Τα κρυμμένα και μυστικά φαραγγάρια της Αριζόνα

Όταν σκεφτόμαστε το ταξίδι στην Αριζόνα, έρχεται στο μυαλό η μεγαλειότητα του Grand Canyon, αλλά η Αριζόνα έχει κάποια άλλα μεγάλα φαράγγια που μπορείτε να επισκεφθείτε και μερικά κρυμμένα ευρήματα. Ρίξτε μια ματιά στα άλλα Spectacular Canyons της Αριζόνα.

Antillo Canyon

Το Antelope Canyon, που βρίσκεται έξω από την σελίδα, είναι ταυτόχρονα ένα από τα πιο εντυπωσιακά και γαλήνια μέρη της γης. Ελαφρώς σκαλισμένα από τον ψαμμίτη Navajo κατά τη διάρκεια αμέτρητων χιλιετιών, τα φαράγγια των κουλοχέρηδων είναι μαγευτικά και στενά περάσματα, αρκετός χώρος για μια μικρή ομάδα να περπατήσει στον αμμώδη δάπεδο και για περιστασιακούς άξονες ηλιακού φωτός για να λάμψει από ψηλά.

Είναι πραγματικά δύο ξεχωριστά φαράγγια: Ανώτερη και Κάτω Αντιλόπη. Το καθένα περιέχει τις κρυμμένες "σχισμές" που έχουν χαραχθεί από τον στροβιλισμένο ψαμμίτη και και οι δύο αποστραγγίζονται από τη νότια προς τη λίμνη Πάουελ (κάποτε το ποτάμι του Κολοράντο). Αν και ξηρό το μεγαλύτερο μέρος του έτους, Antelope Canyon τρέχει, και μερικές φορές πλημμύρες, με το νερό μετά από τις βροχές. Είναι το νερό, που σιγά-σιγά αφαιρεί τους κόκκους ψαμμίτης από τους κόκκους, που έχει σχηματίσει τις όμορφες και χαριτωμένες καμπύλες στο βράχο. Ο άνεμος έχει επίσης διαδραματίσει ένα ρόλο στη γλυπτική αυτού του φανταστικού φαραγγιού.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο Canyon Άνω και Κάτω Αντίλωπου, πρέπει να έχετε έναν εξουσιοδοτημένο οδηγό.

Canyon X

Ως το πιο φωτογραφικό φαράγγι στον κόσμο, το Antelope Canyon τείνει να πάρει λίγο υπερπλήρη. Ευτυχώς, υπάρχει μια εναλλακτική λύση: το Canyon X, ένα ελαφρώς βαθύτερο, πιο απομακρυσμένο και πολύ λιγότερο επισκέφθηκε φαράγγι από την Antelope, βρίσκεται λίγα μίλια μακριά.

Επειδή οι επισκέψεις στο Canyon X περιορίζονται σε τέσσερις άτομα τη φορά (έξι αν είναι στην ίδια ομάδα), οι φωτογράφοι και οι πεζοπόροι μπορούν να απολαύσουν την ονειρική ομορφιά ενός κορυφαίου φαραγγιού στην κοντινή απομόνωση.

Το Canyon X βρίσκεται μέσα στην κράτηση Navajo και είναι προσβάσιμο μόνο μέσω του Overland Canyon Tours στη σελίδα. Η εταιρεία προσφέρει μια περιήγηση φωτογράφων έξι ωρών, πιο σύντομα ταξίδια για πεζοπόρους και εξατομικευμένες περιηγήσεις - οι οποίες είναι διαθέσιμες μόνο μέσω προωθημένων κρατήσεων. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Overland Canyon Tours.

Oak Canyon Creek

Ακριβώς νότια της Flagstaff, State Rt. 89A κατέρχεται μια συναρπαστική σειρά αλλαγών σε έναν γραφικό, μικρότερο ξάδερφο του Grand Canyon . Γνωστή για τους πολύχρωμους βράχους και τους μοναδικούς σχηματισμούς, το Oak Creek Canyon είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο για το θεαματικό τοπίο του. Στην πραγματικότητα, ο Oak Creek Canyon-Sedona περιοχή είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Αριζόνα, δεύτερο μόνο στο Grand Canyon.

