Ο παλαιστής Mick Foley παίρνει ένα κομμάτι από το χωριό του Santa

Το θεματικό πάρκο του Νιού Χάμσαϊρ αναζωογονεί το Holiday Spirit

[Σημειώστε ότι αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2003, όταν ο Mick Foley εξακολουθούσε να παλεύει ενεργά και τα παιδιά του ήταν νεότερα.]

Όπως άλκετός του ο Cactus Jack, η ανθρωπότητα και η αγάπη του Dude, ο Mick Foley είναι ένας θρύλος υπέρ πάλης. Η φεστιβάλ της πάλης μπορεί να είναι πιο αγχωτική από την περίσταση, αλλά το βάρβαρό της στυλ έχει οδηγήσει σε πράξεις σχεδόν ανθυγιεινής από θανάτους, ένα φράγμα από σπασμένα οστά και μερικές από τις πιο εξαιρετικά βίαιες αγώνες της αθλητικής ψυχαγωγίας.

Μια περίεργη μελέτη των αντιθέσεων, ο σκληρός μαχητής έχει ένα μαλακό σημείο για τα Χριστούγεννα. Ο Foley διακοσμεί το σπίτι του για τις διακοπές και ακούει τα κάλαντα - όλο το χρόνο. Και κάνει προσκυνήματα όσο το δυνατόν συχνότερα στο χωριό του Σάντα .

Όπως και πολλοί νεογέννητοι που ανακάλυψαν το γοητευτικό πάρκο με τα Χριστούγεννα, το οποίο βρίσκεται στο μαγευτικό Λευκό Όρος του Νιού Χάμσαϊρ, ο Foley επισκέφθηκε για πρώτη φορά την έλξη ως νεαρός. Τώρα, τα παιδιά του λατρεύουν το χωριό του Σάντα, ενώ η πλούσια πατίνα νοσταλγίας του πάρκου τον στέλνει σε ένα ταξίδι πίσω στην παιδική αθωότητα.

Επισκεφθείτε εκτός εποχής

Ο Φόλι θυμάται, με έντονες λεπτομέρειες, ότι επισκέφθηκε το πάρκο στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ήταν πέντε ετών όταν τον πήρε η οικογένειά του, αλλά οι μνήμες, μαζί με τις φωτογραφίες στα τείχη των γονιών του, υπομένονταν. Μετά από μια εκδήλωση πάλης στο Maine, ο Foley επέστρεψε στο χωριό του Santa's με τη σύζυγό του και δύο μικρά παιδιά και χτυπήθηκε από το πόσο καλά διατηρημένο και γοητευτικό ήταν.

Προσαρμοσμένη προς το προ-εφηβικό σύνολο, το πάρκο διαθέτει θεματικά αξιοθέατα, όπως μονοκινητήρια αυτοκίνητα που μοιάζουν με ιπτάμενα έλκηθρα και ένα καρουζέλ με ταράνδου αντί για άλογα. Ο Foley λέει ότι το αγαπημένο του είναι το Yule Log Flume. Οι χώροι είναι πεντακάθαροι, το προσωπικό είναι ευγενικό, όλα είναι σε λογικές τιμές και η νοσταλγική αύρα του είναι σχεδόν αισθητή.

Όταν το πρόγραμμα πάλης του Foley τον πήγε στη Νέα Αγγλία λίγους μήνες αργότερα, αποφάσισε να επιστρέψει για μια ξεχωριστή επίσκεψη στο χωριό του Σάντα. Δεδομένου ότι ήταν το μέσο του χειμώνα, ωστόσο, το πάρκο έκλεισε για τη σεζόν. Σε μια ιδιοτροπία, έγραψε στους ιδιοκτήτες δεύτερης γενιάς, τον Elaine και τον Mike Gainer, και ρώτησε αν θα του επέτρεπε να περπατήσει γύρω από το παραθυρόφυλλο πάρκο. "Η σύζυγός μου σκέφτηκα ότι ήμουν καρύδι", γελάει ο Foley, "αλλά οι Gainers ήταν υπέροχοι και έχω αναπτύξει από τότε μια φιλία μαζί τους".

Είναι άτακτος και ωραία

"Έχουμε πολλούς πιστούς οπαδούς," λέει ο Elaine Gainer, "αλλά κανένας άλλος εκτός από τον Mick δεν έχει έρθει εδώ για να περιπλανηθεί στην εκτός εποχής". Η κήρυξη της πάλης "μια τρύπα", λέει ότι δεν ακολουθεί το άθλημα και δεν είχε ακούσει ποτέ για τον Foley πριν κάνει το ασυνήθιστο αίτημά του. Ο γιος της, που έδειχνε σκατά, έφερε την ταχύτητα. "Με βάση τους χαρακτήρες του πάλης, δεν ήξερα ποιος θα ήταν ο άνθρωπος πίσω από τη μάσκα", λέει ο Gainer. "Αλλά, αποδεικνύεται ότι είναι ένας ευγενής, ευγενικός, κάτω από τη γη οικογενειακός άνθρωπος."

Λοιπόν, όπως κάτω από τη γη ως ένας τύπος που παίρνει αποτρόπαια πυροβολισμούς καρέκλα στο κεφάλι, backflips σε ένα χαλάκι γεμάτο με πινέζες, και έχει το πρόσωπο αιματηρό πέρα ​​από την αναγνώριση μπορεί να είναι.

