Ηφαίστεια και πεζοπορία στη Γουατεμάλα

Η Γουατεμάλα είναι μια μικρή χώρα από την Κεντρική Αμερική . Ίσως να το γνωρίζετε ως τον προορισμό όπου μπορείτε να βρείτε τόνους εκπληκτικών αρχαιολογικών χώρων των Μάγια, όπως το Tikal και το El Mirador. Είναι επίσης ένας τόπος όπου θα βρείτε τη πανέμορφη λίμνη Atitlan και μία από τις τελευταίες πραγματικές αποικιακές πόλεις της περιοχής.

Η χώρα είναι επίσης μια εξαιρετικά πλούσια χώρα όσον αφορά τον πολιτισμό, με έως 23 διαφορετικές εθνοτικές ομάδες και με μια καταπληκτική βιοποικιλότητα που προστατεύεται από εκατοντάδες φυσικά αποθέματα που καλύπτουν πάνω από το 30% της επικράτειάς της.

Αν και αυτό δεν ήταν αρκετό, οι ακτές του στο Ειρηνικό φημίζονται για τα ισχυρά κύματα του μεταξύ των surfers και μάλιστα έχουν μια μικρή και πανέμορφη παραλία στην πλευρά της Καραϊβικής που δεν γνωρίζουν πολλοί. Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν τόνοι πράγματα που κάνουν τη Γουατεμάλα ένα μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε όταν ταξιδεύετε στην Κεντρική Αμερική.

Φυσική ομορφιά της Γουατεμάλα

Ένα άλλο πράγμα που θα παρατηρήσετε σχεδόν αμέσως όταν φτάσετε στη χώρα είναι ο αριθμός των βουνών και των ηφαιστείων που φαίνεται να είναι πάντα γύρω σας. Δεν έχει σημασία πού βρίσκεστε στη χώρα, θα δείτε πάντα τα βουνά, ακόμη και κοντά στις παραλίες.

Η Γουατεμάλα έχει την υψηλότερη ποσότητα ηφαιστείων στην περιοχή, με 37 συνολικά κατανεμημένα κατά μήκος της επικράτειάς της. Αυτό συμβαίνει επειδή βρίσκεται κατά μήκος του δακτυλίου της φωτιάς, ένας σχεδόν τέλειος κύκλος που διασχίζει τον πλανήτη. Τρεις τεκτονικές πλάκες συναντώνται σε αυτό και συνεχώς προσκρούουν ο ένας στον άλλο όπως έχουν για αιώνες.

Αυτό σημαίνει ότι τα βουνά και τα ηφαίστεια δημιουργούνται συνεχώς στην περιοχή με πολύ αργό ρυθμό για εκατοντάδες χρόνια.

Η χώρα φιλοξενεί επίσης τις κορυφαίες δύο ψηλότερες κορυφές της Κεντρικής Αμερικής που είναι τυχαία ηφαίστεια - Tacaná και Tajumulco.

Τα ηφαίστεια της Γουατεμάλας

Εδώ είναι τα γνωστά ηφαίστεια στην περιοχή:

  1. Acatenango
  2. De Agua
  3. Alzatate
  4. Amayo
  5. Atitlán
  6. Cerro Quemado
  7. Cerro Redondo
  8. Cruz Quemada
  9. Culma
  10. Cuxliquel
  11. Chicabal
  12. Chingo
  13. De Fuego (ενεργό)
  14. Ipala
  15. Ixtepeque
  16. Jumay
  17. Jumaytepeque
  18. Lacandón
  19. Las Víboras
  20. Monte Rico
  21. Moyuta
  22. Pacaya (ενεργό)
  23. Quetzaltepeque
  24. Σαν Αντόνιο
  25. San Pedro
  26. Αγία Μαρία
  27. Σάντο Τόμας
  28. Santiaguito (ενεργό)
  29. Siete Orejas
  30. Suchitán
  31. Tacaná
  32. Tahual
  33. Το Tajumulco (το υψηλότερο στην Κεντρική Αμερική)
  34. Tecuamburro
  35. Tobón
  36. Τολιμάν
  37. Ζώνη

Ενεργά Ηφαίστεια της Γουατεμάλας

Τρία από τα ηφαίστεια που αναφέρονται είναι ενεργά: Pacaya, Fuego και Santiaguito. Εάν βρίσκεστε κοντά τους, πιθανόν να είστε σε θέση να δείτε τουλάχιστον μία έκρηξη. Υπάρχουν όμως και μερικοί που δεν είναι πλήρως ενεργοί ή αδρανείς. Αν δώσετε προσοχή μπορείτε να δείτε μερικά fumaroles στο Acatenango, Santa Maria, Almolonga (επίσης γνωστή ως Agua), Atitlan και Tajumulco. Είναι ασφαλές να πάτε για πεζοπορία σε αυτά τα ηφαίστεια, αλλά μην παραμείνετε και μυρίζετε πολύ αργά τα αέρια.

Οι ημιενεργοί είναι ασφαλείς να ανέβουν ανά πάσα στιγμή. Μπορείτε επίσης να πάτε σε περιηγήσεις των ενεργών, αλλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία με την οποία παρακολουθείτε παρακολουθεί συνεχώς τους έτσι ώστε να το κάνετε με έναν ασφαλή τρόπο.

Περπατήστε σε ένα ηφαίστειο της Γουατεμάλας

Εάν θελήσατε, θα μπορούσατε να αναρριχηθείτε σε όλα τα ηφαίστεια της Γουατεμάλας. Αλλά οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν μόνο εκδρομές από τα πιο δημοφιλή όπως Pacaya, Acatenango, Tacana, Tajumulco, και Santiaguito.

Αν βρείτε τις πιο εξειδικευμένες εταιρείες μπορείτε να κάνετε ιδιωτικές εκδρομές σε οποιοδήποτε από τα 37 ηφαίστεια. Εάν είστε έτοιμοι για μια πρόκληση, μπορείτε να κάνετε και συνδυαστικές περιηγήσεις όπως η τριλογία του ηφαιστείου που περιλαμβάνει την αναρρίχηση Agua, Fuego και Acatenango σε λιγότερο από 36 ώρες. Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε δύο από αυτά γύρω από την λίμνη Atitlan (ηφαίστεια Toliman και Atitlan).

Δύο εταιρείες που προσφέρουν εκδρομές στα πιο τουριστικά ηφαίστεια είναι OX Expeditions, Quetzaltrekkers και Old Town. Αν προτιμάτε να κάνετε κάποιες πιο μοναδικές διαδρομές ή λιγότερο ανεπτυγμένα ηφαίστεια, επικοινωνήστε με την Sin Rumbo για να οργανώσετε μια περιήγηση μέσα από αυτά.

> Επεξεργασμένο από τη Μαρίνα Κ. Βιλατόρο