Ανακαλύψτε το Mofongo, το Must-Try Food του Πουέρτο Ρίκο

"Τι είναι ένα πιάτο που πρέπει να δοκιμάσουν οι άνθρωποι που επισκέπτονται το Πουέρτο Ρίκο ;" Είχα την ευκαιρία να θέσω αυτό το ερώτημα από αρκετούς σεφ που συμμετείχαν στο φεστιβάλ τροφίμων Saborea, που πραγματοποιείται ετησίως την άνοιξη στο Σαν Χουάν.

Τέσσερις σεφ από το Πουέρτο Ρίκο: Giovanna Huyke, το "Julia Child of Puerto Rico" που τώρα διαχειρίζεται την κουζίνα στο λατινοαμερικάνικο εστιατόριο Mio στην Ουάσιγκτον DC. Ο Elvin Rosado, ο προπονητής της εθνικής μαγειρικής ομάδας του Πουέρτο Ρίκο και ο εκτελεστικός σεφ στο Τέξας της Βραζιλίας στο Sheraton Puerto Rico Hotel & Casino . Edwin Robles, sous σεφ στην περιοχή της Ουάσιγκτον, και Christian Quiñones, εκτελεστικό sous chef της Trattoria Italiana και Crudo Bar στο Intercontinental Hotel Isla Verde.

Η απάντησή τους ήταν η ίδια: " mofongo ." Οι λόγοι; Παραλλαγές σε ένα θέμα:

"Είναι ένα βασικό στοιχείο στο Πουέρτο Ρίκο".

"Πηγαίνει με τα πάντα."

"Είναι η παραδοσιακή γεύση του Πουέρτο Ρίκο".

"Η ιστορία του ... ο τρόπος που το κάνουμε ..."

"Κανένας δεν το κάνει όπως εμείς."

Το Mofongo έχει τις ρίζες του στο fufu , ένα πιάτο από την Αφρική. Το Fufu είναι φτιαγμένο από βρασμένα αμύγδαλα που ρίχνονται σε ζύμη. Οι Αφρικανοί δούλοι στις αποικίες του Νέου Κόσμου της Ισπανίας εισήγαγαν αυτό το είδος μαγειρέματος στην Καραϊβική ήδη από τον 16ο αιώνα.

Το Mofongo διαφέρει από το fufu στο ότι είναι συνήθως κατασκευασμένο με τηγανητά plantains, τα οποία είναι βασικά στο Πουέρτο Ρίκο. Οι τηγανισμένες πράσινες λεμονιές είναι πολτοποιημένες, μαζί με ζωμό, κροτίδες χοιρινού κρέατος ή μπέικον, και καρυκεύματα, σε ένα pilón (παρόμοιο με ένα ξύλινο κονίαμα και γουδοχέρι), και στη συνέχεια κατανέμονται ομοιόμορφα γύρω από τις πλευρές. Ποια αποτελέσματα είναι μια ζύμη που σχηματίζει μια πυκνή κρούστα για τα γέμισμα του πιάτου, που μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά από κρέας, ψάρι, λαχανικά και μια σάλτσα ή ζωμό.

Το Mofongo είναι παραδοσιακά συνδυασμένο με τα φιλέτα-ειδικά το στιφάδο κατσίκας- και το lechon (ψητό χοίρο).

Ακόμη και αυτοί οι κορυφαίοι σεροουρκικοί σεφ συμφώνησαν ότι τα καλύτερα μέρη για να πάρουν το mofongo είναι συχνά μικρά, μαμά και ποπ εστιατόρια που προετοιμάζουν το πιάτο απλά και παραδοσιακά. Ωστόσο, ο Quiñones πρότεινε διάφορες παραλλαγές για το mofongo, συμπεριλαμβανομένου του trifongo , με ρίζα μανιόκας και ώριμα και πράσινα plantains. και mofongo de pana , mofongo φτιαγμένο με ψωμί, ένα άμυλο που είναι βασικό στα τροπικά.

