Πώς να οδηγήσετε το τραμ στη Λισαβόνα

Τα τραμ της Λισαβόνας είναι ένα σκηνικό για κάθε επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, τα ξεχωριστά σκασίματα και τις κουδουνίστρες που προειδοποιούν για την παρουσία τους σε όλη την περιοχή του κέντρου. Δεν μπορείτε να περπατήσετε πέρα ​​από οποιοδήποτε κατάστημα αναμνηστικών χωρίς να δείτε μια καρτ ποστάλ του διάσημου κίτρινο # 28 τραμ. Με τα vintage ξύλινα αυτοκίνητά του και την περιτυλιγμένη διαδρομή μέσα από τις πιο ιστορικές περιοχές της πόλης, δεν αποτελεί έκπληξη χιλιάδες επισκέπτες να ταξινομούν για να κάνουν ένα ταξίδι σε αυτό καθημερινά.

Ωστόσο, τα τραμ δεν είναι μόνο τουριστικό αξιοθέατο. Με γραμμές που εκτείνεται τόσο μακριά όσο το Algés στα δυτικά, σε συνδυασμό με τους περιβόητους λόφους της πόλης, είναι εξίσου δημοφιλείς με τους ντόπιους.

Δεν είναι δύσκολο να οδηγήσετε τα τραμ στη Λισαβόνα, αλλά όπως συμβαίνει με τα περισσότερα συστήματα δημόσιων συγκοινωνιών, λίγη γνώση και προετοιμασία πηγαίνει πολύ μακριά. Δείτε πώς να το κάνετε.

Διαδρομές

Υπάρχουν πέντε δρομολόγια τραμ στη Λισαβόνα, τα οποία όλα περνούν από το κέντρο της πόλης. Οι αριθμημένες γραμμές ακολουθούνται από το γράμμα «E», το οποίο σημαίνει ηλεκτρικό (ηλεκτρικό).

Ενώ το ιστορικό τραμ # 28 μεταξύ Martim Moniz και Campo do Orique είναι το πιο δημοφιλές, πολλοί επισκέπτες θα βρεθούν επίσης στο πιο μοντέρνο # 15, που εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού μέχρι το Belém. Και οι δύο διαδρομές μπορούν να γίνουν πολύ γεμάτες το καλοκαίρι, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Για ένα πιο ήσυχο, πιο χαλαρό ταξίδι, πάρτε μία από τις άλλες γραμμές.

Ο αριθμός 25 του τραμ, για παράδειγμα, τελειώνει επίσης στο Campo do Orique, λαμβάνοντας στη Βασιλική της Estrela και μερικές άλλες γειτονιές, πριν τελειώσετε με μια μικρή διαδρομή κατά μήκος του ποταμού προς τη βάση του λόφου της Alfama.

Για ένα μικρότερο ταξίδι, πηδώντας στο # 12. Αυτό το τραμ βγαίνει γύρω από την καρδιά της παλιάς πόλης σε μόλις 20 λεπτά, περνώντας από τον καθεδρικό ναό, την πανέμορφη θέα της Santa Luzia, την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και πολλά άλλα. Σε αντίθεση με τις άλλες διαδρομές, αυτό το τραμ ταξιδεύει μόνο σε μία (δεξιόστροφη) κατεύθυνση.

Τέλος, το # 18 ακολουθεί το ποτάμι για ένα μίλι και μισό από το Cais do Sodre, πριν γυρίσει βόρεια πριν από τη γέφυρα της 25ης Απριλίου και τελειώνει στο νεκροταφείο Ajuda.

Είναι συχνά το λιγότερο απασχολημένο από τις διαδρομές του τραμ, καθώς υπάρχουν λιγότερα τουριστικά αξιοθέατα στην πορεία.

Αγορά εισιτηρίων

Όλες οι γραμμές έχουν την επιλογή να αγοράσουν ένα εισιτήριο στο πλοίο, παρόλο που εξαρτάται από το τραμ. Η τιμή είναι ανά διαδρομή, οπότε δεν έχει σημασία αν θα πάτε μια στάση ή μέχρι το τέλος. Στις περισσότερες διαδρομές, απλά μεταφέρετε τα χρήματά σας στον οδηγό καθώς επιβιβάζεστε, ενώ τα μεγαλύτερα, πιο σύγχρονα αρθρωτά τραμ στη διαδρομή # 15 διαθέτουν μηχανήματα εισιτηρίων μέσα.

Σημειώστε, ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα για την αγορά εισιτηρίων με αυτόν τον τρόπο. Στις απασχολημένες διαδρομές, το μπροστινό μέρος του τραμ μπορεί να είναι πολύ κυκλοφοριακό, καθιστώντας δύσκολη την αντιμετώπιση χρημάτων και εισιτηρίων καθώς επιβιβάζεστε. Η χρήση των μηχανών είναι ελαφρώς ευκολότερη στα τραμ # 15, αλλά δεν δίνουν αλλαγές, επομένως μπορεί να καταλήξετε περισσότερο από ό, τι είναι απαραίτητο εάν δεν έχετε το ακριβές ποσό.

