Τα έξι μουσεία που σχεδίασε η Zaha Hadid

Ο αστέρας αρχιτέκτονας σχεδίασε μουσεία από το Οχάιο στο Αζερμπαϊτζάν

Η Zaha Hadid είναι μια γενιά "starchitects" που αγωνίστηκαν για και κέρδισαν υψηλού κύρους προμήθειες για πολιτιστικά ιδρύματα παγκοσμίως. Ο βρετανός-ιρακινός αρχιτέκτονας είναι γνωστός για τα φουτουριστικά του κτίρια με δραματικές γραμμές που φαίνονται να αψηφούν τη βαρύτητα και τη γραμμικότητα. Οι κόσμοι της τέχνης, του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής όλα θρηνούσαν την άκαιρη μετάδοσή της στις 31 Μαρτίου 2016 όταν ο Hadid πέθανε στο Μαϊάμι μετά από καρδιακή προσβολή.

Ο Hadid γεννήθηκε στη Βαγδάτη, στο Ιράκ, σπούδασε μαθηματικά στο πανεπιστήμιο της Βηρυτού και στη συνέχεια μετακόμισε στο Λονδίνο. Έγινε η ηλικία κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων των σπουδαστών του 1968, γεγονός που αποκαλύφθηκε στη συγγένεια της για το σοβιετικό πρωτοποριακό σχεδιασμό.

Μεταξύ των συνομηλίκων της στο Architectural Association του Λονδίνου ήταν οι Rem Koolhaas και Bernard Tschumi. Πολύ γρήγορα αναγνωρίστηκαν ως εστία εξαιρετικού αρχιτεκτονικού ταλέντου. Αλλά ενώ άλλοι στην ομάδα ήταν γνωστοί για τις αυστηρές γραπτές δηλώσεις και τις φιλοσοφικές τους ιδέες, ο Hadid, ο νεότερος από αυτούς, ήταν γνωστός για τα όμορφα σχέδια του.

Ήταν συνεργάτης του Γραφείου Μητροπολιτικής Αρχιτεκτονικής με τον Rem Koolhaas και δημιούργησε τη δική της εταιρεία Zaha Hadid Architects το 1979. Το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία για να λάβει το περίφημο Βραβείο Pritzker για την Αρχιτεκτονική και το 2012 ήταν ιππότης της Βασίλισσας Ελισάβετ και έγινε Δαμέ Hadid.

Καθώς οι φίλαθλοι και οι επικριτές αποτιμούν την εξαιρετική καριέρα της, τα μουσεία του Hadid ξεχωρίζουν στο έργο της ως ιδιαίτερα επαναστατικά.

Ακολουθεί μια αναδρομική έκθεση των έξι σχεδίων μουσείων του Zaha Hadid από το Μίτσιγκαν στη Ρώμη, το Οχάιο στο Αζερμπαϊτζάν.