Βρίσκονται εντός του εθνικού δάσους Coconino, τμήματα του Oak Creek Canyon έχουν οριστεί ομοσπονδιακές περιοχές άγριας φύσης, ως μέρος της Red Rock-Secret Mountain Wilderness. Η Υπηρεσία Δασών των Ηνωμένων Πολιτειών διαθέτει αρκετούς χώρους κατασκηνώσεων, χώρους πικνίκ και περιοχές αναψυχής μέσα στο φαράγγι. Το Slide Rock State Park, το οποίο φιλοξενεί μια φυσική ομπρέλα και τρύπες κολύμβησης, βρίσκεται επίσης στο Oak Creek Canyon. Η ηλιοθεραπεία, η αλιεία και η πεζοπορία είναι άλλα δημοφιλή χόμπι.

Walnut Canyon Εθνικό Μνημείο

Στην πυκνοκατοικημένη χώρα νοτιοανατολικά της Flagstaff, το μικρό εποχιακό ρεύμα Walnut Creek έχει χαράξει ένα βαθύ φαράγγι των 600 ποδιών στον τοπικό ασβεστόλιθο Kaibab καθώς ρέει ανατολικά, συνδέοντας τελικά τον ποταμό Little Colorado στο δρόμο προς το Grand Canyon. Οι εκτεθειμένοι βράχοι στα τοιχώματα του φαραγγιού εμφανίζονται σε διάφορα στρώματα, ελαφρώς διαφορετικής σκληρότητας, μερικά από τα οποία έχουν διαβρωθεί πιο γρήγορα σχηματίζοντας ρηχά σπήλαια.

Κατά τη διάρκεια του 12ου έως 13ου αιώνα, αυτά τα σπήλαια χρησιμοποιήθηκαν από τους ντόπιους Sinagua Indians, οι οποίοι έχτισαν πολλές κατοικίες σπηλαίων κατά μήκος των απότομων καλοδιατηρημένων γειτονιών, ψηλά πάνω από το πάτωμα του φαραγγιού. Το φαράγγι των καρυδιών ανακηρύχθηκε εθνικό μνημείο το 1915.

Ενώ εκεί, πεζοπορία ένα από τα δύο μονοπάτια ή να σταματήσει και να λάβει ένα πρόγραμμα που δόθηκε από rangers πάρκο. Αφήστε τουλάχιστον 2 ώρες για να δείτε το μουσείο και τα ερείπια.

Ramsey Canyon

Το Ramsey Canyon, που βρίσκεται στο λεκανοπέδιο του ποταμού Άνω Πεδρό στη νοτιοανατολική Αριζόνα, φημίζεται για την εξαιρετική γραφική ομορφιά του και την ποικιλομορφία της φυτικής και ζωϊκής του ζωής. Αυτή η ποικιλομορφία -περιλαμβανομένων των επισημάνσεων όπως η εμφάνιση έως 14 ειδών κολιμπρί-είναι το αποτέλεσμα μιας μοναδικής αλληλεπίδρασης γεωλογίας, βιογεωγραφίας, τοπογραφίας και κλίματος.

Η νοτιοανατολική Αριζόνα είναι ένα οικολογικό σταυροδρόμι, όπου η Sierra Madre του Μεξικού, τα βραχώδη βουνά και τα έρηνα Sonoran και Chihuahuan έρχονται όλα μαζί.

Η απότομη άνοδος των βουνών, όπως οι Huachucas από τους γύρω άγονους λειμώνες, δημιουργεί «νησιά του ουρανού» που φιλοξενούν σπάνια είδη και κοινότητες φυτών και ζώων. Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων δίνει το φαράγγι του Ramsey Διατηρήστε την τεράστια ποικιλία της φυτικής και ζωικής ζωής, συμπεριλαμβανομένων των νοτιοδυτικών ειδών όπως το κρίνο του λεμονιού, το κροταλίσκο, το μικρότερο μακρυμάνικο ρόπαλο, το κομψό τρογκόν και τα μπριγιλίνα και τα κολίρια.

Μια λαϊκή διατήρηση

Φωλιασμένο στο φαράγγι Ramsey είναι η Λαϊκή Αρχιτεκτονική της Αριζόνα. Ιδρύθηκε από το επίσημο Balladeer Dolan Ellis και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αριζόνα, το Folklore Preserve της Αριζόνα είναι ένα μέρος όπου τα τραγούδια, οι θρύλοι, η ποίηση και οι μύθοι της Αριζόνας συλλέγονται, παρουσιάζονται για κοινό σήμερα και διατηρούνται για τον εμπλουτισμό του μέλλοντος γενεών.

