Τι είναι η Ημέρα της Βασίλισσας των Κάτω Χωρών;

Ημέρα της Βασίλισσας (Koninginnedag) δεν είναι πια! Αυτό το άρθρο παρέχει ιστορικές πληροφορίες σχετικά με τις πρώην εθνικές αργίες των Κάτω Χωρών. Από το 1898 έως το 2013, η 30η Απριλίου χαρακτήρισε την Koninginnedag («Ημέρα της Βασίλισσας»), μια εθνική γιορτή για τον εορτασμό των γενεθλίων της πρώην βασίλισσας της χώρας. Ήταν μακράν η πιο διάσημη γιορτή των διακοπών στην Ολλανδία - και εξακολουθεί να είναι, στην ενσάρκωση της ως Ημέρα του Βασιλιά. Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Άμστερνταμ συμπίπτουν ιδιαίτερα με εκείνες του Mardi Gras στη Νέα Ορλεάνη ή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Times Square .

Ως εκ τούτου, το Άμστερνταμ είναι συσκευασμένο στα βράγχια στις διακοπές, καλωσορίζοντας έως και δύο εκατομμύρια διασκεδαστές επισκέπτες.

Ιστορία της Ημέρας της Βασίλισσας

Ακριβώς όπως η Ημέρα του Βασιλιά ήταν η Βασίλισσα, η Ημέρα της Βασίλισσας ήταν η Ημέρα της Πριγκίπισσας ( Prinsessedag ). Οι εθνικές εορτές εφηύρε το 1885 για να γιορτάσουν τα πέμπτα γενέθλια της πριγκίπισσας Wilhelmina. Η πριγκίπισσα ανέβηκε στο θρόνο και πήρε τον τίτλο Βασίλισσα Βιγιαλμένα το 1898, οπότε οι εορταστικές εκδηλώσεις χαιρέτησαν την Ημέρα της Βασίλισσας.

Μέχρι το 1949, οι διακοπές έπεσαν στις 31 Αυγούστου, τα γενέθλια της Βασίλισσας Βιγιαλμένα, της μητέρας της Τζούλιανα. Ημέρα της Βασίλισσας μεταφέρθηκε στις 30 Απριλίου 1949, όταν η νέα βασίλισσα Τζούλιανα ανέβηκε στο θρόνο.

Όταν η σημερινή Βασίλισσα Beatrix πέτυχε τη Juliana το 1980, επέλεξε να κρατήσει την ημέρα της Βασίλισσας στις 30 Απριλίου, καθώς τα γενέθλια της Beatrix είναι η 31η Ιανουαρίου, μια ημερομηνία που ο ολλανδικός καιρός δεν ευνοεί τις πολλές υπαίθριες δραστηριότητες που σχετίζονται με τις διακοπές. Ευτυχώς, ο νέος βασιλιάς, ο Willem-Alexander, γιορτάζει τα γενέθλιά του στις 27 Απριλίου, μόλις λίγες μέρες πριν από τη γιαγιά του.

Κάθε χρόνο ο βασιλεύς μονάρχης επισκέπτεται μία ή δύο ολλανδικές πόλεις για να χαιρετήσει τους ανθρώπους και τους επισκέπτες της χώρας τους, που τους δέχονται με εορτασμούς. Αυτό που ξεκίνησε ως εορτασμός της Ολλανδικής Βασιλικής Οικογένειας εξελίχθηκε σε μια πανηγυρική ημέρα δημιουργικής, ξέγνοιαστης ανοιξιάτικης γιορτής.

Όσο για την vrijmarkt - τους αυτοσχέδιους πάγκους της αγοράς που εκτείνονται σε κάθε ολλανδική πόλη την ημέρα - αυτή η παράδοση χρονολογείται κάποτε στη δεκαετία του 1950.

Έγινε εθνικός θεσμός από τη δεκαετία του 1970, όταν τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την άνοδο της vrijmarkt στην πλατεία Dam και στην περιοχή Jordaan.

Επεξεργασμένο από τον Kristen de Joseph.