Η πιο ζεστή βιώσιμη έλξη του Ελσίνκι

Μέσα στην πρώτη πολυτελής σάουνα στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας

Πηγαίνοντας στη σάουνα και στη συνέχεια δροσίζοντας τον δροσερό σκανδιναβικό αέρα ή στα παγωμένα νερά της Βαλτικής είναι μια παράδοση βαθιά ριζωμένη στη φινλανδική κουλτούρα. Τις πέντε μέρες που βρισκόμουν στο Ελσίνκι, περνούσα περισσότερο χρόνο να νιώθω στη σάουνα από ό, τι είχα ποτέ στη ζωή μου. Μια από τις σάουνες που επισκέφτηκα κατά τη σύντομη διαμονή μου ήταν η Löyly Helsinki, η οποία άνοιξε τις πόρτες της τον περασμένο Μάιο. Ενώ οι περισσότερες κοινοτικές σάουνες στη Φινλανδία είναι απίστευτες καμπίνες δίπλα στο νερό, το Löyly Helsinki είναι μια εντυπωσιακή ξύλινη δομή με κομψά ατμόλουτρα, ένα μπαρ εσωτερικού χώρου και ξύλινα καταστρώματα με θέα στη Βαλτική.

Είτε είστε τοπικός είτε τουριστικός, η Löyly είναι μια σάουνα, σε αντίθεση με όσα έχετε δει ποτέ.

Το Löyly είναι η φινλανδική λέξη για τον ατμό που αναδύεται από τη σόμπα σάουνας. Όπως και η λέξη που ονομάζεται μετά από την οποία δεν υπάρχει άμεση μετάφραση στα αγγλικά και σε πολλές άλλες γλώσσες, η εμπειρία της σάουνας, η οποία είναι πεμπτουσία για τον φινλανδικό λαό, δεν είχε γίνει προσβάσιμη και επιθυμητή για τους επισκέπτες της Βαλτικής μέχρι σήμερα. Χαρακτηρισμένα σε ένα από τα ξύλινα πλαίσια του εξωτερικού του Löyly είναι τα ονόματα των ανδρών που αποφάσισαν ότι ήταν καθήκον τους να μοιραστούν αυτή την εμπειρία με τον κόσμο: Jasper και Antero. Η πολυτελής κοινόχρηστη σάουνα είναι το έργο πάθους του φινλανδού ηθοποιού Jasper Pääkkönen, γνωστού πιο γνωστού από αυτήν την πλευρά της λίμνης για την απεικόνιση ενός βασιλιά Βίκινγκ στο show του Vikings της ιστορίας Channel. Ο Pääkkönen συνεργάστηκε με το εστιατόριο και το μέλος του κοινοβουλίου της Πράσινης Λίγκας Antero Vartia για να οικοδομήσει μια πράσινη συστροφή σε μια παράδοση αιώνων.

Σχέδιο-συνείδηση

Από τη θέση της σάουνας στους αρχιτέκτονες που επιλέχθηκαν για το σχεδιασμό της, οι Pääkkönen και Vartia έκαναν επιλογές με το περιβάλλον του Ελσίνκι και το μέλλον στο μυαλό. Το Löyly Helsinki βρίσκεται στην επερχόμενη γειτονιά Hernesaari - μια βιομηχανική περιοχή η ανάπτυξη της οποίας θα επεκταθεί μόνο με την επιτυχία της σάουνας.

Πίσω από το φουτουριστικό σχεδιασμό της σάουνας είναι οι Ville Hara και Anu Puustinen των Avanto Architects. Το δίδυμο έχει μια επιτυχημένη εφαρμογή σύγχρονου σχεδιασμού στους παραδοσιακούς κοινόχρηστους χώρους, όπως συνέβη με το περίφημο έργο του 2010 - το παρεκκλήσι του Αγίου Λαυρεντίου στη Βαντάα της Φινλανδίας. Οι διεθνείς έπαινοι, που έχουν ήδη σχεδιάσει η σάουνα Löyly, παρουσιάζονται στο περίπτερο της Βαλτικής της διετούς Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία.

Για να συνεχίσει την παράδοση της κοινοτικής κολύμβησης στο Löyly, η Hara και η Puustinen έφεραν στη ζωή ένα όραμα που είναι καινοτόμο και βιώσιμο. Ο σχεδιασμός της σάουνας Löyly εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση ανακυκλωμένων ξύλινων πάνελ από μια τοπική εκκίνηση, τη Nextimber, η οποία χρησιμοποιεί απόβλητα από κόντρα πλακέ για την κατασκευή των ξύλινων σανίδων και πλακών. Το ξύλο από την Nextimber πιστοποιείται από το Συμβούλιο Διοίκησης Δασών, το οποίο καθιστά το Löyly το πρώτο έργο που έχει πιστοποιηθεί από την FSC στη Φινλανδία. Οι ανακυκλωμένες ξύλινες σχάρες του εξωτερικού του Löyly θα γκρίζαν με το χρόνο, μια διάβρωση που χαιρετίζεται από τους οραματιστές πίσω από το Löyly, καθώς θα επιτρέψει στη δομή να χωρέσει με το βραχώδες περιβάλλον.

Πέρα από την υποδομή της σάουνας, η δέσμευση της Löyly για βιωσιμότητα συνεχίζεται.

Η Löyly χρησιμοποιεί ηλεκτρικά πιστοποιημένους ηλεκτρικούς συσσωρευτές και σόμπες ξύλου χαμηλής εκπομπής στα ατμόλουτά της. Το παραθαλάσσιο αξιοθέατο φιλοξενεί επίσης ένα μπαρ και ένα εστιατόριο φιλικό προς το περιβάλλον, εκτός από τα πολυτελή δωμάτια ατμού. Το μενού του εστιατορίου είναι προσεκτικά κατασκευασμένο με τοπικό ναύλο όπως ταράνδου από τη Βόρεια Φινλανδία και αλιεύει υπεύθυνα σολομό από τη Βαλτική.

Από το ανακυκλωμένο ξύλο στα καταστρώματα μέχρι τον σολομό στο μενού, το Löyly Helsinki είναι ένα έργο που χτίζεται σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον του. Αυτό το καλοκαίρι, θα προσελκύσει τουρίστες και αρχάριους, καθώς και ντόπιους και σκληρούς κολυμβητές.

-----

Η Marianne Abbott είναι σκηνοθέτης, φωτογράφος και συγγραφέας με έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι πρόσφατη πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Brown, όπου επικεντρώθηκε στο Σύγχρονο Πολιτισμό και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Γεννημένος και ανυψωμένος στην πόλη της Γουατεμάλας, η Μαριάννα έχει περισσότερες από μία χώρες να την καλέσουν στο σπίτι της.

Ένας πιστός οπαδός που δεν αποκαλύπτει τον πραγματικό εαυτό του σε τρεις μέρες ή σε ένα λεωφορείο, η Marianne ζει και εξερευνά σήμερα στο Βερολίνο.