Νέα Ζηλανδία Στοιχεία: Τοποθεσία, Πληθυσμός κ.λπ.

Τοποθεσία . Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται νοτιοανατολικά της Αυστραλίας ανάμεσα σε γεωγραφικά πλάτη 34 μοίρες νότια και 47 μοίρες νότια.

Περιοχή. Η Νέα Ζηλανδία είναι 1600 χιλιόμετρα βόρεια προς νότο με έκταση 268.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αποτελείται από δύο σημαντικά νησιά: το Βόρειο Νησί (115.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και το Νότιο Νησί (151.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα), καθώς και πολλά μικρά νησιά.

Πληθυσμός. Τον Σεπτέμβριο του 2010, η Νέα Ζηλανδία εκτιμά ότι έχει πληθυσμό κοντά στα 4,3 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τις στατιστικές της Νέας Ζηλανδίας, η εκτιμώμενη πληθυσμιακή αύξηση της χώρας είναι μία γέννηση κάθε 8 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα, ένας θάνατος κάθε 16 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα και ένα καθαρό κέρδος μετανάστευσης ενός κατοίκου της Νέας Ζηλανδίας κάθε 25 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα.

Κλίμα. Η Νέα Ζηλανδία έχει αυτό που είναι γνωστό ως θαλάσσιο κλίμα, σε αντίθεση με το ηπειρωτικό κλίμα των μεγάλων μαζών της γης. Οι κλιματολογικές συνθήκες και οι καιρικές συνθήκες στις θάλασσες γύρω από τη Νέα Ζηλανδία μπορούν να προκαλέσουν κλιματικές μεταβολές. Η βροχή κατανέμεται πιο ομοιόμορφα στο Βόρειο Νησί απ 'ότι στον Νότο.

Ποτάμια. Ο ποταμός Waikato στο βόρειο νησί είναι ο μακρύτερος ποταμός της Νέας Ζηλανδίας σε απόσταση 425 χιλιομέτρων. Ο μακρύτερος πλωτός ποταμός είναι το Whanganui, επίσης στο βόρειο νησί.

Σημαία. Δείτε τη σημαία της Νέας Ζηλανδίας.

Επίσημες γλώσσες: Αγγλικά, Μαορί.

Μεγάλες πόλεις. Οι μεγαλύτερες πόλεις της Νέας Ζηλανδίας είναι το Auckland και το Wellington στο βόρειο νησί, το Christchurch και το Dunedin στο νότιο νησί. Το Wellington είναι η εθνική πρωτεύουσα και το Queenstown στο Νότιο Νησί ονομάζεται η Περιπέτεια Πρωτεύουσα του Κόσμου.

Κυβέρνηση. Η Νέα Ζηλανδία είναι μια συνταγματική μοναρχία με τη βασίλισσα της Αγγλίας ως αρχηγός κράτους. Το Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας είναι ένα ενιαίο σώμα χωρίς ανώτερο στέλεχος.

Απαιτήσεις ταξιδιού. Χρειάζεται ένα έγκυρο διαβατήριο για να επισκεφθείτε τη Νέα Ζηλανδία αλλά μπορεί να μην χρειαστεί βίζα.

Περιηγήσεις πέντε ημερών . Αν έχετε περιορισμένο χρόνο, μπορείτε να επισκεφτείτε το Βόρειο Νησί ή το Νότιο Νησί.

Χρήματα. Η νομισματική μονάδα είναι το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας που ισούται με 100 σεντς της Νέας Ζηλανδίας. Επί του παρόντος, το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας έχει χαμηλότερη αξία από το δολάριο ΗΠΑ. Σημειώστε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία κυμαίνεται.

Πρώτοι κάτοικοι. Οι πρώτοι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας πιστεύεται ότι είναι οι Μαορί, αν και είχε επίσης υποτεθεί ότι οι πρώτοι Πολυνησιανοί που κατοικούσαν στη Νέα Ζηλανδία έφθασαν γύρω στο 800 μ.Χ. και ήταν οι κυνηγοί Moriori ή moa. (Το moa είναι ένα είδος πουλιών που τώρα εξαφανίστηκε, μερικοί από τους οποίους ήταν τόσο ψηλοί όσο τρία μέτρα.) Η υπόθεση ότι τα Moriori ήταν τα πρώτα που έφτασαν στη Νέα Ζηλανδία φαίνεται να έχει διαψευσθεί από την προφορική ιστορία του Maori. Το Moriori και τα Μαορί ανήκουν στον ίδιο γύρο της Πολυνησίας. (Δείτε επίσης σχόλιο στο φόρουμ μας.)

Ευρωπαϊκή εξερεύνηση. Το 1642 ο ολλανδός εξερευνητής Abel van Tasman ταξίδεψε στη δυτική ακτή του τόπου που ονόμασε Nieuw Zeeland, μετά την ολλανδική επαρχία Zeeland.

Τα ταξίδια του Κουκ. Ο καπετάνιος James Cook ταξίδεψε στη Νέα Ζηλανδία σε τρία χωριστά ταξίδια, το πρώτο το 1769. Ο Captain Cook έδωσε ονόματα σε πολλά μέρη της Νέας Ζηλανδίας που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται.

Πρώτοι άποικοι. Οι πρώτοι άποικοι ήταν αυτοκράτορες, τότε ιεραπόστολοι. Οι Ευρωπαίοι άρχισαν να φτάνουν σε μεγαλύτερο αριθμό στις αρχές του 19ου αιώνα.

Συνθήκη της Waitangi. Αυτή η συνθήκη υπογράφηκε το 1840 παραχώρησε κυριαρχία στη Νέα Ζηλανδία στη βασίλισσα της Αγγλίας και εξασφάλισε κατοχή της γης από τους Μαορί. Η συνθήκη γράφτηκε στα αγγλικά και στα Μαορί.

Δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Η Νέα Ζηλανδία έδωσε στις γυναίκες της το δικαίωμα ψήφου το 1893, ένα τέταρτο του αιώνα πριν από τη Βρετανία ή τις ΗΠΑ.