Τα φεστιβάλ φετινού Πρωτοχρονιά της Σκωτίας - Οι πυροβολισμοί Stonehaven

Περιστρεφόμενες σφαίρες φωτιάς τα μεσάνυχτα για να καλωσορίσουν το νέο έτος

Οι Σκωτσέδες αγαπούν μια καλή φωτιά στο Hogmanay. Και η παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Stonehaven είναι ένα όργιο της φλόγας.

Κατά τη διάρκεια των μεσάνυχτων στις 31 Δεκεμβρίου, στην παράκτια πόλη της Βόρειας Θάλασσας του Stonehaven, τουλάχιστον 45 ισχυροί Σκωτσέζοι, οι περισσότεροι σε χιλιόμετρα, ανάβουν στον κεντρικό δρόμο με στροβιλισμένες φλόγες και στέλνοντας ντους σπινθήρων στο βλέμμα πλήθους.

Ένα συναρπαστικό και τρομακτικό θέαμα

Το Stonehaven Fireballs, όπως είναι γνωστό το γεγονός, είναι ένα από τα πιο δραματικά φεστιβάλ πυρκαγιάς του Νέου Έτους και του Hogmanay της Σκωτίας.

Τουλάχιστον 12.000 θεατές ακολουθούν τη διαδρομή της εκδήλωσης και το πάρτι συνεχίζεται μέχρι την 1η Ιανουαρίου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν με την ψυχαγωγία του δρόμου στις 11μμ περίπου. Συνήθως υπάρχει μια μπάντα αγωγών, ακολουθούμενη από ένα πολύ άγριο τύμπανο. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ένας μοναχικός πιπέρι οδηγεί τα swingers της πυρκαγιάς στο κέντρο της πόλης στα γνωστά στελέχη της Σκωτίας .

Το βλέμμα πλήθος μετρά τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν από το νέο έτος και, στη συνέχεια, με την συνοδεία της άγριας επευφημίες, οι Stonehaven Fireball Swingers ανεβάσουν τις φλεγόμενες μπάλες τους, προσαρτημένες σε μακριές λαβές καλωδίων, και αρχίζουν να τις ταλαντεύουν πάνω και γύρω από τα κεφάλια τους.

Αναπολώντας τις μπάλες τους όλη την ώρα, οι διαδηλωτές, με επικεφαλής τον πιπέρι, κάνουν το δρόμο τους μέσα από το κέντρο της πόλης από τον Σταυρό της Αγοράς στο λιμάνι και, όταν κουράζουν να τους ταλαντεύουν, τους πετάνε στη θάλασσα. Όταν τα τελευταία τόξα πυρκαγιάς πέφτουν στον ουρανό και στη θάλασσα, το θέαμα τελειώνει με τεράστια οθόνη πυροτεχνημάτων.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Το Stonehaven ήταν κάποτε μικρό ψαροχώρι στην ακτή, περίπου 15 μίλια από το Αμπερντίν. Το φεστιβάλ κατά πάσα πιθανότητα προέκυψε από ένα τοπικό τελετουργικό του 19ου αιώνα, το οποίο όντως ασκούσε μόνο οι ψαράδες του Old Stonehaven - το ορεινό χωριό. Παρά τα αρχεία που επιστρέφουν λίγο περισσότερο από εκατό χρόνια, είναι πιθανό ότι η χρήση της καθαριστικής φλόγας για να διαψεύσει τα κακά πνεύματα και να προικίσει τον αλιευτικό στόλο με τύχη έχει προ-χριστιανική προέλευση.

Κάποια στιγμή, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν μόνο εκείνοι που γεννήθηκαν στο burh του Stonehaven. Στη δεκαετία του 1960, όταν το φεστιβάλ άρχισε να παρακμάζει, οι κανόνες άλλαζαν και σήμερα, οποιοσδήποτε έζησε για ένα χρονικό διάστημα στο Stonehaven και που έχει υπηρετήσει ως στρατάρχη Fireball για τουλάχιστον ένα φεστιβάλ, μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής. Και, σε αντίθεση με το Allendale Tar Barl, στην Αγγλία, το οποίο είναι μόνο μια αρσενική υπόθεση, αρκετές γυναίκες πορεύονται με τους Stonehaven Fireball Swingers. (Ορισμένες χρονιές είναι οι μόνοι στο παντελόνι!)

Σήμερα, οι swingers της Fireball εκπέμπουν το καθένα τα δικά τους fireballs, γεμίζοντας συρμάτινα καλώδια με ένα μίγμα εύφλεκτων υλικών. Οι συμμετέχοντες κρατούν τις συνταγές τους μυστικές, αλλά το αντικείμενο είναι να δημιουργήσουν μια πυρκαγιά που θα παραμείνει αναμμένη και καίει έντονα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρακολουθήστε το Stonehaven Fireball Online

Το Stonehaven έχει μια ζωντανή κάμερα, συντονισμένη στο λιμάνι όπου το φεστιβάλ τελειώνει καθώς όλα τα καλάθια φωτιάς ρίχνονται στη θάλασσα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κάμερες συχνά αποσυνδέονται μόνο όταν τις χρειάζεστε, μπορεί να είστε σε θέση να πάρετε μια γεύση από το τέλος της πομπής κάνοντας κλικ στο Stonehaven Harbour Webcam την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η πομπή φτάνει συνήθως στο λιμάνι 15 έως 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

Εάν αυτό δεν ικανοποιεί την εσωτερική πυρκαγιά σας, Παρακολουθήστε ένα βίντεο των Stonehaven Fireball Swingers τα πρώτα λεπτά του 2015.

Είδη πρώτης ανάγκης