Οπότε γιατί ένας άνθρωπος που είδε τον Τζίμι "Superfly" Snuka, επιδίωξε να υποκινήσει το βρυχηθμό του πλήθους, τον οδήγησε με απίστευτη αφοσίωση και πέτυχε πέρα ​​από τα πιο τρελά όνειρά του στο στρατόπεδο, γεμάτος χάος κόσμο πάλης αναζητούν τις γραφικές γοητείες του Santa's Village ;

«Βρίσκω ότι με βασιλεύει. Είναι μια ευκαιρία να ξεφύγουν και να γίνουν ένα παιδί ξανά», λέει ο Foley, αναγνωρίζοντας τα περίεργα συγκρουόμενα πάθη που τον οδηγούν. "Δεν θέλω να ζήσω στον μεγάλο, τρομακτικό κόσμο της επαγγελματικής πάλης όλη την ώρα".

Γνωριμία με την άνεση

Μερικές φορές, ταξιδεύουμε για να ανακαλύψουμε νέα μέρη, ανθρώπους και εμπειρίες. Άλλες φορές, ευτυχώς επιστρέφουμε στο γνωστό. Είναι το ταξιδιωτικό ισοδύναμο τροφής άνεση. Το circa-1953 Santa's Village προσφέρει στους Foley και τους συγχρόνους του μια ευκαιρία να ξαναεπισκεφτούν μια εξιδανικευμένη, Currier & Ives οικογενειακές διακοπές από καιρό.

"Είναι σαν να γυρνάς σπίτι," λέει ο Gainer. Ενώ το πάρκο προσθέτει πάντα νέα αξιοθέατα και διατηρεί τα πράγματα φρέσκα, προσθέτει ότι φροντίζει πολύ να προστατεύει τα παλαιότερα κομμάτια του. "Για ανθρώπους όπως ο Mick που ρομαντίζουν για την παιδική τους ηλικία, είναι σημαντικό να τους δώσουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε".

Αυτό είναι μέρος της yin-yang mystique των κλασικών πάρκων ψυχαγωγίας. Γιορτάζουν τον υπερσύγχρονο, γοητευτικό κόσμο με τις τελευταίες, μεγαλύτερες συγκινήσεις συγκίνησης, αλλά καθησυχάζουν με την άνεση των καρουσέλ, των ξύλινων κυλίνδρων και άλλων ζωντανών κομμάτων της ιστορίας. Προσθέστε στη ζεστή λάμψη του θέματος των διακοπών του και το Santa's Village ρυμουλκώνει στις καρδιές των επισκεπτών σε δύο μέτωπα. "Υπάρχει πολλή συγκίνηση που συνδέεται με θεματικά πάρκα και τα Χριστούγεννα", λέει ο Gainer. "Προσφέρουμε μια διπλή whammy."

Χριστούγεννα και μύθοι πάλης

Παρά τις εμφανείς διαφορές τους, ο Foley βλέπει παραλληλισμούς μεταξύ των Χριστουγέννων, των θεματικών πάρκων και της πάλης. "Νομίζω ότι πολλοί ενήλικες απολαμβάνουν πάλη επειδή έχουν αναμνήσεις να το παρακολουθήσουν ως παιδί, όπως το χωριό του Σάντα, τους φέρνει πίσω σε έναν τόπο αθωότητας".

Οι Χριστουγεννιάτικοι μύθοι και τα παίγνια πάλης απαιτούν αμφότερες την αναστολή της πίστης. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η βιομηχανία πάλης διατήρησε προσεκτικά τις πρακτικές της προ-fab. Σήμερα, το ακροατήριο είναι για την απάτη - είναι σαν να αναγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης - αλλά το άθλημα παραμένει άγρια ​​δημοφιλές. Ο Foley γεφυρώνει τη νοοτροπία του παλιού σχολείου της πάλης και τη νέα στάση του. Για χάρη της παράστασης, θυσίασε το σώμα του σε απίστευτες εκδηλώσεις αθλητισμού και εξωφρενικότητας. Ο Foley έχασε ακόμη και μέρος του αυτιού του σε ένα περίφημο αγώνα.

Ένα φοβερό πάρκο θεμάτων, ο Foley λέει ότι αγαπά την οδήγηση παγκόσμιας κλάσης σουβέρ, αλλά ουρλιάζοντας οπαδοί παίρνουν στο πρόσωπό του και καθιστούν σχεδόν αδύνατο να κινηθεί γύρω από τα πάρκα. Το χωριό Santa's, όπου οι επισκέπτες του χαρίζουν την ιδιωτική του ζωή, είναι το ασφαλές καταφύγιο του Foley.

Ο Foley σχεδιάζει να συνεχίσει να επισκέπτεται συχνά το χωριό του Σάντα, αλλά ανησυχεί ότι τα παιδιά του θα ξεπεράσουν το πάρκο. "Ήταν μια θλιβερή μέρα όταν τα παιδιά μου μου είπαν ότι τους άρεσε το Hersheypark καλύτερα από το χωριό του Σάντα", λέει με ένα χτύπημα, αλλά προσθέτει ότι το πάρκο με τα Χριστούγεννα κινείται πίσω στο νούμερο ένα κατά τη διάρκεια ενός επόμενου οικογενειακού ταξιδιού. «Ελπίζω να αναπτύξουν το ίδιο είδος αγάπης (για το χωριό του Σάντα)», λέει. "Η σύζυγός μου και εγώ υπολογίζουμε να πάμε εκεί ως παππούδες κάποια μέρα."