Μιλώντας για την υπερβολική πληρωμή, σε € 2,90 ανά διαδρομή, η αγορά στο αεροπλάνο κοστίζει διπλάσια από τη χρήση ενός εισιτηρίου ή ενός περάσματος. Για να εξοικονομήσετε χρήματα, χρόνο και ταλαιπωρία, μεταβείτε σε σταθμό μετρό, σημειώστε ένα περίπτερο ή ταχυδρομείο μπροστά από το χρόνο και αγοράστε μια ημερήσια κάρτα (€ 6,15 για 24 ώρες στο μετρό, το λεωφορείο και το τραμ) ή προπληρώστε ένα δελτίο Viva Viagem (€ 1,45 ανά διαδρομή, συν € 0,50 για την επαναχρησιμοποιήσιμη κάρτα) με την ίδια πίστωση που χρειάζεστε.

Επιβίβαση και ιππασία στο τραμ

Στα τραπεζοκατασκευές που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες διαδρομές, οι επιβάτες επιβιβάζονται μπροστά και αποβιβάζονται στο πίσω μέρος. Δεν θα είναι δημοφιλής εάν προσπαθήσετε να το κάνετε αντίστροφα!

Στα μεγαλύτερα # 15 αυτοκίνητα τραμ, οι επιβάτες χρησιμοποιούν όλες τις πόρτες για να ξεκινήσουν και να βγουν. Σε πολυάσχολους καιρούς, περιμένετε μέχρι να αποβιβαστούν οι περισσότεροι πριν προσπαθήσετε να φτάσετε στον εαυτό σας.

Και στις δύο περιπτώσεις, εάν χρησιμοποιείτε ένα πακέτο που έχετε αγοράσει εκ των προτέρων, μην ξεχάσετε να το περάσετε στον αναγνώστη καθώς εισέρχεστε στο τραμ. Ακόμα και αν έχετε μια ημερήσια διέλευση, εξακολουθείτε να απαιτείται να την επικυρώσετε σε κάθε ταξίδι. Δεν χρειάζεται να πατήσετε ξανά όταν φεύγετε.

Λόγω των απότομων λόφων της Λισαβόνας, οι ηλικιωμένοι συχνά χρησιμοποιούν το τραμ για να αποφύγουν να αναρριχηθούν πάνω και κάτω στα λιθόστρωτα δρομάκια. Σε πολυσύχναστα τραμ, η εγκατάλειψη της έδρας σας στους συνταξιούχους είναι πάντα πολύ καλά!

Ο μόνος πραγματικός κίνδυνος για τα τραμ της Λισαβόνας, εκτός από τη θερμότητα μιας υπερβολικά πλήρους μεταφοράς το καλοκαίρι, είναι οι πορτοφολάδες. Είναι γνωστό ότι λειτουργούν τακτικά στις γραμμές # 28 και # 15, όπου το μείγμα τουριστών και πλήθους παρουσιάζει έναν δελεαστικό στόχο.

Ιδιαίτερα σε αυτές τις διαδρομές, φροντίστε να διατηρείτε τα τιμαλφή σας ασφαλή. Μη βάζετε το πορτοφόλι, το τηλέφωνό σας ή οτιδήποτε άλλο δεν έχετε την πολυτέλεια να χάσετε στην πίσω τσέπη σας και κρατήστε την τσάντα ή την ημέρα σας κλειστή και μπροστά σας ανά πάσα στιγμή. Να είστε ενήμεροι για τους ανθρώπους που σκόπιμα προσκρούουν σε σας, ειδικά όταν επιβιβάζονται ή φεύγουν από το τραμ.

Συμβουλές για το # 28

Ένα ταξίδι στο τραμ # 28 συχνά καλείται «πρέπει να δείτε» στους οδηγούς και για προφανή λόγο - είναι ένας ασυνήθιστος και φθηνός τρόπος για να πάρετε μια περιήγηση μέσα από την καρδιά μιας από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης. Αυτή η δημοτικότητα, όμως, έρχεται σε τιμή.

Στο ύψος της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, δεν είναι ασυνήθιστο να περιμένετε έως και μία ώρα για να μπορέσετε να επιβιβαστείτε σε ένα από τα τραμ - το οποίο θα είναι εντελώς πλήρες σχεδόν για το σύνολο του ταξιδιού σας. Εκτός του ότι είναι ζεστό και άβολο, ο υπερπληθυσμός καθιστά επίσης δύσκολο να δείτε ή να τραβήξετε φωτογραφίες της αστικής πόλης που είναι ο κύριος λόγος για το ταξίδι σας.

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις, αλλά μετά από αυτές τις λίγες συμβουλές θα σας δώσουμε τις καλύτερες πιθανότητες για ένα λιγότερο γεμάτο, πιο απολαυστικό ταξίδι.