Τι είναι η κατάδυση Cliff;

Με τον απλούστερο ορισμό της, η κατάδυση στο βράχο είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει εξαιρετικά εκπαιδευμένους αθλητές που καταδύουν στο νερό από ένα πολύ ψηλό και απότομο βράχο. Αυτό είναι ένα ριψοκίνδυνο άθλημα που πρέπει να γίνει μόνο από άτομα που έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση και έχουν άφθονη εμπειρία που τους επιτρέπει να ανέβουν από ακραία ύψη, αλλά να προσγειώνονται με ασφάλεια στο νερό κάτω.

Οι δύτες Cliff είναι αθλητές ακραίων αθλημάτων που έχουν επιτύχει τις ακροβατικές δεξιότητές τους που τους επιτρέπουν να συμμετέχουν σε αυτό το ριψοκίνδυνο άθλημα χωρίς να τραυματίζονται. Σήμερα υπάρχουν διαγωνισμοί καταδύσεων σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων σε μέρη όπως το Μεξικό, η Βραζιλία και η Ελλάδα. Ο Red Bull, ένας από τους πιο δραματικούς διαγωνισμούς, διοργανώνει κάθε χρόνο έναν εξειδικευμένο δύτη που ξεχειλίζει από βραχώδεις βράχους ή πλατφόρμες ύψους 85 ποδιών, επιτρέποντάς τους να βουτήξουν σε λίμνες και ωκεανούς.

Ιστορία

Η ιστορία της κατάδυσης από γκρεμούς χρονολογείται περίπου 250 χρόνια στα νησιά της Χαβάης. Ο θρύλος λέει ότι ο βασιλιάς του Maui - Kahekili II - θα αναγκάσει τους πολεμιστές του να πηδήσουν τα πόδια πρώτα από έναν γκρεμό για να προσγειωθεί στο νερό κάτω. Ήταν ένας τρόπος να δείξουμε στον βασιλιά τους ότι ήταν ατρόμητοι, πιστοί και τολμηροί. Αργότερα, κάτω από τον βασιλιά Kamehameha, η καταδύσεις βράχων εξελίχθηκε σε έναν διαγωνισμό στον οποίο οι συμμετέχοντες κρίθηκαν για στυλ, με έμφαση στη δημιουργία όσο το δυνατόν μικρότερων πιτσιλιών όταν μπήκαν στο νερό.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων που ακολούθησαν, το άθλημα θα εξαπλωνόταν και σε άλλα μέρη του κόσμου, με τους δύτες να περνούν αμέτρητες ώρες να τελειοποιούν τις δεξιότητές τους για να ταιριάζουν με τις συνθήκες της πατρίδας τους. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η δημοτικότητα του αθλήματος αυξήθηκε σημαντικά, ενώ οι διαγωνισμοί διεξάγονται τώρα σε ευρύ φάσμα χώρων ανά τον κόσμο.

Σήμερα, εξακολουθεί να θεωρείται ως μια πολύ επικίνδυνη και κάπως εξειδικευμένη δραστηριότητα που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό ή ακόμα και θάνατο, εάν δεν γίνει σωστά.

Οι σύγχρονοι δύτες βράχων συνεχίζουν να σπρώχνουν το φάκελο από την άποψη των υψών από τα οποία κινούνται. Για παράδειγμα, το 2015 δημιουργήθηκε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ όταν ένας ακραίος αθλητής της Βραζιλίας-Ελβετίας με το όνομα Λάσο Σάλερ έτρεξε πάνω από 58 μέτρα από μια πλατφόρμα στην Μαγία της Ελβετίας. Αυτά τα είδη ύψη είναι ακραία παραδείγματα του αθλήματος, ωστόσο, με τους περισσότερους αγώνες να πραγματοποιούνται στην περιοχή των 26-28 μέτρων (85-92 πόδια). Σε σύγκριση, οι Ολυμπιακοί δύτες πηδούν από ένα μέγιστο ύψος μόλις 10 μέτρα (33 πόδια).

Επικίνδυνο αθλητισμό

Δεδομένου ότι οι δύτες μπορούν να ταξιδεύουν πάνω από 60-70 μίλια / ώρα όταν χτυπηθούν στο νερό, οι τραυματισμοί γίνονται πραγματική δυνατότητα. Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί περιλαμβάνουν μώλωπες, εκδορές, θραύσεις συμπίεσης, εγκεφαλικά επεισόδια, και ακόμη και βλάβη στη σπονδυλική στήλη. Λόγω αυτών των κινδύνων, οι δύτες αρχικά τρένο σε πολύ χαμηλότερα ύψη, τελειοποιώντας τις δεξιότητές τους πριν προχωρήσουν ψηλότερα. Με την πάροδο του χρόνου, αποκτούν όχι μόνο τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την ασφαλή προσγείωση στο νερό, αλλά και την εμπιστοσύνη για να τους ωθήσει να ανέβουν ψηλότερα στους βράχους από τους οποίους σκαρφαλώνουν.

Εάν σκέφτεστε να γίνετε δύτης γκρεμού, σκεφτείτε τις συμβουλές έμπειρων αθλητών του αθλήματος που ανταγωνίζονται σε ακραίες διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Τονίζουν τη σημασία της τεχνικής κατάρτισης, της εξαιρετικής φυσικής κατάστασης και της κατάδυσης πολλές φορές από χαμηλότερα ύψη, προτού προσπαθήσουμε ποτέ να βγάλουμε από ένα ψηλό βράχο. Ακόμα και τότε, πολλοί άλλοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών συνθηκών, των κυμάτων και του εδάφους - τόσο στο βράχο όσο και στο νερό. Ειδικότερα, οι συνθήκες ανέμου μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ασφαλή προσγείωση, αν και η τοποθέτηση πετρωμάτων και άλλων εμποδίων είναι ζωτικής σημασίας για να γνωρίζουμε επίσης.

Μάθετε για τη βουτιά στη Cliff

Όποιος θέλει να μάθει την κατάδυση στο βράχο ενθαρρύνεται να βρει έναν έμπειρο εκπαιδευτή ο οποίος μπορεί να τους δείξει τα σχοινιά ή να επισκεφτεί τη σελίδα Cliff Diving στο Facebook.

Τα μέλη της σελίδας συχνά μοιράζονται συμβουλές και βίντεο και μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα για όσους θέλουν να ξεκινήσουν. Η σελίδα είναι εκπληκτικά ενεργή και τα βίντεο που μοιράζονται εκεί είναι αρκετά για να παρέχουν μια αδρεναλίνη βιασύνη εντελώς από μόνος τους. Όμως, για όσους εξακολουθούν να θέλουν να προσθέσουν αυτή την ικανότητα στην περιπέτεια περιπέτειας, η ομάδα μπορεί να τους δείχνει προς τη σωστή κατεύθυνση.