Μουσείο Matisse στο Le Cateau-Cambrésis

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν το Μουσείο Matisse στη Νίκαια όπου ο καλλιτέχνης έζησε τόσο πολύ, αλλά λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν το Μουσείο Matisse στο Le Cateau-Cambrésis. Κοντά στο Παρίσι, είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να επισκεφθείτε.

Μουσείο Matisse

Στεγάζεται στο πρώην αρχιεπίσκοπο Fénelon Palace στο μικρό χωριό Le Cateau-Cambrésis όπου γεννήθηκε ο Henri Matisse, το συγκεκριμένο μουσείο Matisse είναι μία από τις σχετικά άγνωστες αλλά εντυπωσιακές συλλογές τέχνης της Γαλλίας.

Είναι μοναδικό στο γεγονός ότι ο Henri Matisse επέλεξε αυτό που ήθελε να δώσει στο μουσείο και δήλωσε πως ήθελε να τακτοποιηθούν τα έργα.

Οι μεταγενέστερες δωρεές και εξαγορές συμπλήρωσαν την αρχική εικόνα του τρόπου με τον οποίο ο Matisse ανέπτυξε και άλλαξε ως καλλιτέχνης. Τα έργα του Auguste Herbin, που γεννήθηκαν το 1882 σε ένα χωριό κοντά στο Le Cateau, και τα περιοδικά και τα βιβλία που εκδόθηκαν από τον ποιητή-editor, Tériade, προσθέτουν δύο ακόμη συλλογές.

Επισκεφτείτε το Μουσείο
Το μουσείο χωρίζεται σε τρεις μόνιμες συλλογές, οργανωμένες έτσι ώστε να μετακινείτε εύκολα από τη μια συλλογή στην άλλη. Η συλλογή Matisse σας μεταφέρει μέσα από την καλλιτεχνική ζωή του καλλιτέχνη, ξεκινώντας με τις πρώτες ζωγραφιές που παρήγαγε στην πατρίδα του Bohain στην Πικαρδία. Η πόλη χτίστηκε γύρω από την κλωστοϋφαντουργία και μεγάλωσε με πλούσια υφή διακοσμητικά σχέδια και αραβουργικά σχήματα που επηρέασαν τόσο το έργο του.
Το μουσείο είναι αρκετά συμπαγές για να σας δώσει μια σωστή εκτίμηση για το πώς ο Matisse ήρθε για να κάνει αυτές τις ζωντανές, πολύχρωμες, σαρωτικές εικόνες σε πίνακες, σχέδια, γλυπτά και εμπνευσμένα αποκόμματα χαρτιού.

Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν το Tahiti II. Vigne; Nu rose, interieur rouge. και το αρχικό γύψο ρίχνει από τη σειρά του τέσσερις πλάτες.

Η συλλογή Tériade
Ο Tériade ήταν ένας εξαιρετικά σημαντικός συντάκτης-ποιητής-εκδότης που ίδρυσε το σουρεαλιστικό περιοδικό Minotaure και αργότερα το Verve . Δημοσίευσε 26 εκδόσεις μεταξύ 1937 και 1960, αναθέτοντας στους εκδότες τους Bonnard και Braque τους εξαιρετικούς συγγραφείς (Jean-Paul Sartre, Gide, Valéry και Malraux) και καλλιτέχνες από τους Matisse, Chagall και Picasso.


Από το 1943 έως το 1975 παρήγαγε 27 βιβλία με καλλιτέχνες όπως οι Chagall, Matisse, Le Corbusier, Picasso και Giacometti. Ήταν μια εξαιρετική σειρά, με κείμενο και εικονογράφηση εξίσου σημαντικό. Τα έργα τέχνης από μόνα τους, δόθηκαν στο μουσείο το 2000 από τη χήρα της Teriade, την Αλίκη.

Η συλλογή Herbin
Ο Auguste Herbin γεννήθηκε το 1882 κοντά στο Le Cateau και μεγάλωσε στην πόλη. Εκπαιδεύτηκε στο σχολείο τέχνης της Λίλλης και υποστήριξε τον εαυτό του εργαζόμενος σε μια αριστερή εφημερίδα. Ζούσε στο Παρίσι, ανακαλύπτοντας τα έργα του Βαν Γκογκ και του Τζέζαν , και στη συνέχεια επηρεάστηκε από τους φαββιστές και τον κυβισμό.
Μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Matisse άρχισε να παράγει ό, τι ονόμασε «μνημειώδη αντικείμενα» του - αναπαυτικά έργα σε ξύλο ή έπιπλα σε κυβιστικό στυλ. Υπάρχει ένα εκπληκτικό πιάνο του 1925 και πολυχρωματικά ανάγλυφα. Αλλά το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ένα τεράστιο παράθυρο από βιτρό, ένα αντίγραφο ενός για ένα δημοτικό σχολείο, κατασκευασμένο από πολύ μεγάλες επιφάνειες ενός χρώματος.

Μουσείο Matisse
Palais Fénelon
59360 Le Cateau-Cambrésis
Τηλ .: 00 33 (0) 3 27 84 64 50
Δικτυακός τόπος

Ανοιχτό καθημερινά εκτός Τρίτης 10 π.μ.-6μμ
Κλείσιμο 1 Ιανουαρίου, 1η Νοεμβρίου, 25 Δεκεμβρίου

Είσοδος: Ενήλικες 5 ευρώ, 7 ευρώ για γκαλερί Matisse
Δωρεάν είσοδος για άτομα κάτω των 18 ετών και κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα.

Οι οδηγοί ήχου είναι δωρεάν με την τιμή του εισιτηρίου και καλύπτουν διάφορες πτυχές από την επίσκεψη με τον Matisse σε έναν για τα έργα του Herbin, όλα στα αγγλικά. Υπάρχει ένα καλό κατάστημα και ένα μικρό καφενείο όπου μπορείτε να πάρετε τα ποτά σας και τα σάντουιτς έξω για να φάτε στα γκαζόν.
Για τα παιδιά: Υπάρχει ο ακουστικός οδηγός Η ιστορία του Matisse για τα παιδιά .
Εργαστήρια: Υπάρχουν εργαστήρια εικαστικών τεχνών, οικογενειακά και παιδικά εργαστήρια.

Να φτάσετε στο Le Cateau-Cambrésis
Οδικώς
Από το Παρίσι, πάρτε τον αυτοκινητόδρομο Παρίσι-Καμπράι (Α1 τότε Α2 - 170 χιλιόμετρα) και στη συνέχεια πάρτε το RN43 από το Cambrai στο Le Cateau-Cambrésis (22 χιλιόμετρα).
Από τη Λίλλη ή τις Βρυξέλλες , πάρτε τους αυτοκινητόδρομους προς Valenciennes. Αφήστε την έξοδο του Le Cateau-Cambrésis να πάρετε το D955 (30 χιλιόμετρα από το Valenciennes, συνολικά 90 χιλιόμετρα από τη Λιλ).
Με το τρένο
Το Le Cateau-Cambrésis βρίσκεται στην κεντρική γραμμή Παρίσι-Βρυξέλλες και είναι προσβάσιμο με το τρένο.

Δείτε τον οδηγό για τη μετάβαση στη Λιλ από το Λονδίνο και το Παρίσι