Όλες οι γιορτές των Αγίων στη Γουατεμάλα

Χαρταετούς, αγώνες, ημέρα μνήμης τροφίμων

Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι κάνουν τα πράγματα να θυμούνται τους αγαπημένους τους με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να γίνει μέσω εορτασμών και εορτασμών ή ήσυχης προσευχής και πένθους. Στη Γουατεμάλα, η σημαντικότερη γιορτή για την καταβολή του σεβασμού προς τον νεκρό είναι η 1 η Νοεμβρίου, Ημέρα Αγίων Αγίων ή ο Ντι Ντε Τόντος Σάντος . Την ημέρα αυτή, η χώρα μετατρέπεται σε μια ζωντανή έκθεση μνήμης γεμάτη με λουλούδια, καλλιτεχνικές διακοσμήσεις και φαγητό.

Το Φεστιβάλ Kite

Ένα μοναδικό κομμάτι αυτής της παραδόσεως της Γουατεμάλας είναι το φεστιβάλ του kite. Αυτή είναι μια εκπληκτική απεικόνιση των υπερβολικά τεράστιων, φωτεινών χαρταετών που γεμίζουν τον ουρανό. Οι ντόπιοι λένε ότι αυτοί οι τεράστιοι χαρταετοί χρησιμοποιούνται ως τρόπος σύνδεσης με τους νεκρούς και αυτοί οι χαρταετοί παίρνουν τον ουρανό του Σαντιάγκο Σακατεπέκεζ και του Σουμενγκό, όπου διεξάγονται τα μεγαλύτερα φεστιβάλ χαρταετού.

Οι χαρταετοί είναι κατασκευασμένοι με ριζόχαρτο και μπαμπού, οι οποίοι διαθέτουν όλα τα διαφορετικά σχέδια και μπορούν να εκτείνονται έως και 65 πόδια σε διάμετρο. Η παράδοση λέει ότι η ψυχή του αποθανόντος είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα μέλη της οικογένειας από το χρώμα και το σχέδιο του χαρταετού και να επικοινωνήσει μέσω του νήματος. Άλλοι περιλαμβάνουν μηνύματα στους χαρταετούς που δημιουργούν κοινωνική, πολιτική ή πολιτιστική συνείδηση. Κατά τη διάρκεια του πρωινού εκτίθενται και στη συνέχεια υπάρχει ένας διαγωνισμός. Όποιος κρατάει το kite στον αέρα για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κερδίζει (με αρκετό άνεμο, αυτές οι μεγάλες κατασκευές μπορούν να πετάξουν).

Στο τέλος της ημέρας, οι χαρταετούς καίγονται κοντά στα νεκροταφεία, γεγονός που επιτρέπει στους νεκρούς να επιστρέψουν στο χώρο ανάπαυσης τους. Ο θρύλος λέει ότι αν οι χαρταετοί δεν καίγονται, οι ψυχές δεν θέλουν να φύγουν, κάτι που μπορεί να βλάψει τους συγγενείς, τις καλλιέργειες ή τα ζώα.

Προετοιμασία των Τάφων

Λίγες μέρες πριν το Dia de Los Santos, μερικές οικογένειες προετοιμάζουν τους τάφους για να βεβαιώσουν ότι φαίνονται καλά την ημέρα που τα πνεύματα των αγαπημένων τους έρχονται πίσω.

Πολλοί περνούν τον καθαρισμό, τη ζωγραφική και τη διακόσμηση των τάφων με ζωντανά χρώματα. Το πρωί της 1ης Νοεμβρίου, οι οικογένειες αρχίζουν την πομπή τους στο νεκροταφείο για να προσεύχονται και να πληρώνουν σεβασμό, παίζοντας συχνά τη μουσική της Μαρίας και τραγουδώντας τα αγαπημένα τραγούδια του νεκρού. Από απλά τριαντάφυλλα μέχρι τεράστια στεφάνια, λουλούδια αφθονούν, μετατρέποντας τα νεκροταφεία σε πολύχρωμους κήπους. Εξωτερικά, οι δρόμοι πλημμυρίζουν με θεματικές τροφές δρόμου. Εκκλησία κουδούνια δαχτυλίδι, αναγγέλλοντας το χρόνο για τη μάζα.

Η κούρσα με κορδέλες

Ένας άλλος τρόπος να γιορτάσουμε είναι να παρευρεθείτε στη φυλή Ribbon ή στην Carrera de Cintas . Πρόκειται για αγώνα αλόγων, όπου οι αναβάτες φορούν κομψά κοστούμια με φτερά και ειδικά σακάκια. Η εκδήλωση γιορτάζει το Dia de Los Muertos ή την Ημέρα των Νεκρών , η οποία είναι επίσης την 1η Νοεμβρίου. Η Carrera de Cintas λαμβάνει χώρα στο Todos Santos Cuchumantanes στο Huehuetenango, περίπου πέντε ώρες από την πόλη της Γουατεμάλας. Οι αναβάτες προσπαθούν να παραμείνουν στο άλογό τους όλη την ημέρα, κάνοντας γύρους στο μονοπάτι των 328 ποδών ενώ πίνουν αλκοόλ ή αγάρα . Δεν υπάρχουν νικητές ή ηττημένοι, και δεν υπάρχουν συνέπειες για την πτώση. Η παράδοση, ωστόσο, είναι ότι ένας αναβάτης πρέπει να συμμετέχει για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια για να μην έχει κακή τύχη. Η μουσική του Marimba παίζεται όλη την ημέρα.

Τη νύχτα υπάρχει μια επίδειξη πυροτεχνημάτων.

Το παραδοσιακό γεύμα

Το παραδοσιακό γεύμα για τον εορτασμό αυτών των διακοπών είναι το el fiambre, ένα αυθεντικό κρύο πιάτο φτιαγμένο με περισσότερα από 50 συστατικά που περιλαμβάνουν λαχανικά, λουκάνικα, κρέατα, ψάρι, αυγά και τυριά. Συνήθως καταναλώνεται με την οικογένεια που συγκεντρώθηκε είτε στο σπίτι είτε γύρω από τον τάφο ενός αγαπημένου. Αυτό το πιάτο διαρκεί περίπου δύο ημέρες για να προετοιμαστεί. Το πιο κοινό επιδόρπιο είναι ένα γλυκό σκουός, γλυκό με καστανή ζάχαρη και κανέλα, ή γλυκά δαμάσκηνα ή ρεβίθια που βρέχονται στο μέλι.