Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου

Ενώ ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου δεν μπορεί να χάσει έλξη στη Μόσχα, είναι εύκολο να θεωρηθεί δεδομένο. Ενώ είναι όμορφο, είναι ένα τόσο αναμενόμενο κομμάτι της Κόκκινης Πλατείας ότι μπορεί να υποτιμηθεί, αλλά σε ορισμένα σημεία της ιστορίας, η δομή ήταν πλακόστρωτη για καταστροφή. Μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το σημαντικό ορόσημο.

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου εναντίον του Κρεμλίνου

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου, επίσης γνωστός ως ο καθεδρικός ναός της Παναγίας, βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία, δίπλα στο Κρεμλίνο της Μόσχας .

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου δεν είναι το Κρεμλίνο, ούτε διαμένει στους τοίχους του Κρεμλίνου. Ωστόσο, περισσότερο από το Κρεμλίνο, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου αντιπροσωπεύει τη Ρωσία και τον προφανή εξωτισμό του, όπως φαίνεται από την προοπτική της Δύσης. Είναι η πιο αναγνωρίσιμη θέα της Μόσχας - και ίσως και η Ρωσία - και ένας από τους αρχιτεκτονικούς της θησαυρούς.

Ένας καθεδρικός ναός, πολλά ονόματα

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου ονομάστηκε για τον βασιλιά τον ανόητο ή τον Βασιλιά τον ευλογημένο. Ο "Βασίλειος" είναι η αγγλίωση του ρωσικού ονόματος "Βασίλι". Ο Άγιος Βασίλειος, επίσης γνωστός ως Βασίλειος ανόητος για τον Χριστό, ήταν σύγχρονος με τον Ιβάν τον Τρομερό, ο οποίος είχε χτίσει τον καθεδρικό ναό. Ο καθεδρικός ναός είναι επίσης γνωστός ως ο καθεδρικός ναός της Παναγίας Παναγίας στο Μοράτι, αλλά είναι πιο δημοφιλής και γνωστός ονομάζεται "St. Basil's."

Η κληρονομιά του Ivan the Terrible

Ο Ιβάν ο Τρομερός είναι υπεύθυνος για την κατασκευή του καθεδρικού ναού του Αγίου Βασιλείου τον 16ο αιώνα.

Ο δημοφιλής μύθος λέει ότι ο Ιβάν ο Τρομερός είχε τον αρχιτέκτονα των ματιών του Αγίου Βασιλείου να τεθεί εκτός λειτουργίας μετά την ολοκλήρωση του καθεδρικού ναού, ώστε ο αρχιτέκτονας να μην είναι σε θέση να χτίσει μια εξίσου όμορφη δομή οπουδήποτε αλλού.

Αποθηκεύτηκε από καταστροφή

Είναι σχεδόν ένα θαύμα που ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου εξακολουθεί να στέκεται σήμερα.

Εξάλλου, ένας άλλος μύθος λέει για τον Ναπολέοντα, ο οποίος, συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορούσε να καταμετρήσει τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου ανάμεσα στα πολεμικά του χαλάσματα, ήθελε να καταστραφεί. Οι ασφάλειες που φωτίζονται από τους άντρες του υποτίθεται ότι έβγαιναν από μια ξαφνική βροχή. Επιπλέον, ο Στάλιν αποφάσισε να μην καταστρέψει τον καθεδρικό ναό, παρόλο που θα άνοιγε την Κόκκινη Πλατεία για την πιο βολική παρουσίαση των οθονών πολιτικής εξουσίας.

Αποκατάσταση

Εκατοντάδες χρόνια έχουν πάρει το φόρο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου, αλλά έχει πραγματοποιηθεί αποκατάσταση. Τα διακοσμητικά στοιχεία για το εσωτερικό έχουν αντικατασταθεί όπου έχουν καταστραφεί από την ηλικία και την παραμέληση. Το πολύχρωμο εξωτερικό του καθεδρικού ναού διατηρείται επίσης με κανονικά φρέσκα παλτά χρώματος.

Προβολή του καθεδρικού ναού

Εάν ο καθεδρικός ναός είναι ανοιχτός, είναι δυνατόν να το εσωτερικό του. Το εσωτερικό των παρεκκλησιών, αν και εκπληκτικά μικρό, είναι ωστόσο πλούσια διακοσμημένο. Τα παράθυρά τους προσφέρουν μοναδική θέα στον καθεδρικό ναό, καθώς και στην Κόκκινη Πλατεία. Τα πέτρινα δάπεδα παρουσιάζουν τα σημάδια φθοράς των 500 χρόνων από βήματα που έλαβαν οι θρησκευτικά αφοσιωμένοι. Τα διασυνδεδεμένα παρεκκλήσια, με τις πόρτες, τις γωνίες τους, τα έργα τέχνης και τις κόγχες κάνουν το εσωτερικό του Αγίου Βασιλείου σαν κάτι φανταστικό.

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου θα πρέπει να είναι ανοιχτός κάθε μέρα εκτός από την Τρίτη, από τις 11 π.μ. έως τις 5:30 μ.μ.

Ο καθεδρικός ναός μπορεί να μην είναι ανοικτός εάν αναληφθούν εργασίες αποκατάστασης. Ωστόσο, εάν η Κόκκινη Πλατεία είναι ανοιχτή (κατά περιόδους, θα είναι κλειστή), εξακολουθεί να είναι δυνατή η προβολή του Αγίου Βασιλείου από το εξωτερικό και η λήψη φωτογραφιών αυτού του συμβόλου της Ρωσίας.