Το κάστρο του Chaumont-sur-Loire στην κοιλάδα του Λίγηρα

Επισκεφθείτε ένα από τα όμορφα Châteaux της κοιλάδας του Loire

Το Château του Chaumont-sur-Loire

Το αρχαίο château, που χτίστηκε αρχικά στα τέλη του 10ου αιώνα, έγινε γνωστό το 16ο αιώνα, όταν αποκτήθηκε από την Catherine de Medicis, χήρα του βασιλιά Henri ΙΙ το 1560. Σε μια τυπική πράξη εκδίκησης ενάντια στην αγαπημένη ερωμένη του Henri και την αψίδα του η αντίπαλος, η Diane de Poitiers, η ιδιοκτήτρια, ανάγκασε τη Diane να της δώσει την Chenonceau, την οποία η Catherine και η Diane προτιμούσαν πολύ, σε αντάλλαγμα για τον Chaumont.

Μην αποθαρρύνεστε από την ιστορία. Ο Chaumont είναι υπέροχος. Πρόκειται για ένα ευχάριστο κτίριο με λευκή πέτρα που βλέπει πάνω από την κοιλάδα του Λίγηρα. Ισχυρό και εξακολουθεί να μοιάζει με φρούριο στη δυτική πλευρά, έχει περισσότερα αναγεννησιακά χαρακτηριστικά στα άλλα δύο μέτωπα. Κοιτάξτε το συνωστισμένο «D» της Diane de Poitiers, περιτριγυρισμένο από τόξα και φανατισμούς, κέρατα κυνηγιού, δελτία και ημισέληνα του φεγγαριού που αντιπροσωπεύουν τη Diana τη ρωμαϊκή θεά του κυνηγιού.

Το Château είχε μια πολύ ένδοξη ύπαρξη, ιδιαίτερα τον 18ο και τον 19ο αιώνα κάτω από τον τότε ιδιοκτήτη Le Ray de Chaumont, ο οποίος μεταμόρφωσε τη θέση σε ένα κοινωνικό και πνευματικό κέντρο. Στο κάστρο συγκαταλέγονται αξιόλογες φιγούρες, συμπεριλαμβανομένου του ιταλικού γλύπτη Νίνι του 18ου αιώνα, ο οποίος έκανε όμορφα μετάλλια από τερακότα στη βιβλιοθήκη, τη συγγραφέα Germaine de Stael και τον Benjamin Franklin.

Αργότερα ο Πρίγκιπας και η Πριγκίπισσα ντε Μπρούλι προστέθηκαν στο ακίνητο, κτίζοντας υπέροχους στάβλους το 1877 με όλα τα μειονεκτήματα για τα άλογα, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας που εγκαταστάθηκε το 1906.

Απασχολούν επίσης τον αρχιτέκτονα τοπίου, τον Henri Duchene, για να δημιουργήσουν το τροχαίο πάρκο που βλέπετε σήμερα. Ο Πρίγκιπας έφερε την κάψα. η Πριγκίπισσα, κόρη ενός βαρώνος ζάχαρης, έφερε τα μετρητά.

Τι βλέπεις

Σήμερα επισκέπτεστε τα υπνοδωμάτια των δύο μεγάλων αντιπάλων Catherine de Medicis και Diane de Poitiers καθώς και το μεγάλο salle du Conseil με το ισπανικό πάτωμα με πλακάκια.

Μην χάσετε το δωμάτιο του Ruggieri όπου η Catherine συμβουλεύτηκε τα αστέρια με τον αστρολόγο της. Σύμφωνα με το θρύλο (πάντα πρέπει να υπάρχουν μερικοί μύθοι), είδε τη μοίρα των τριών γιων της, τον Φραγκίσκο Β, τον Κάρολο ΙΧ και τον Άννη Γ 'και την άνοδο της οικογένειας Μπουρμπόν που ανέλαβε το βασίλειο με την προσχώρηση Χένρι ΙV.

