Πώς να φτάσετε στο αεροδρόμιο Helsinki-Vantaa

Το αεροδρόμιο Helsinki-Vantaa είναι ο κύριος διεθνής αερολιμένας που εξυπηρετεί τη Φινλανδία και διαθέτει δύο τερματικούς σταθμούς, που συνδέονται με εσωτερική σύνδεση πεζών. Χάρη στον Finnair, είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στην Ευρώπη και ένα κόμβο για τη Βαλτική και τα διηπειρωτικά αεροπλάνα.

Μόλις 5 χιλιόμετρα από το Tikkurila και περίπου 15 χιλιόμετρα από το Ελσίνκι , το αεροδρόμιο Helsinki-Vantaa είναι εύκολα προσβάσιμο με λεωφορείο. Ακόμη και αν είναι σχετικά μικρό για ένα διεθνές αεροδρόμιο, είναι ένας ευχάριστος και μοντέρνος χώρος με πολλά να προσφέρει.

Το αεροδρόμιο Helsinki-Vantaa διαθέτει πολλά καταστήματα και μια χούφτα υπέροχα εστιατόρια. Ακόμα καλύτερα, έχουν τώρα ένα ολοκαίνουριο πλήρες σπα στο αεροδρόμιο, όπου μπορείτε να απολαύσετε οτιδήποτε από φινλανδική σάουνα ή διάφορα μασάζ, όλα χωρίς να χρειάζεται να φύγετε από το αεροδρόμιο. Αυτό είναι πρακτικό για άτομα που βρίσκονται υπό διαμετακόμιση χωρίς θεώρηση Σένγκεν.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα αεροδρόμια, το αεροδρόμιο Helsinki-Vantaa μπορεί να είναι αρκετά ακριβό, αλλά θεωρήθηκε ως ένα από τα καλύτερα αεροδρόμια παγκοσμίως από τον Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Εταιρειών το 2005. Οι πτήσεις θεωρήθηκαν επίσης ως οι πιο ακριβείς εδώ.

Είτε βρίσκεστε σε διαμετακόμιση και επιθυμείτε να εξερευνήσετε τη γειτονική πόλη του Ελσίνκι (υποθέτοντας ότι έχετε θεώρηση Σένγκεν) είτε ταξιδεύετε στο αεροδρόμιο Ελσίνκι-Βαντάα, υπάρχουν μερικές διαθέσιμες επιλογές. Η κατασκευή του συνδέσμου τρένου Kehårata που κατευθύνεται κατευθείαν στο κέντρο του Ελσίνκι ξεκίνησε το 2009 και προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2014.

Μερικοί τουρίστες προτιμούν την ελευθερία που προσφέρει η ενοικίαση αυτοκινήτων στο Ελσίνκι. Το αεροδρόμιο Helsinki-Vantaa βρίσκεται σε βολική θέση για να εξερευνήσετε τις νότιες περιοχές της Φινλανδίας. Το Ελσίνκι απέχει μόνο μερικά λεπτά και μπορείτε να το φτάσετε είτε με το E18 (Lahdenväylä) και το A45 (Tuusulanite). Μια ποικιλία από ενοικιάσεις αυτοκινήτων μπορεί να βρεθεί στο αεροδρόμιο ή να γίνει κράτηση εκ των προτέρων online.

Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία ταξί στο Ελσίνκι, είναι καλύτερο να κάνετε την έρευνά σας εκ των προτέρων. Μια ιδιωτική υπηρεσία ταξί μπορεί να κοστίσει περίπου 45 ευρώ. Το αεροδρόμιο Helsinki-Vantaa προσφέρει υπηρεσία ταξί η οποία θα πρέπει να έχει σταθερό επιτόκιο, περίπου 25 ευρώ για 2 άτομα.

Ο οικονομικότερος τρόπος να ταξιδέψετε από μακριά είναι να κάνετε χρήση των υπηρεσιών μεταφοράς με λεωφορείο από / προς το αεροδρόμιο. Το αεροδρόμιο Helsinki-Vantaa προσφέρει ένα λεωφορείο απευθείας στο κέντρο του Ελσίνκι. Το λεωφορείο είναι ένα κλιματιζόμενο express λεωφορείο, το οποίο το καθιστά πιο γρήγορο και πιο άνετο, αλλά είναι επίσης περίπου 50% ακριβότερο από τα δημόσια λεωφορεία.

Υπάρχουν δύο τακτικά δρομολόγια λεωφορείων μεταξύ του αεροδρομίου και των κεντρικών σιδηροδρομικών σταθμών στο Ελσίνκι . Το λεωφορείο 615 φεύγει κάθε 15 λεπτά από την πλατφόρμα 21. Τα εισιτήρια είναι περίπου 3,80 ευρώ και μπορούν να αγοραστούν από τον οδηγό. Το μέσο ταξίδι διαρκεί περίπου 35 λεπτά και σταματά στο Εθνικό Θέατρο, ακριβώς πίσω από τον κεντρικό σταθμό. Πηγαίνοντας προς την πόλη, το λεωφορείο θα σταματήσει μερικές φορές κατόπιν αιτήματος. Απλά πατήστε το κουμπί διακοπής.

Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός βρίσκεται σε βολική τοποθεσία στο κέντρο του Ελσίνκι, με πολλά αξιοθέατα σε κοντινή απόσταση. Το Ολυμπιακό Στάδιο απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα, ενώ το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βρίσκεται ακριβώς έξω από το ξενοδοχείο.

Ο σταθμός παρέχει πρόσβαση σε τρένα για καθημερινές μετακινήσεις καθώς και τρένα μεγάλης απόστασης που πηγαίνουν στο Lahti και σε όλη τη διαδρομή προς τη Μόσχα. Οι συνδέσεις λεωφορείων προς όλα τα μέρη της Φινλανδίας παρέχονται από το Matkahuolto και το Express Bus.

Επιστρέφοντας στο αεροδρόμιο, το λεωφορείο Finnair φεύγει από την πλατφόρμα 30 στον σταθμό. Τα λεωφορεία του αεροδρομίου είναι είτε μπλε είτε άσπρα και τρέχουν μεταξύ 5:00 π.μ. και μεσάνυχτα. Το λεωφορείο 16 αναχωρεί από το Rautatientori στη δεξιά πλευρά του σταθμού από την πλατφόρμα 5. Αν μπορείτε να δείτε ένα λεωφορείο Finnair, αναζητήστε τα κανονικά λεωφορεία στις στάσεις δίπλα του. Όλα τα λεωφορεία θα σας φέρουν το σημείο αναχώρησης στον τερματικό σταθμό 2 στο αεροδρόμιο Helsinki-Vantaa.