αυτά αναφέρονται ως ευγενικοί γίγαντες. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν αναφερθεί κανένα από τα δόντια στο "Mack το μαχαίρι". Αντίθετα, έχουν ευρύ στόμα που γλύφει γαλόνια θαλασσινού νερού τη φορά, φιλτράρει το πλαγκτόν και αποβάλλει τα υπόλοιπα.

Αυτό τους καθιστά πολύ διασκεδαστικό να κολυμπάει, μερικές φορές πάρα πολύ διασκεδαστικό. Στο Donsol, για να κρατήσει τους τουρίστες από το να γίνει πολύ φιλικό, το WWF έχει επεξεργαστεί κανόνες που επιβάλλονται από τους εξειδικευμένους ξεναγούς σε κάθε βάρκα, τους Butanding Interaction Officers. (Το Butanding είναι αυτό που οι ντόπιοι αποκαλούν τους καρχαρίες φαλαινών.)

Για παράδειγμα, ενώ επιτρέπεται η κολύμβηση με αναπνευστήρα, η κατάδυση δεν είναι σωστή.

Υπάρχουν μόνο έξι σε μια βάρκα, που μοιάζουν με κανό. Η αφή δεν επιτρέπεται. Υπάρχουν όρια για το πόσο χρονικό διάστημα οι αναπνευστήρες μπορούν να πλησιάσουν έναν καρχαρία (πέντε λεπτά), πόσες βάρκες μπορεί να βρίσκονται κοντά σε έναν καρχαρία και πόσες βάρκες, συνολικά, μπορούν να βγουν στη θάλασσα.

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα εντοπίσετε έναν καρχαρία φαλαινών οποιαδήποτε ημέρα. Η τύχη σας ανεβαίνει ανάμεσα στο Νοέμβριο και τον Ιούνιο και, ιδιαίτερα, από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο. Το ταξίδι μας, στα τέλη Ιανουαρίου, είχε ως αποτέλεσμα μόνο μια φευγαλέα ματιά σε ένα πτερύγιο, αν και αυτό ήταν και συναρπαστικό.

Έτσι, στην καρδιά της χώρας καρχαριών φαλαινών, ο Richard Fain, Διευθύνων Σύμβουλος της Royal Caribbean Cruises Ltd, η οποία λειτουργεί Royal Caribbean International, Κρουαζιέρες Celebrity, Pullmantur, Κρουαζιέρες Azamara και άλλοι, θα κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για φάλαινες τους καρχαρίες και τους ανθρώπους που τους αγαπούν.

Η εταιρεία δεσμεύτηκε:

Ξεχωριστά, η RCCL πραγματοποίησε δωρεά 200.000 δολαρίων για ένα πρόγραμμα συντήρησης στην περιοχή Donsol που περιλαμβάνει ένα όχημα που διδάσκει παιδιά στην περιοχή σχετικά με την οικολογική κληρονομιά στο κατώφλι τους.

Οι δεκάδες επιστήμονες και μηχανικοί της RCCL θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει αυτούς τους στόχους μόνοι τους αλλά, όπως είπε ο Fain, "με την συνεργασία με το World Wildlife Fund, μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε μόνοι μας".

Σε γενικές γραμμές, είπε, η βιομηχανία κρουαζιέρας εργάζεται σκληρά για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα "αλλά είναι μια ατέρμονη μάχη".

Οι Φιλιππίνες είναι ιδιαίτερα κοντά και αγαπητέ στο RCCL. Ο Fain δήλωσε ότι περισσότεροι από 11.000 από τους 65.000 υπαλλήλους της εταιρείας είναι Φιλιππινέζοι, οι περισσότεροι από κάθε εθνικότητα. Η ναυτική τους παράδοση, η γνώση της αγγλικής γλώσσας και η ικανότητα να μεταφέρουν μια αίσθηση ευχαρίστησης και ευτυχίας τους καθιστούν ιδανικούς υπαλλήλους, δήλωσε ο Fain.

Τώρα υπάρχουν σχέδια να αυξηθούν οι αριθμοί τους στα πλοία RCCL.

Ο Fain δήλωσε ότι η κατασκευή εννέα νέων πλοίων θα αυξήσει το εργατικό δυναμικό της RCCL σε 100.000 σε πέντε χρόνια. Σχεδιάζει τον αριθμό των Φιλιππινών εργαζομένων να αυξηθεί σε περίπου 30.000.

Για να ανταποκριθεί στις υψηλές αυτές προβλέψεις, η RCCL ανακοίνωσε επίσης την επέκταση των εγκαταστάσεων κατάρτισης στην περιοχή της Μανίλα. Ένα νέο γραφείο στην περιοχή Mall of Asia, που έχει προγραμματιστεί να ανοίξει τον Μάιο, θα ενισχύσει τις ικανότητες και τη σταδιοδρομία των Φιλιππινέζων. Θα καταστήσει την πρόσληψη και την πρόσληψη πιο αποτελεσματική, καθώς και θα προσφέρει νέα προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επαγγελματικής ανάπτυξης.