Γουατεμάλα Νόμισμα: Το Quetzal

Πολύχρωμα Guatemalan χρήματα διαθέτει το όμορφο Quetzal τροπικό πουλί

Η επίσημη νομισματική μονάδα στη Γουατεμάλα ονομάζεται Quetzal. Το Guatemalan Quetzal (GTQ) χωρίζεται σε 100 centavos. Η αξιοσημείωτα σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία της Γουατεμάλας Quetzal στο δολάριο ΗΠΑ είναι περίπου 8 προς 1, πράγμα που σημαίνει ότι οι 2 Quetzals ισοδυναμούν με το τρίμηνο των ΗΠΑ. Τα νομίσματα της Γουατεμάλας στην κυκλοφορία περιλαμβάνουν 1, 5, 10, 25 και 50 centavos και ένα νόμισμα Quetzal. Το νόμισμα χαρτιού της χώρας περιλαμβάνει ένα νομοσχέδιο 50 centavos, καθώς και λογαριασμούς αξίας 1, 5, 10, 20, 50, 100 και 200 ​​Quetzals.

Ιστορία του Quetzal

Οι λογαριασμοί Quetzal χαρακτηρίζουν το πανέμορφο εθνικό πουλί της Γουατεμάλας, το πράσινο και το κόκκινο λαμπρό Quetzal, το οποίο κινδυνεύει να εξαφανιστεί από την απώλεια οικοτόπων. Οι αρχαίοι Μάγοι που κατοίκησαν την περιοχή της σημερινής Γουατεμάλας χρησιμοποίησαν τα φτερά του πουλιού ως χρήμα. Οι σύγχρονοι λογαριασμοί περιλαμβάνουν τις ονομασίες τους και στους δύο αραβικούς αριθμούς και στα αντίστοιχα αρχαία σύμβολα των Μάγια. Εικόνες από αξιόλογες ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο στρατηγός José María Orellana, πρόεδρος της Γουατεμάλας από το 1921 έως το 1926, διακοσμούν τα μέτωπα των λογαριασμών, ενώ οι πλάτες φέρουν εθνικά σύμβολα, όπως το Tikal. Τα νομίσματα Quetzal φέρουν το οικόσημο της Γουατεμάλας στο μέτωπο.

Το Quetzal, το οποίο εισήχθη το 1925 από τον Πρόεδρο Orellana, άφησε τη δημιουργία της Τράπεζας της Γουατεμάλας, του μοναδικού θεσμού που είναι εξουσιοδοτημένος να εκδίδει νόμισμα. Σε συνδυασμό με το δολάριο ΗΠΑ από την ίδρυσή του μέχρι το 1987, το Quetzal εξακολουθεί να διατηρεί σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, παρά το καθεστώς του ως κυμαινόμενου νομίσματος.

Ταξιδεύοντας με Quetzals

Το δολάριο είναι ευρέως αποδεκτό στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας και στους πιο τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Αντίγκουα , γύρω από τη λίμνη Atitlan και κοντά στο Tikal. Ωστόσο, πρέπει να μεταφέρετε το τοπικό νόμισμα, ειδικά σε μικρότερες ονομαστικές αξίες, όταν επισκέπτεστε αγροτικές περιοχές, αγορές τροφίμων και βιοτεχνίας και τουριστικούς χώρους που λειτουργούν με κυβερνητικούς σκοπούς.

Οι περισσότεροι πωλητές κάνουν μια αλλαγή στο Quetzals ακόμη και για τις συναλλαγές σε δολάρια, οπότε αναμφίβολα θα καταλήξετε με κάποιες στην τσέπη σας. Οι λογαριασμοί Quetzal ταιριάζουν σε πορτοφόλια σχεδιασμένα για δολάρια ΗΠΑ, και τα πολύχρωμα σχέδια τους διακρίνουν εύκολα, τόσοι πολλοί ταξιδιώτες καταλήγουν με ένα μίγμα για να αντλήσουν από πότε πηγαίνουν να πληρώσουν ένα λογαριασμό.

Τα χρόνια αδιάρρηκτα ΑΤΜ της χώρας μας εμπνέουν πολλούς ανθρώπους που μιλάνε για τις ηλεκτρονικές πινακίδες ταξιδιών. Αυτά που βρίσκονται μέσα σε τράπεζες ή σε διεθνή ξενοδοχεία φαίνεται να παράγουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Ορισμένα νεότερα ATM σας επιτρέπουν ακόμη να επιλέξετε μεταξύ Quetzals και δολάρια ΗΠΑ. Εάν αποσύρετε Quetzals από ΑΤΜ, μπορεί να καταλήξετε σε μεγάλους λογαριασμούς που μπορεί να είναι δύσκολο να σπάσουν, αλλά γενικά έχετε την καλύτερη συναλλαγματική ισοτιμία αυτόν τον τρόπο. Λάβετε επίσης υπόψη ότι τα ΑΤΜ συνήθως επιβάλλουν όριο συναλλαγής και ενδέχεται να χρεώνεστε τόσο από την τράπεζά σας όσο και από την τράπεζα έκδοσης όταν χρησιμοποιείτε ATM σε άλλη χώρα.

Μπορείτε επίσης να ανταλλάξετε χρήματα σε τράπεζες σε όλη τη χώρα. Εάν μεταφέρετε μετρητά ΗΠΑ στη Γουατεμάλα , βεβαιωθείτε ότι οι λογαριασμοί είναι τραγανισμένοι και άθικτοι, καθώς δάκρυα και άλλα σημάδια φθοράς μπορούν να προκαλέσουν την απόρριψή τους από μια τράπεζα ή έναν πωλητή. Προσπαθήστε να ξοδέψετε όλα τα Quetzals πριν εγκαταλείψετε τη χώρα, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο και ακριβό να τα αλλάξετε ξανά στο νόμισμα της χώρας σας.