Μετά από αυτό είναι αρκετά μια ανακούφιση για να πάει κάτω στην αποκατασταθεί κουζίνες που τρέφονται το τεράστιο νοικοκυριό και έξω στους στάβλους.

Το πάρκο

Το πάρκο είναι τεράστιο, που εκτείνεται γύρω από το Château και σας δίνει ακόμα υπέροχη θέα στον ποταμό Λίγηρα. Το πάρκο είναι διάστικτο με διάφορα μεγάλα γλυπτά, μεταξύ των οποίων ένα που είναι στην πραγματικότητα ένας τεράστιος ξύλινος διάδρομος που προσφέρει πανοραμική θέα του ποταμού.

Ένας νέος κήπος 10 στρεμμάτων έχει επεκτείνει τους ιστορικούς κήπους του Domaine. Σε αυτό, το Pr é s du du Goualoup , το πρώτο κήπο που ονομάζεται Ermitage sur la Loire και δημιουργήθηκε από τον Κινέζο αρχιτέκτονα και ειδικό κήπο, Che Bing Chiu, σχεδιάζεται στο πνεύμα του κινεζικού κήπου. Με την ιδέα ότι θα εξελίσσεται με την πάροδο των χρόνων με τα περίπτερα, τα δέντρα και τις πέτρες που προστίθενται, στοχεύει να μεταφέρει τον επισκέπτη στον κόσμο του διαλογισμού των Κινέζων μελετητών. Άλλοι θα ακολουθήσουν, αλλά αυτό είναι ένα πολύ μακροπρόθεσμο έργο που διαρκεί πολλά χρόνια.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κήπων

Αυτό το διάσημο ετήσιο φεστιβάλ, λειτουργεί πάντα από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Εάν ενδιαφέρεστε καθόλου για τον σχεδιασμό κήπων ή κήπων, μην το χάσετε. Μαζί με το κάστρο και τους άλλους κήπους, μια επίσκεψη στο Chaumont κάνει μια μεγάλη μέρα έξω.

Φαγητό στο Chaumont

Υπάρχουν πολλά εστιατόρια μέσα στους χώρους. Ο μεγαλοπρεπής, Le Grand Velum , στεγάζεται σε μια δομή που μοιάζει με θερμοκήπιο. Τρία μενού μενού προσφέρουν εφευρετικά και όμορφα πιάτα με εποχιακά συστατικά. Δεν πρέπει να παραμελούν τα επιδόρπια που περιλαμβάνουν έναν κώνο από σοκολάτα σε βάση μπισκότων με σάλτσα κερασιού, πανακότα και σορμπέ.

Το Le Comptoir Mediterranee (μεσογειακό μπιστρό) προσφέρει φρεσκομαγειρεμένα πιάτα όπως ζυμαρικά και σπιτικές σάλτσες.

Το L'Estaminet είναι το μέρος για ένα ελαφρύ σνακ σάντουιτς και κέικ καθώς και σπιτικά σάντουιτς.

Το Le Café du Parc βρίσκεται κοντά στον πύργο και προσφέρει πιο ελαφριά σνακ.

Πρακτικές πληροφορίες

Domaine de Chaumont-sur-Loire
Τηλ .: 00 33 (0) 2 54 20 99 22
Δικτυακός τόπος

Ανοιξε
Château and Grounds καθημερινά 10 π.μ.-6 μ.μ.

Ελέγξτε εδώ για τιμές εισόδου.

Να πάρει εκεί

Το Chaumont-sur-Loire βρίσκεται μεταξύ του Blois και του Tours, 115 μίλια νοτιοδυτικά του Παρισιού.
Με αυτοκίνητο Πάρτε το autoroute A10 και A86 και βγείτε στο Blois (διασταύρωση 17) ή στο Amboise (έξοδος 18), στη συνέχεια ακολουθήστε τις πινακίδες για Chaumont που βρίσκεται στο D952.
Με τρένο καθημερινά από το Παρίσι Gare d'Austerlitz στην γραμμή Orleans - Tour. Βγείτε στο Onzain και στη συνέχεια πάρτε ένα ταξί από εκεί.