Οι τάφοι του Saad, Μαρακές: Ο πλήρης οδηγός

Η μαροκινή πόλη του Μαρακές είναι γεμάτη με τα παραδείγματα της μαγευτικής ιστορικής αρχιτεκτονικής. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αυτά είναι οι τάφοι του Saadian, που βρίσκονται λίγο έξω από τα τείχη της Medina, κοντά στο διάσημο τζαμί Koutoubia. Χτισμένο κατά τη διάρκεια της βασιλείας του σουλτάνου Αχμάντ Μαν Μανσούρ τον 16ο αιώνα, οι τάφοι αποτελούν πλέον ένα αξιοθέατο για τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ιστορία των Τάφων

Ο Ahmad el Mansour ήταν ο έκτος και πιο διάσημος σουλτάνος ​​της δυναστείας Saadi, προεδρεύοντας του Μαρόκου από το 1578 έως το 1603.

Η ζωή και η κυριαρχία του καθορίζονταν από δολοφονίες, ίντριγκα, εξορία και πόλεμο και τα κέρδη επιτυχημένων εκστρατειών χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή καλών κτιρίων σε όλη την πόλη. Οι τάφοι του Σαάντ ήταν μέρος της κληρονομιάς του el Mansour, που ολοκληρώθηκε στη διάρκεια της ζωής του για να χρησιμεύσει ως κατάλληλη ταφή για τον σουλτάνο και τους απογόνους του. Ο El Mansour δεν έβγαλε τίποτα, και από τη στιγμή που είχε αναμειχθεί το 1603, οι τάφοι είχαν γίνει ένα αριστούργημα ωραίας μαροκινή χειροτεχνίας και αρχιτεκτονικής.

Μετά τον θάνατο του el Mansour, οι τάφοι γνώρισαν μια περίοδο παρακμής. Το 1672, ο Alaouite Sultan Moulay Ismail ανέβηκε στην εξουσία και σε μια προσπάθεια να εδραιώσει τη δική του κληρονομιά, έθεσε ως στόχο την καταστροφή των κτιρίων και των μνημείων που ανατέθηκαν κατά την εποχή του el Mansour. Ίσως με επιφυλακτικότητα να υποστεί την οργή των προκατόχων του, αποποιώντας τον τελευταίο τόπο ανάπαυσης, ο Ισμαήλ όμως δεν έριξε τους τάφους στο έδαφος. Αντ 'αυτού, περιχώρησε τις πόρτες τους, αφήνοντας μόνο ένα στενό διάδρομο που βρίσκεται μέσα στο τζαμί Koutoubia.

Με την πάροδο του χρόνου, οι τάφοι, οι κάτοικοί τους και το μεγαλείο μέσα τους διαγράφηκαν από τη μνήμη της πόλης.

Οι θανατηφόροι τάφοι ξεχάστηκαν για πάνω από διακόσια χρόνια, έως ότου μια εναέρια έρευνα που διέταξε ο γάλλος γενικός διαμένον Hubert Lyautey αποκάλυψε την ύπαρξή τους το 1917. Μετά από περαιτέρω επιθεώρηση, η Lyautey αναγνώρισε την αξία των τάφων και άρχισε τις προσπάθειες να τους επαναφέρει στην προηγούμενη δόξα .

Οι Τάφοι σήμερα

Σήμερα, οι τάφοι είναι ανοικτοί για άλλη μια φορά, επιτρέποντας στους πολίτες να μαρτυρούν από πρώτο χέρι τι έχει απομείνει από τη δυναστεία Saadi. Το συγκρότημα είναι μαγευτικό στο σχεδιασμό του, με ψηλά ταβανισμένα ταβάνια, περίπλοκα ξυλόγλυπτα και εισαγόμενα μαρμάρινα αγάλματα. Σε όλους τους τάφους, τα πολύχρωμα ψηφιδωτά των πλακιδίων και οι γυψοσανίδες είναι σαν απόδειξη της ικανότητας των τεχνιτών του 16ου αιώνα. Υπάρχουν δύο κύρια μαυσωλεία, που μαζί περιέχουν 66 τάφους. ενώ ο κήπος γεμάτος τριανταφυλλιές παρέχει χώρο για τους τάφους πάνω από 100 μέλη του βασιλικού νοικοκυριού - συμπεριλαμβανομένων αξιόπιστων συμβούλων, στρατιωτών και υπηρέτρων. Αυτοί οι μικρότεροι τάφοι είναι διακοσμημένοι με σκαλιστά ισλαμικές επιγραφές.

Τα Δύο Μαυσωλεία

Το πρώτο και πιο διάσημο μαυσωλείο βρίσκεται στα αριστερά του συγκροτήματος. Χρησιμεύει ως τόπος ταφής του el Mansour και των απογόνων του και η είσοδος είναι αφιερωμένη στους μαρμάρινους τάφους αρκετών πριγκηποντοριών του Σααδί. Σε αυτό το τμήμα του μαυσωλείο, μπορεί κανείς να βρει τον τάφο του Moulay Yazid, έναν από τους λίγους ανθρώπους που θάβονται στους τάφους του Saad, μετά την κυριαρχία του Moulay Ismail. Ο Yazid ήταν γνωστός ως ο τρελός σουλτάνος ​​και κυβέρνησε για δύο μόνο χρόνια μεταξύ 1790 και 1792 - μια περίοδο που ορίστηκε από τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο.

Το κυριότερο σημείο του πρώτου μαυσωλείο, ωστόσο, είναι ο πλούσιος τάφος του ίδιου του el Mansour.

Ο Ελ Μανσούρ βρίσκεται χωρισμένος από τους απογόνους του σε ένα κεντρικό θάλαμο γνωστό ως το Επιμελητήριο των Δώδεκα Στήλων. Οι κίονες είναι σκαλισμένες από πρόστιμο μάρμαρο Carrara που εισάγεται από την Ιταλία, ενώ το διακοσμητικό γύψο είναι επιχρυσωμένο με χρυσό. Οι θύρες και οι οθόνες των τάφων του el Mansour προσφέρουν εκπληκτικά παραδείγματα χειροποίητης σκάλισμα, ενώ τα κεραμίδια εδώ είναι άψογα. Το δεύτερο, ελαφρώς παλαιότερο μαυσωλείο περιέχει τον τάφο της μητέρας του el Mansour, και του πατέρα του, τον Mohammed Ash Sheikh. Ο Ash Sheikh είναι γνωστός ως ιδρυτής της δυναστείας Saadi και για τη δολοφονία του από τους Οθωμανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης το 1557.

Πρακτικές πληροφορίες

Ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσετε στους τάφους του Saadian είναι να ακολουθήσετε την οδό Bab Agnaou από τη διάσημη αγορά Medina του Μαρακές, Djemaa el Fna.

Μετά από ένα γραφικό 15 λεπτό με τα πόδια, ο δρόμος σας οδηγεί στο τζαμί Koutoubia (επίσης γνωστό ως το τζαμί του Kasbah). και από εκεί, υπάρχουν σαφείς πινακίδες στους ίδιους τους τάφους. Οι τάφοι είναι ανοιχτοί καθημερινά από τις 8:30 π.μ. - 11:45 π.μ. και ξανά από τις 2:30 μ.μ. - 5:45 μ.μ. Η είσοδος κοστίζει 10 dirham (περίπου $ 1) και οι επισκέψεις μπορούν εύκολα να συνδυαστούν με μια περιήγηση στο παρακείμενο παλάτι El Badi. Το παλάτι El Badi χτίστηκε επίσης από τον el Mansour και αργότερα απογυμνώθηκε από τον Moulay Ismail.