Canyon de Chelly Εθνικό Μνημείο

Αντικατοπτρίζοντας ένα από τα μακρύτερα κατοικημένα τοπία της Βόρειας Αμερικής, οι πολιτιστικοί πόροι του Canyon de Chelly περιλαμβάνουν ξεχωριστή αρχιτεκτονική, έργα τέχνης και ροκ εικόνες, ενώ παράλληλα παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ακεραιότητα διατήρησης που προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για μελέτη και περισυλλογή. Το φαράγγι του Chelly διατηρεί επίσης μια ζωντανή κοινότητα ανθρώπων του Ναβάχο, που συνδέονται με ένα τοπίο με μεγάλη ιστορική και πνευματική σημασία. Το Canyon de Chelly είναι μοναδικό μεταξύ των μονάδων εξυπηρέτησης του Εθνικού Πάρκου, καθώς αποτελείται εξ ολοκλήρου από την περιοχή Navajo Tribal Trust, η οποία παραμένει στην πατρίδα της κοινότητας των φαραγγιών.

Η ιππασία, η πεζοπορία, οι εκδρομές με τζιπ και οι εκδρομές με τέσσερις τροχούς είναι διαθέσιμες στο Canyon de Chelly καθώς και στις δραστηριότητες που διεξάγονται με ranger.

Aravaipa Canyon

Ως πρωταρχικό παράδειγμα της έρημο της Νοτιοδυτικής χώρας, το στενό και στρεβλωτικό φαράγγι Aravaipa έχει λίγες αν είναι ίσες. Βρίσκεται 50 μίλια βορειοανατολικά του Tucson, είναι μια έκταση απίστευτο γραφικό θαύμα, γεμάτο με βιολογικούς θησαυρούς που έχουν προσελκύσει αρκετή ανθρώπινη κυκλοφορία για να κάνουν κατάχρηση ένα πρόβλημα από τη δεκαετία του 1960. Το Aravaipa Creek, σκιασμένο από βαμβάκι, έχει κόψει μια βουνοπλαγιέρα μέχρι τα 1.000 μέτρα βάθος στα βουνά Galiuro και τα τείχη του φαραγγιού είναι υπέροχα σκαλισμένα και βαμμένα σε λεπτά αμμώδη χρώματα. Ο κολπίσκος τρέχει όλο το χρόνο από πηγές, βρύσες και παραποτάμια ρυάκια, και κατά μήκος του νερού αναπτύσσεται ένας από τους λιτότερους παράκτιους βιότοπους στη νότια Αριζόνα. Το κύριο μήκος του φαράγγι είναι περίπου 11 μίλια, και το Wilderness εκτείνεται πέρα ​​από αυτό για να περιλάβει τα γύρω πετρώματα και εννέα πλευρικά φαράγγια. Επτά είδη ιθαγενών πέστροφας της ερήμου μπορούν να βρεθούν εδώ, μαζί με τα πρόβατα της ερήμου, μια μεγάλη ποικιλία μεγάλων και μικρών θηλαστικών και ερπετών και τουλάχιστον 238 είδη πουλιών.

Ένα "πρέπει να κάνουμε" στο Aravaipa Canyon είναι το Bed & Breakfast, Across the Creek στο Aravaipa. Επειδή το πανδοχείο είναι 3 μίλια πάνω σε ένα χωματόδρομο και στη συνέχεια σε ένα ρεύμα (τα οχήματα με υψηλές αποστάσεις συνιστάται), είναι πολύ μακριά από ένα εστιατόριο. Κατά συνέπεια, ο ξενοδόχος Carol Steele παρέχει όλα τα γεύματα. Οι επισκέπτες διασκεδάζουν στην πεζοπορία στο Wilderness Canyon Aravaipa, παρακολουθώντας τα πουλιά και ψύγοντάς τον στον κολπίσκο. Οι casitas είναι διακοσμημένες με εκλεκτική διακόσμηση, με μείγμα λαϊκής τέχνης και ρουστίκ μεξικάνικης επίπλωσης, με δάπεδα πλακάκια, ντους με πέτρινα τοιχώματα και σκιερές βεράντες.

> Πηγές:

> www.americansouthwest.net/arizona/walnut_canyon/national_monument.html

> www.nps.gov/waca/index.htm

> www.nature.org/ourinitiatives/regions/northamerica/unitedstates/arizona/index.htm?redirect=https-301

> www.arizonafolklore.com/

> www.nps.gov/cach/index.htm

> aravaipafarms.com/