Τα εθνικά πάρκα της Αμερικής εκτιμώνται σε περισσότερα από 92 δισεκατομμύρια δολάρια

Μια πρωτοποριακή νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Εθνικού Πάρκου εξετάζει τα εθνικά πάρκα της Αμερικής σε μια προσπάθεια να ποσοτικοποιήσουν τη συνολική οικονομική τους αξία. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έδωσαν ορισμένους αριθμούς μάχης, δίνοντάς μας μια καλύτερη ιδέα για το πόσο πολύτιμοι είναι αυτοί οι εικονικοί τόποι.

Η μελέτη

Η μελέτη διεξήχθη από τον Δρ. John Loomis και την Ερευνητική Συνεργάτη Michelle Haefele από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ο οποίος συνεργάστηκε με τη Δρ. Linda Bilmes της Σχολής του Χάρβαρντ Κένεντι.

Το τρίο προσπάθησε να βάλει μια «συνολική οικονομική αξία» (TEV) στα εθνικά πάρκα, η οποία χρησιμοποιεί ανάλυση κόστους-οφέλους για να προσπαθήσει να καθορίσει την αξία που οι άνθρωποι αντλούν από φυσικούς πόρους. Στην περίπτωση αυτή, οι φυσικοί πόροι είναι τα ίδια τα πάρκα.

Έτσι, πόσο σημαντικά είναι τα εθνικά πάρκα σύμφωνα με τη μελέτη; Η συνολική εκτιμώμενη αξία των πάρκων, και τα προγράμματα των εθνικών υπηρεσιών πάρκων, είναι εκπληκτική 92 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει όχι μόνο τα 59 εθνικά πάρκα, αλλά και τις δεκάδες εθνικά μνημεία, πεδία μάχης, ιστορικούς χώρους και άλλες μονάδες που εμπίπτουν στην ομπρέλα του NPS. Περιλαμβάνει επίσης σημαντικά προγράμματα, όπως το Ταμείο Διατήρησης της Γης και των Υδάτων και το Εθνικό Πρόγραμμα Φυσικών Ορόσημων. Πολλές από τις πληροφορίες συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας που επιδιώκει να ποσοτικοποιήσει την αξία της διαχείρισης των οικοσυστημάτων, της δημιουργίας πνευματικής ιδιοκτησίας, της εκπαίδευσης και άλλων πτυχών που μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην "αξία".

"Η μελέτη αυτή αποδεικνύει την τεράστια αξία που αποδίδει το κοινό στη δουλειά της Υπηρεσίας Εθνικού Πάρκου, ακόμη και πέρα ​​από τους εικονικούς και απίστευτους χώρους της φροντίδας μας", δήλωσε ο Διευθυντής Υπηρεσίας Εθνικού Πάρκου Jonathan B. Jarvis. "Επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας στα προγράμματα που μας βοηθούν να διατηρήσουμε την αμερικανική κουλτούρα και την ιστορία μέσα από ένα μέρος, αυτή η μελέτη παρέχει ένα μεγάλο πλαίσιο για την κατεύθυνση που θα μεταφέρει ο Εθνικός Δρυμός στον δεύτερο αιώνα μας για να πούμε μια πιο ολοκληρωμένη και ποικίλη ιστορία για το ποιοι είμαστε και τι εκτιμούμε ως έθνος. "

Η τεράστια οικονομική αξία των πάρκων δεν ήταν η μόνη ενδιαφέρουσα πολιτεία που έφτασε από αυτό το έργο. Αναφορικά με τα άτομα που ερωτήθηκαν κατά τη συλλογή των δεδομένων, οι ερευνητές έμαθαν ότι το 95% του αμερικανικού κοινού θεώρησε ότι η προστασία αυτών των εθνικών πάρκων και άλλων σημαντικών περιοχών για τις μελλοντικές γενιές ήταν μια σημαντική προσπάθεια. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους ήταν επίσης πρόθυμοι να βάλουν τα χρήματά τους όπου ήταν το στόμα τους, με το 80% να δηλώνει ότι θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερους φόρους, εάν σήμαινε ότι εξασφαλίσαμε την πλήρη χρηματοδότηση των πάρκων και την προστασία από την πρόοδο.

Η αξία των 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ανεξάρτητη από την έκθεση Visitor Spending Effects του ιδρύματος του Εθνικού Πάρκου που κυκλοφόρησε το 2013. Η μελέτη αυτή διεξήχθη για τον προσδιορισμό του οικονομικού αντίκτυπου των εθνικών πάρκων στις γύρω κοινότητες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 14,6 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν ετησίως οι λεγόμενες κοινότητες πύλης, οι οποίες ορίζονται ως εκείνες που βρίσκονται σε απόσταση 60 μιλίων από το πάρκο. Εκτός από αυτό, εκτιμήθηκε ότι δημιουργήθηκαν περίπου 238.000 θέσεις εργασίας εξαιτίας των πάρκων, γεγονός που επέκτεινε περαιτέρω τον οικονομικό αντίκτυπο. Οι αριθμοί αυτοί ενδέχεται να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, καθώς τα πάρκα έχουν δει ρεκόρ επισκεπτών το 2014 και το 2015.

Αυτή η τελευταία μελέτη έχει ήδη περάσει από την αξιολόγηση από ομοτίμους, η οποία αποτελεί τυπική διαδικασία στον ακαδημαϊκό κόσμο. Θα υποβληθεί επίσης για δημοσίευση σε ακαδημαϊκά περιοδικά, όπου αναμφίβολα θα εξεταστεί περαιτέρω. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα αποτελέσματα είναι συνεπή με άλλες κυβερνητικές μελέτες, οι οποίες αναλύουν επίσης τους προτεινόμενους κανονισμούς και τις επιπτώσεις της απώλειας φυσικών πόρων.

Παρόλο που η έκθεση αυτή δίνει έναν συγκεκριμένο αριθμό για την αξία των εθνικών πάρκων, πιθανώς δεν αποτελεί έκπληξη για τους ταξιδιώτες. Τα πάρκα είναι δημοφιλείς προορισμοί για τους λάτρεις της υπαίθριας για δεκαετίες, και δεδομένου ότι συνεχίζουν να ορίζουν τα αρχεία παρουσίας σε τακτική βάση, δεν φαίνεται ότι θα λήξει οποτεδήποτε σύντομα. Ακόμα, είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο πολύτιμα είναι τα πάρκα στην πραγματικότητα, καθώς είναι σαφές ότι ο αντίκτυπός τους εκτείνεται σε μεγάλη απόσταση.