Οδηγός για τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού στο Ισραήλ

Ο σχεδιασμός του ταξιδιού στο Ισραήλ είναι η αρχή ενός αξέχαστου ταξιδιού στα Άγια Χωριά. Αυτή η μικροσκοπική χώρα είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς και ποικίλους προορισμούς στον κόσμο. Προτού πάτε, θα θέλετε να κάνετε μια σειρά από χρήσιμους πόρους και υπενθυμίσεις, ειδικά αν είστε ταξιδιώτης για πρώτη φορά στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή. Ακολουθεί μια περίληψη των απαιτήσεων θεώρησης, των συμβουλών ταξιδιού και ασφάλειας, πότε να πάτε και πολλά άλλα.

Χρειάζεστε μια θεώρηση για το Ισραήλ;

Οι Αμερικανοί πολίτες που ταξιδεύουν στο Ισραήλ για παραμονή έως και τριών μηνών από την ημερομηνία άφιξής τους δεν χρειάζονται θεώρηση, αλλά όπως όλοι οι επισκέπτες πρέπει να έχουν διαβατήριο που ισχύει για τουλάχιστον έξι μήνες από την ημερομηνία αναχώρησης από τη χώρα.

Εάν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε τις αραβικές χώρες μετά την επίσκεψή σας στο Ισραήλ, ζητήστε από τον τελωνειακό υπάλληλο στο παράθυρο ελέγχου διαβατηρίου στο αεροδρόμιο να μην σφραγίσει το διαβατήριό σας, καθώς αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει την είσοδό σας στις χώρες αυτές. Πρέπει να το ζητήσετε πριν σφραγιστεί το διαβατήριό σας. Εάν, ωστόσο, οι χώρες που σκοπεύετε να επισκεφθείτε μετά το Ισραήλ είναι η Αίγυπτος ή η Ιορδανία, δεν χρειάζεται να κάνετε ένα ειδικό αίτημα.

Πότε να Πηγαίνετε στο Ισραήλ

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε το Ισραήλ; Για τους επισκέπτες που κάνουν το ταξίδι κυρίως για θρησκευτικό ενδιαφέρον, σχεδόν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου είναι μια καλή στιγμή για να επισκεφθείτε τη χώρα. Οι περισσότεροι επισκέπτες θα θελήσουν να λάβουν υπόψη δύο πράγματα κατά τον προγραμματισμό της επίσκεψής τους: τον καιρό και τις διακοπές.

Το Summers, που γενικά θεωρείται ότι εκτείνεται από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, μπορεί να είναι πολύ ζεστό με υγρές συνθήκες κατά μήκος της ακτής, ενώ ο χειμώνας (Νοέμβριος-Μάρτιος) φέρνει ψυχρότερες θερμοκρασίες αλλά και την πιθανότητα βροχερών ημερών.

Επειδή το Ισραήλ είναι το εβραϊκό κράτος, περιμένετε πολυσύχναστους χρόνους ταξιδιού σε μεγάλες εβραϊκές διακοπές όπως το Πάσχα και ο Ροσ Χασάν.

Οι πολυάσχολοι μήνες τείνουν να είναι Οκτώβριος και Αύγουστος, οπότε αν πρόκειται να επισκεφτείτε σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιόδους, φροντίστε να ξεκινήσετε τη διαδικασία προγραμματισμού και κράτησης ξενοδοχείων πολύ νωρίτερα.

Shabbat και το ταξίδι του Σαββάτου

Στην εβραϊκή θρησκεία, το Σαμπάτ ή το Σάββατο είναι η ιερή ημέρα της εβδομάδας και επειδή το Ισραήλ είναι το εβραϊκό κράτος, μπορείτε να περιμένετε ότι το ταξίδι θα επηρεαστεί από την πανευρωπαϊκή τήρηση του Σαμπάτ. Όλα τα δημόσια γραφεία και οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι κλειστά στο Shabbat, το οποίο ξεκινάει το απόγευμα της Παρασκευής και τελειώνει το Σάββατο το βράδυ.

Στο Τελ Αβίβ, τα περισσότερα εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά, ενώ τρένα και λεωφορεία σχεδόν παντού δεν τρέχουν, ή αν το κάνουν, είναι σε πολύ περιορισμένο χρονοδιάγραμμα. Αυτό μπορεί να περιπλέξει τα σχέδια για ημερήσιες εκδρομές το Σάββατο, εκτός αν έχετε αυτοκίνητο. (Επίσης, σημειώστε ότι η El Al, η εθνική αεροπορική εταιρεία του Ισραήλ, δεν εκτελεί πτήσεις το Σάββατο). Αντίθετα, η Κυριακή είναι η αρχή της εβδομάδας εργασίας στο Ισραήλ.

Κρατώντας τον Κοσέρ

Ενώ τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στο Ισραήλ εξυπηρετούν φαγητό kosher, δεν υπάρχει δεσμευτικός νόμος και τα περισσότερα εστιατόρια σε πόλεις όπως το Τελ Αβίβ δεν είναι kosher. Τούτου λεχθέντος, τα εστιατόρια kosher, τα οποία εμφανίζουν ένα πιστοποιητικό Kashrut που τους έχει χορηγηθεί από την τοπική rabbinate, είναι γενικά εύκολο να βρεθούν.

Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε το Ισραήλ;

Η θέση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή το τοποθετεί σε ένα πολιτιστικά συναρπαστικό μέρος του κόσμου.

Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια ότι λίγες χώρες στην περιοχή έχουν καθιερώσει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Από την ανεξαρτησία του το 1948, το Ισραήλ έχει πολεμήσει έξι πολέμους και η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση παραμένει άλυτο, πράγμα που σημαίνει ότι η περιφερειακή αστάθεια είναι γεγονός της ζωής. Το ταξίδι στη Λωρίδα της Γάζας ή στη Δυτική Όχθη απαιτεί εκ των προτέρων εκκαθάριση ή απαιτείται έγκριση. Ωστόσο, υπάρχει απεριόριστη πρόσβαση στις πόλεις της Δυτικής Όχθης της Βηθλεέμ και της Ιεριχώ.

Ο κίνδυνος της τρομοκρατίας παραμένει απειλή τόσο στην Αμερική όσο και στο εξωτερικό. Ωστόσο, επειδή οι Ισραηλινοί είχαν την ατυχία να βιώσουν την τρομοκρατία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους Αμερικανούς, έχουν αναπτύξει μια κουλτούρα επαγρύπνησης σε θέματα ασφάλειας που είναι πιο εδραιωμένη από τη δική μας. Μπορείτε να περιμένετε να δείτε τους φρουρούς ασφαλείας πλήρους απασχόλησης να σταθμεύουν έξω από τα σούπερ μάρκετ, τα πολυάσχολα εστιατόρια, τις τράπεζες και τα εμπορικά κέντρα, και οι έλεγχοι τσάντας είναι ο κανόνας.

Χρειάζονται λίγα δευτερόλεπτα από τη συνηθισμένη ρουτίνα, αλλά είναι η δεύτερη φύση στους Ισραηλινούς και μετά από λίγες μέρες θα είναι και για σας.

Πού να πάτε στο Ισραήλ

Γνωρίζετε ήδη πού θέλετε να πάτε στο Ισραήλ; Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να δείτε και να κάνετε, και η απόφαση για έναν προορισμό μπορεί να φανεί λίγο συντριπτική. Υπάρχουν πολλές ιερές τοποθεσίες και κοσμικά αξιοθέατα , ιδέες διακοπών και πολλά άλλα, ώστε να θέλετε να βελτιώσετε την εστίασή σας ανάλογα με το πόσο καιρό το ταξίδι σας μπορεί να είναι.

Θέματα χρημάτων

Το νόμισμα στο Ισραήλ είναι το Νέο Ισραηλινό Σέκελ (ΝΑΚ). 1 Shekel = 100 Agorot (singular: agora) και τα τραπεζογραμμάτια είναι σε ονομαστικές αξίες NIS 200, 100, 50 και 20 shekels. Τα κέρματα είναι ονομαστικής αξίας 10 σίκλων, 5 σίκλων, 2 σίκλων, 1 σίκλου, 50 αγόρων και 10 αγόρων.

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι πληρωμής είναι με μετρητά και πιστωτικές κάρτες. Υπάρχουν ATMs σε όλες τις πόλεις (η Bank Leumi και η Bank Hapoalim είναι η πιο διαδεδομένη) και μερικές ακόμη δίνουν την επιλογή να διανείμουν μετρητά σε δολάρια και ευρώ. Εδώ είναι μια χρήσιμη στρογγυλοποίηση όλων των οικονομικών στοιχείων για τους ταξιδιώτες του Ισραήλ.

Μιλώντας Εβραϊκά

Οι περισσότεροι Ισραηλινοί μιλούν αγγλικά, επομένως πιθανότατα δεν θα έχετε καμία δυσκολία να περάσετε. Εν τούτοις, το να γνωρίζεις λίγο Εβραϊκά μπορεί σίγουρα να είναι χρήσιμο. Εδώ είναι μερικές εβραϊκές φράσεις που μπορεί να είναι χρήσιμες για κάθε ταξιδιώτη.

Βασικά Εβραϊκά Λέξεις και Φράσεις (στην Αγγλική μεταγραφή)

Ισραήλ: Ισραήλ
Γεια σας: Shalom
Καλό: tov
Ναι: ken
Όχι
Παρακαλώ: bevakasha
Σας ευχαριστώ: toda
Σας ευχαριστώ πολύ: toda raba
Πρόστιμο: ανακριτής
Εντάξει: sababa
Με συγχωρείτε: slicha
Τι ώρα είναι ;: ma hasha'ah;
Χρειάζομαι βοήθεια: ani tzarich ezra (m.)
Χρειάζομαι βοήθεια: ani tzricha ezra (f.)
Καλημέρα: boker tov
Καληνύχτα: layla tov
Καλό σαββατό: shalat shalom
Καλή τύχη / συγχαρητήρια: mazel tov
Το όνομά μου είναι: kor'im li
Ποια είναι η βιασύνη ;: ma halachatz
Καλό φαγητό: betay'avon!

Τι να Pack

Πατήστε το φως για το Ισραήλ και μην ξεχνάτε τις αποχρώσεις: από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι ζεστό και φωτεινό και ακόμα και το χειμώνα, το μόνο επιπλέον στρώμα που χρειάζεστε είναι ένα ελαφρύ πουλόβερ και ένα αλεξίπτωτο. Οι Ισραηλινοί φορούν πολύ άνετα. στην πραγματικότητα, ένας διάσημος ισραηλινός πολιτικός είχε κάποτε πειράξει για να εμφανιστεί για να δουλέψει μια μέρα με γραβάτα.

Τι να διαβάσετε

Όπως πάντα όταν ταξιδεύετε, είναι καλή ιδέα να είστε ενήμεροι. Μια ποιοτική εφημερίδα, όπως οι New York Times ή οι αγγλικές εκδόσεις των δημοφιλών ισραηλινών ημερησίων εφημερίδων Ha'aretz και The Jerusalem Post, είναι όλα καλά μέρη για να ξεκινήσετε από την άποψη των έγκαιρων και αξιόπιστων πληροφοριών, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.