Το Casa Lola Criollo Kitchen, ένα εξαιρετικό καταφύγιο που διευθύνει ο σεφ Ρόμπερτ Τρέβινο στη μοντέρνα γειτονιά Condado του Σαν Χουάν, σερβίρει τρεις τύπους mofongo παράλληλα με το βραβευμένο sangria. Παραγγείλαμε τα mofongo θαλασσινά με την πρόταση του διακομιστή μας: το κέλυφος κατασκευάστηκε από yucca και γεμίστηκε στο χείλος με χτένια, γαρίδες και καλαμάρια. Άλλες εκδοχές αφορούσαν μπριζόλα φούστα, ropa vieja (μπριζόλα με τεμαχισμένη μπριζόλα σε σάλτσα ντομάτας), μπέικον, και σάλτσα tamarind. και μια χορτοφαγική επιλογή, φτιαγμένη με ρίζα μανιόκας και γεμισμένη με φασόλια, μανιτάρια, κρεμμύδια, πιπεριές, ελβετικό πιπέρι και ντοματίνια.

Ενώ περιμέναμε την παραγγελία μας, ο σύντροφός μου και εγώ ήπιαμε σανγκρία, γέλασε, κουβεντιάσαμε το μπάρμαν και έκανα φωτογραφίες ο ένας τον άλλον, έχοντας απλά έναν καλοσχηματισμένο χρόνο. Τότε η πλάκα ήρθε. Βάζω το πιρούνι μου στο ανθεκτικό κέλυφος του mofongo. Πάω κάτω, και κάπως ραγισμένα. Μου θυμήθηκε να σπάσω το κέλυφος του crème brûlée. Όπως και με αυτό το κλασικό γαλλικό επιδόρπιο, η ρωγμή του κελύφους του mofongo αποκαλύπτει τη γευστικότητα του περιεχομένου μέσα, αλλά το ίδιο το κέλυφος είναι εξίσου υπέροχο.

Άρχισα να τρώω το mofongo. Ήταν απίστευτο: μια σύντηξη γευστικών γεύσεων, υφές που ξύπνησαν το στόμα μου.

Τα θαλασσινά, η σάλτσα και το αμυλούχο κρούστα συνδυάστηκαν με την όμορφη αρμονία. Το mofongo έσπασε με ένα ευχάριστο και ικανοποιητικό umami , που ταιριάζει με το απίστευτο άρωμά του.

Έμεινε πραγματικά ήσυχο. Ήμουν εστιασμένη. Ήμουν πρόθυμος. Αυτή ήταν μια σημαντική εμπειρία. Τελικά, ο φίλος μου έκανε ένα σχόλιο. "Δεν είπατε μια λέξη από τότε που άρχισες να τρώτε".

Δεν υπερβάλλει. Γιατί να μιλήσετε, όταν μπορείτε να φάτε mofongo;

(Σημείωση για τους φίλους και την οικογένειά μου: τέλος, εδώ είναι ένας τρόπος να με κάνει να ήσυχος: Βάλτε ένα πιάτο του mofongo μπροστά μου.)

Έφαγα κάθε τελευταίο κομμάτι φαγητού. Μπήκα στον πειρασμό να γλείφω την πλάκα καθαρή, αλλά καταλαβαίνω και γενικά τηρούν τις βασικές κοινωνικές χάρες. (Αν και πάντα πίστευα ότι θα ήταν η υψηλότερη φιλοφρόνηση για να δώσει σεφ.)

Το Mofongo είναι το καλύτερο τοπικό φαγητό του Πουέρτο Ρίκο, χρησιμοποιώντας όλα τα καρφιά μιας περιοχής σε ένα δημιουργικό αλλά απλό, νόστιμο και ικανοποιητικό πιάτο.

Κατά την επιστροφή μου στο σπίτι, το μόνο ερώτημα μιας φίλης μου ήταν: "Έχετε πολλά mofongo;"

Δεν είχα πολλά. Μακάρι να είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω περισσότερο. Είναι στη σύντομη λίστα των λόγων που θα επιστρέψω στο Πουέρτο Ρίκο.

Ελέγξτε τιμές και κριτικές για Puerto Rico στο TripAdvisor