Μαϊμούδες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής

Οι μαϊμούδες της Νότιας Αμερικής είναι ένα από τα πιο ευχάριστα ζώα που θα ζήσουν. Μεταξύ της Νότιας και της Κεντρικής Αμερικής υπάρχουν ποικίλες πίθηκοι και, ανάλογα με το πού βρίσκεστε, και σε ποια ώρα της ημέρας μπορεί να δείτε ένα ή περισσότερα είδη .

Aotus Monkey

Στις πιο ζεστές, τροπικές περιοχές, μπορεί να δείτε έναν Aotus (πίθηκο κουκουβάγια) το μοναδικό αληθινά νυχτερινό πρωτεύον στη βόρεια Νότια Αμερική. Αυτοί οι μαϊμούδες της Νότιας Αμερικής περνούν την ημέρα σε κοίλα δέντρα ή πυκνή βλάστηση και αναδύονται το βράδυ για να ξεκινήσουν τη σίτιση.

Μικρή, κάτω από δύο κιλά, ο μικρός πίθηκος μπορεί να προσαρμοστεί σε μια επικίνδυνη κατάσταση και να γίνει μερικώς ημερήσιος ή ξύπνιος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Tamarin Monkey

Άλλοι πίθηκοι σε τροπικές περιοχές είναι οι πίθηκοι titi ή tamarin ( Saguinus geoffroyi) και οι πιθήκους Capuchin με λευκή όψη ( Cebus capucinus ). Έχουν ήδη δει και άκουσαν τους μαϊμούδες ( Alouatta palliata ).

Ο πίθηκος Tamice της Callicebus ( Titi ) μοιάζει με έντομα και ώριμα γλυκά φρούτα. Οι Ταμαρίνοι ζουν σε ομάδες έως και πέντε ατόμων, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων. Τα θηλυκά Tamarin φέρουν δίδυμα, και άλλοι στην ομάδα βοηθούν στην εκτροφή πιθήκων.

Ο παναμαϊκός ταμαρίν, γνωστός ως "κόκκινος", ζυγίζει μόλις 1 λίβρα όταν είναι ενήλικος. Έχουν ένα φωτεινό λευκό στήθος, ενώ τα χέρια και ο λαιμός τους είναι κόκκινα-καφέ με μια χελώνα που κηδεύει κάτω από την πλάτη και τις πλευρές. Η ψηλή κλήση τους μοιάζει με κλήση πουλιών και είναι από την αρχαιότερη σχολή σκέψης.

Το μαργαριτάρι με τα χρυσά κεφάλια είναι ένα μικρό μαϊμού μεγέθους σκίουρου, μήκους 26 εκατοστών περίπου, με ουρά 35 εκατοστών και μακρύ χρυσό λιοντάρι. Είναι κυρίως μαύρο με χρυσή γούνα στο μέτωπο της χαίτης, το κάτω μισό των μπροστινών ποδιών και μέρος της ουράς.

Οι πιθήκους της Νότιας Αμερικής είναι μεγαλύτεροι και ευκολότεροι να εντοπιστούν.

Οι ενήλικες ζυγίζουν περίπου 7 κιλά και με τη λευκή τους γούνα, τα μαύρα σημάδια και το κεφάλι "στέμμα" που μοιάζουν με ένα τσουνάμι, βλέπετε γιατί έχουν το όνομά τους σύμφωνα με την τάξη Καπουτσίνων μοναχών.

Οι καπουτσίνοι είναι μια θορυβώδης δέσμη, που ζουν σε ομάδες μέχρι 15, με ένα αρσενικό ως το "άλφα", και καθώς κινούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάνουν συνεχόμενες κραυγές και twitter που προειδοποιούν τους άλλους για την παρουσία τους. Τρώνε επίσης έντομα και ώριμα φρούτα. Η χειρωνακτική επιδεξιότητα τους επιτρέπει να ανοίγουν και να τρώνε καρύδια.

Για όλη τη φωνή τους, είναι επίσης νευρικοί, μπορούν να μετακινούνται σιωπηλά μέσα από τα δέντρα και να ρίχνουν κλαδιά και φύλλα.

Ο πίθηκος του Goeldi

Βρίσκεται στα τροπικά δάση της Βολιβίας, της Βραζιλίας, του Περού και της Κολούμπια, ο πίθηκος του Goeldi είναι ένα ζωολογικό παζλ. Είναι μικρό και μοιάζει μάλλον με ένα Tamarin και όπως τους, έχει τα νύχια και όχι τα νύχια στα δάχτυλα. Αλλά τα δόντια και το σχήμα του κρανίου είναι περισσότερο σαν τα μεγαλύτερα πρωτεύοντα του Νέου Κόσμου, όπως οι Capucins. Τώρα θεωρείται ότι βρίσκεται σε μια ξεχωριστή ομάδα πρωτευόντων, που σχετίζεται μακρινά με τους Tamarins και Capucins.

Χειμώνας Μαϊμού

Οι μαϊμούδες Howler ζουν σε εδαφικά στρατεύματα, περίπου 15 έως 20 άτομα και των δύο φύλων και όλων των ηλικιών. Οι πιθήκους Howler έχουν διευρύνει τον υοειδή και τον λάρυγγα που στεγάζουν τη φωνητική συσκευή όπου προέρχεται ο διακριτικός ουρλιάζοντας.

Οι ενήλικες καπνιστές αρσενικά παράγουν ουρλιάζοντας ουρλιαχτά που επιτρέπουν σε άλλα στρατεύματα να γνωρίζουν πού είναι - και να μένουν μακριά. Οι Κάουντες εκβιάζουν την αυγή για να διαφημίσουν την τοποθεσία τους, γεγονός που μπορεί να μην εκτιμά ο ύπνος των Κινδύνων.

Οι ενήλικες αρσενικοί μαύροι μαγισσών πιθήκους καλύπτονται με μαύρα μαλλιά, όμως τα πρόσωπά τους είναι σχεδόν άτριχα. Οι αρσενικοί καπνιστές είναι μαύροι, αλλά έχουν ένα περιθώριο από κοκκινωπό-καστανά μαλλιά που είναι γνωστό ως "μανδύα". Μπορούν να ζυγίζουν περίπου 15 λίβρες, κάνοντάς τους το μεγαλύτερο τροπικό πρωτεύον. Ένα τρίτο μικρότερο από τα αρσενικά, τα θηλυκά έχουν ένα καφέ χρώμα, ενώ τα βρέφη είναι κρεμώδες χρώμα κατά τη γέννηση και σκουραίνονται γρήγορα. Ο μανδύας εμφανίζεται όταν αναπτυχθεί πλήρως. Οι καλεσμένοι είναι χορτοφάγοι, τρώνε φύλλα και λουλούδια και μερικές φορές φρούτα.

> Το άρθρο ενημερώθηκε 9/29/16 από τον Ayngelina Brogan