Ποιο είναι το πορτοκαλί πιάτο Mofongo;

Παραδοσιακό Πουέρτο Ρίκο Mofongo

Δεν μπορείτε να περπατήσετε σε ένα αυθεντικό εστιατόριο του Πουέρτο Ρίκο και να μην βρείτε mofongo στο μενού. Αυτό το εξαιρετικά δημοφιλές πιάτο είναι ένα must-try για τους πρώτους επισκέπτες που θέλουν να δοκιμάσουν το τοπικό εισιτήριο. Το Mofongo είναι ουσιαστικά ένα πολτοποιημένο ανάχωμα από πλατάνια στο οποίο προστίθεται συνδυασμός θαλασσινών, κρέατος ή λαχανικών. Μπορεί να σερβιριστεί ως επιτραπέζιο πιάτο ή ως κύριο πιάτο και συνήθως συνοδεύεται από φασόλια και ρύζι.

Είναι πολύ γεμάτο, οπότε μπορεί να θέλετε να πάρετε φως σε οποιαδήποτε παραγγελία σας για μια κύρια πορεία εάν έχετε mofongo ως πλάκα πιάτο.

Η Ιστορία του Μοφόνγκο

Το Πουέρτο Ρίκο εισέβαλε από τους ισπανούς κατακτητές το 1500. Το Πουέρτο Ρίκο δεν ήταν ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο εκείνη την εποχή - κατοικήθηκε από έναν αυτόχθονο λαό που ονομάζεται Ταϊνος. Οι Ισπανοί χρειάζονταν περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό για να εγκαταστήσουν το νησί από ό, τι μπορούσε να προσφέρει ο Ταΐνος, έτσι έφεραν σκλάβους από τη Δυτική Αφρική. Λέγεται ότι αυτοί οι δούλοι εισήγαγαν το fufu στο νησί, ένα πιάτο παρόμοιο με το mofongo. Ο Ταΐνος προσαρμόζει το fufu για να φιλοξενήσει τα δικά του γούστα και διαθέσιμα βρώσιμα στο νησί, με αποτέλεσμα το mofongo.

Το Mofongo παράγεται παραδοσιακά χρησιμοποιώντας ένα πλιόνιο για να ανακατέψει τα πιάνια και άλλα συστατικά. Το πηλό είναι ένα ξύλινο κονίαμα και γουδοχέρι που χρονολογείται από την προ-Κολομβιανή εποχή - στην πραγματικότητα, πλούσια υπολείμματα έχουν βρεθεί σε ανασκαφές των οικισμών Taino κοντά Ponce, Πουέρτο Ρίκο, νοτιοδυτικά του Σαν Χουάν.

Τύποι Mofongo

Παραλλαγές του mofongo βρίσκονται σε όλη την Καραϊβική, συχνά πηγαίνοντας με διαφορετικά ονόματα. Το Puerto Rican mofongo γίνεται με τηγανητά plantains, σε αντίθεση με το fufu de platano που είναι δημοφιλές στην Κούβα. Το Fufu de platano είναι φτιαγμένο με βραστό καρυκεύματα. Οι Δομινικανοί επίσης κάνουν ένα παρόμοιο πιάτο που ονομάζεται mangu.

Πώς να φτιάξετε το Mofongo

Οι ελαιόλαδοι - το βασικό του mofongo - είναι μεγάλα, πρασινωπά φρούτα σαν μπανάνα. Αν και μοιάζουν με μπανάνες, σίγουρα δεν δοκιμάζουν το ίδιο. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε αυτό το πιάτο στο σπίτι και μπορείτε να πάρετε τα χέρια σας σε μερικά plantains, η διαδικασία είναι πολύ απλή.

Τηγανίζουμε τα ελαιόλαδα - το ελαιόλαδο προτιμάται - και τα ξεφλουδίζουμε με άλλα συστατικά της επιλογής σας. Σκόρδο, κοράνιο, πιπεριές, κρεμμύδια, μπέικον, χοιρινό, βόειο κρέας, κοτόπουλο και οστρακοειδή είναι όλες οι συνηθισμένες προσθήκες και μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ζωμό. Συμπληρωματικό λάδι προστίθεται συχνά στη διαδικασία χύτευσης.

Δοκιμάστε μερικές συνταγές που διατίθενται στην Epicurious και Allrecipes, έχοντας κατά νου ότι αυτό είναι ένα από τα πιάτα που τείνουν να είναι μοναδικά για τον δημιουργό της. Μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις βασικές συνταγές ως αρχή, προσθέτοντας ή υποκαθιστώντας τις δικές σας παραλλαγές ή αγαπημένες γεύσεις. Αυτές οι βασικές συνταγές χρησιμοποιούν την παραδοσιακή συμπεριφορά του Πουέρτο Ρίκο με τηγανητό δέρμα χοιρινού κρέατος, αλλά μπορείτε να αντικαταστήσετε οστρακοειδή ή κοτόπουλο αν προτιμάτε μια πιο λιτή έκδοση.

Παραλλαγές

Μπορείτε να γεμίσετε το mofongo σας με άλλα συστατικά και όχι να τα βάζετε με τα πλατάνια. Αυτό καταλήγει σε ένα πιάτο που ονομάζεται mofongo relleno, το οποίο στη συνέχεια τυπικά πνίγεται σε σάλτσα.

Αναπληρώστε yuca για τους plantains για ένα μη παραδοσιακό mofongo, ή χρησιμοποιήστε και τα δύο για μια παραλλαγή.