Πολιτιστικές σημειώσεις: Τι σημαίνει "διαμέρισμα";

Ορισμός και κανόνες χρήσης

Για τους πρώτους επισκέπτες που προσπαθούν να φτάσουν στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, η λέξη "arrondissement" που αναγράφεται στις περισσότερες πινακίδες του δρόμου και προηγείται από έναν αριθμό (1 έως 20) μπορεί να φαίνεται περίπλοκη. Έχετε μάλλον μαντέψει ότι ο όρος έχει κάτι να κάνει με την οριοθέτηση των πόλεων. Αλλά πώς να το χρησιμοποιήσετε όταν βρίσκεστε στη γαλλική πρωτεύουσα;

Βασική Ορισμός και Χρήση

Στα γαλλικά, το διαμέρισμα αναφέρεται σε μια συνοικία της πόλης όπως ορίζεται από την επίσημη διαίρεση.

Μερικές μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, όπως το Παρίσι, η Λυών και η Μασσαλία, χωρίζονται σε διάφορες διοικητικές περιφέρειες ή συνοικίες . Το Παρίσι διαθέτει συνολικά 20 συνοικίες , οι οποίες ξεκινούν από το κέντρο της πόλης και στρέφονται προς τα αριστερά. Το 1ο έως το τέταρτο διαμέρισμα αποτελούν το ιστορικό κέντρο της πόλης, ενώ στα δυτικά και ανατολικά σύνορα της πόλης βρίσκονται τα 16ο, 17ο, 18ο, 19ο και 20ο διαμερίσματα. Δείτε αυτή τη σελίδα για μια σαφέστερη εικόνα του τρόπου με τον οποίο όλα αυτά λειτουργούν.

Προφορά: [arɔdismɑ] (ah-rohn-dees-mawn)

Επίσης γνωστό ως: (στα γαλλικά): "quartier" (αλλά σημειώστε: μερικά "quartiers" καταλαμβάνουν περισσότερα από ένα "arrondissement", και αντίστροφα). Επίσης, η έννοια του "τεταρτημορίου" είναι πολύ πιο αυθαίρετη, ενώ τα διαμερίσματα είναι πάντα ξεκάθαρα.

Πώς μπορώ να πω σε ποιο διαμέρισμα είμαι;

Στο Παρίσι, το διαμέρισμα είναι σημειωμένο με λευκά γράμματα πάνω από το όνομα του δρόμου (συνήθως τοποθετείται σε πινακίδα στο κτίριο που βρίσκεται πλησιέστερα σε μια γωνιά του δρόμου).

Μόλις συνηθίσετε να εντοπίσετε αυτές τις πινακίδες δρόμου, μπορείτε εύκολα να καταλάβετε πού βρίσκεστε. Σας συνιστώ να μεταφέρετε έναν καλό χάρτη γειτονιάς σε γειτονιά του Παρισιού ή χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή smartphone για να κάνετε την πλοήγηση στην πόλη όσο το δυνατόν πιο εύκολη.

Πώς να κυριαρχήσει το Παρίσι και οι γειτονιές του;

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την πόλη των πολυάριθμων και συναρπαστικών γειτονιών της πόλης;

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε σε κάθε διαμέρισμα του Παρισιού εδώ. Ίσως θελήσετε επίσης να δείτε τον οδηγό μας για τις πιο un-τουριστικές γειτονιές στο Παρίσι : θέσεις που οι ντόπιοι θέλουν να κρατήσουν για τον εαυτό τους.

Δείτε επίσης την βοήθεια εξήγησης και προφοράς της γαλλικής εμπειρογνωμόνων Laura K. Lawless για το "arrondissement" κάνοντας κλικ εδώ.