Είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στο Μεξικό;

Ερώτηση: Είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στο Μεξικό;

Απάντηση:

Εξαρτάται εν μέρει από τον προορισμό σας.

Υπό το φως της κλιμάκωσης του εγκλήματος που σχετίζεται με τα ναρκωτικά στις μεγάλες συνοριακές πόλεις του Μεξικού, η ασφάλεια αποτελεί έγκυρη ανησυχία. Τον Απρίλιο του 2016, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε παράταση της προειδοποίησης ταξιδιού του για τους πολίτες που ταξιδεύουν στο Μεξικό. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα καρτέλ των ναρκωτικών μάχονται μεταξύ τους για τον έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών και ταυτόχρονα παλεύουν τις κυβερνητικές προσπάθειες να σπάσουν τις δραστηριότητές τους.

Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση του βίαιου εγκλήματος σε μέρη του βόρειου Μεξικού. Ενώ οι ξένοι τουρίστες δεν είναι συνήθως στόχος, περιστασιακά βρίσκονται σε λάθος μέρος σε λάθος στιγμή. Οι επισκέπτες στο Μεξικό ενδέχεται να εμπλακούν τυχαία σε περιστατικά, ληστείες ή άλλες καταστάσεις βίαιων εγκλημάτων.

Η επιπλοκή του προβλήματος είναι η έλλειψη ειδησεογραφικών πληροφοριών που προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές. οι καρτέλ έχουν αρχίσει να στοχεύουν στους Μεξικανούς δημοσιογράφους που αναφέρουν τις δολοφονίες που συνδέονται με τα ναρκωτικά, επομένως ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρουν το θέμα αυτό. Οι αναφορές που υποχωρούν δείχνουν ότι οι παραβάσεις, οι δολοφονίες, οι ληστείες και άλλα βίαια εγκλήματα αυξάνονται στις παραμεθόριες περιοχές, ιδιαίτερα στις πόλεις Τιχουάνα, Νογκόλες και Ciudad Juarez. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ξένοι τουρίστες και οι εργαζόμενοι έχουν σκοπίμως στοχεύσει. Οι αμερικανικές πηγές ειδήσεων, όπως οι Los Angeles Times , αναφέρουν συνεχή βία, συμπεριλαμβανομένων των ένοπλων ληστειών και των ανταλλαγών πυροβολισμών.

Το υπουργείο Εξωτερικών απαγόρευσε στους δικούς του υπαλλήλους να εισέλθουν σε καζίνο και ιδρύματα ψυχαγωγίας ενηλίκων σε ορισμένες μεξικανικές πολιτείες λόγω των αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενθαρρύνει έντονα τους Αμερικανούς πολίτες να «προσέχουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια και την ασφάλεια όταν επισκέπτονται την παραμεθόρια περιοχή» και να παρακολουθούν τοπικές ειδήσεις ενώ ταξιδεύουν.

Απαγωγή και εγκληματικότητα στο δρόμο στο Μεξικό

Η "έκφραση της απαγωγής" είναι επίσης ανησυχητική, σύμφωνα με το Γραφείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η "απαγόρευση της απάτης" είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια βραχυπρόθεσμη απαγωγή στην οποία το θύμα είτε αναγκάζεται να αποσύρει χρήματα από ένα ΑΤΜ για να δώσει στους απαγωγείς είτε διατάσσεται η οικογένεια του θύματος να καταβάλει λύτρα για την απελευθέρωσή του.

Το έγκλημα στο δρόμο είναι επίσης ένα ζήτημα σε πολλά μέρη του Μεξικού. Πάρτε τις συνήθεις προφυλάξεις, όπως μια ζώνη χρήματος ή μια θήκη για το λαιμό, για να προστατεύσετε τα χρήματα ταξιδιού σας, το διαβατήριο και τις πιστωτικές σας κάρτες.

Τι γίνεται με τον ιό Zika;

Το Zika είναι ένας ιός που μπορεί να προκαλέσει μικροκεφαλία στα νεογνά. Οι έγκυες γυναίκες ενθαρρύνονται έντονα να λάβουν όλες τις προφυλάξεις κατά των τσιμπήματα κουνουπιών ενώ ταξιδεύουν στο Μεξικό, καθώς η Zika είναι μια τοπικά μεταδιδόμενη ασθένεια στη χώρα αυτή, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). εάν σκοπεύετε να περάσετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας σε υψόμετρα πάνω από 6.500 πόδια πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, ο ιός Zika δεν θα ανησυχεί, καθώς τα κουνούπια που μεταδίδουν το Zika τείνουν να ζουν σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Αν εσείς και ο σύντροφός σας περάσετε τα παιδικά σας χρόνια, το Zika δεν θα είναι παρά μια μικρή ερέθιση για εσάς καθώς αντιμετωπίζετε τα συμπτώματά της.

Η κατώτατη γραμμή: Ξεκινήστε να σχεδιάζετε τις διακοπές σας στο Μεξικό .

Το Μεξικό είναι μια πολύ μεγάλη χώρα και υπάρχουν πολλές περιοχές που είναι ασφαλείς να επισκεφτούν.

Εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες επισκέπτονται το Μεξικό κάθε χρόνο και η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των επισκεπτών δεν αποτελούν ποτέ θύματα εγκληματικών πράξεων.

Σύμφωνα με την Suzanne Barbezat, οδηγός του About.com στο Μεξικό Travel, "Οι περισσότεροι άνθρωποι που ταξιδεύουν στο Μεξικό έχουν υπέροχο χρόνο και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα". Στις περισσότερες περιοχές του Μεξικού, οι τουρίστες πρέπει να ασκούν μόνο την προσοχή ότι θα σε οποιοδήποτε σημείο διακοπών - να δίνουν προσοχή στο περιβάλλον, να φορούν ζώνη χρημάτων, να αποφεύγουν σκοτεινές και εγκαταλελειμμένες περιοχές - για να αποφύγουν να γίνουν θύματα εγκληματικών πράξεων.

Το Μεξικό έχει πολλά να προσφέρει ως προορισμό διακοπών, συμπεριλαμβανομένης της καλής αξίας, μιας πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και εκπληκτικού τοπίου. Εάν ανησυχείτε για την κατάσταση της ασφάλειας, αποφύγετε τις συνοριακές πόλεις, ιδιαίτερα το Ciudad Juarez, το Nogales και την Tijuana, να σχεδιάσετε μια διαδρομή που παραλείπει γνωστά προβλήματα, ελέγξτε τις τελευταίες προειδοποιήσεις ταξιδιού και γνωρίστε το περιβάλλον σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.