Μουσική και μουσικά όργανα χωρών της Κεντρικής Αμερικής

Η μουσική της Κεντρικής Αμερικής επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς από την υπόλοιπη Λατινική Αμερική, τη Βόρεια Αμερική, την Καραϊβική, την Ευρώπη και ακόμη και την Αφρική. Από όλες αυτές τις κουλτούρες, οι αφρικανικές και ευρωπαϊκές επιρροές είναι οι πιο αισθητές. Η ευρωπαϊκή μουσική εισήλθε στη Λατινική Αμερική με την εισβολή των Ισπανών πριν από 500 χρόνια.

Όταν επισκέπτεστε την περιοχή, θα παρατηρήσετε ότι η παραδοσιακή μουσική και τα μουσικά όργανα της Κεντρικής Αμερικής διαφέρουν μεταξύ των χωρών και μερικές φορές ακόμη και σε πόλεις της χώρας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ως βάση τις τοπικές ιθαγενείς παραδόσεις και προσθέτουν σε αυτές τις επιρροές που έφεραν οι κατακτητές.

Η δουλεία συνέβαλε επίσης σημαντικά στην εξέλιξη της παραδοσιακής μουσικής της Κεντρικής Αμερικής. Οι σκλάβοι που ήρθαν από διάφορα μέρη του κόσμου ήρθαν επίσης με τη δική τους παραδοσιακή μουσική, χορούς και όργανα.

Τα μουσικά όργανα των χωρών της Κεντρικής Αμερικής

Τα περισσότερα όργανα προέρχονται από ισπανικές και αφρικανικές πηγές. Αυτά αποτελούνται κυρίως από διαφορετικά τύμπανα, που είναι ένα από αυτά τα τυμπάνια της Ευρώπης. Αυτά τα τύμπανα υπέστησαν μετασχηματισμό με την πάροδο των χρόνων και μετατράπηκαν σε congas, bongos και timbales που γνωρίζουμε σήμερα. Ένα όργανο που ήρθε από την Αφρική και έγινε δημοφιλής στους κεντροαμερικανούς μουσικούς της εποχής ήταν ο Μπατά. Αυτά τα όργανα κατασκευάστηκαν από κολοκύθες.

Ένα άλλο ενδιαφέρον μουσικό όργανο είναι ο κυλινδρικός cabasa με μπάλες από χάλυβα και είναι κατασκευασμένος κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να περιστρέφεται με μια προσαρτημένη λαβή.

Στη συνέχεια υπάρχει το shekere που είναι κατασκευασμένο από κολοκύνθη και καλύπτεται με ένα beaded δίχτυ. Για να κάνετε ήχους με αυτά, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ραβδιά και πλήκτρα.

Το Μπελίζ έχει πολλές μορφές μουσικής, αλλά ένα από τα πιο δημοφιλή έχει αναπτυχθεί από τους Caribs-απόγονοι. Αυτός ο τύπος μουσικής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα τύμπανα για τα όργανα.

Το banjo, το ακορντεόν, η κιθάρα και τα κρουστά χρησιμοποιούνται επίσης για να παράγουν τους μοναδικούς ήχους της παραδοσιακής μουσικής Belizean.

Λίγο προς το νότο, στη Γουατεμάλα, το πιο παραδοσιακό όργανο ονομάζεται marimba. Είναι τόσο αγαπητό από τους ντόπιους ακόμα και σήμερα ότι αποφάσισαν να το ονομάσουν το εθνικό τους όργανο. Πρόκειται για ένα κρουστικό όργανο από ξύλο που μοιάζει με τα πλήκτρα από ένα πιάνο. Για να το ακούσετε, χρησιμοποιούν μπαστούνια με λαστιχένιες μπάλες στην άκρη.

Το Ελ Σαλβαδόρ έχει δύο κύριους τύπους παραδοσιακής μουσικής, το ένα είναι cumbia και το άλλο είναι η λαϊκή μουσική του El Salvador. Από αυτή τη χώρα ξεχωρίζει ένας χορός που ονομάζεται Xuc. Το 1950 ορίστηκε από την τοπική κυβέρνηση ως ο εθνικός χορός του Ελ Σαλβαδόρ.

Επόμενη είναι η Ονδούρα. Εδώ, ειδικά στην ακτή της Καραϊβικής, θα μπορείτε να ακούσετε τη μουσική Garifuna. Αυτό είναι πολύ παρόμοιο με τη μουσική που θα βρείτε στις ακτές της Μπελίζε επειδή και οι δύο προέρχονται από πληθυσμούς Garifuna. Στην πραγματικότητα, ο Garifunas στην Ονδούρα πήγε εκεί μετά από τη μετανάστευση από το Μπελίζ.

Η μουσική της Νικαράγουας είναι κυρίως marimba, αλλά υπάρχει μια συστροφή. Περιλαμβάνει επίσης κάποια τύμπανα και από τον πολιτισμό Garifuna. Το Palo de Mayo είναι αρκετά συνηθισμένο εδώ. Είναι ένας παραδοσιακός χορός με τις ρίζες της Αφρο-Καραϊβικής.

Η μουσική που χρησιμοποιήθηκε ως φόντο για αυτό μπορεί να περιγραφεί ως έντονος κρουστικός ακουστικός λαϊκός ρυθμός. Το μουσικό στυλ είναι επίσης γνωστό ως Palo de Mayo.

Υπάρχουν δύο παναμαϊκά παραδοσιακά όργανα. Το ένα είναι ένα όργανο χορδών που ονομάζεται mejoranera. Έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από αυτόχθονες από τον Παναμά. Στη συνέχεια, υπάρχει ένα τριών-κορδόνι βιολί που ονομάζεται Rabel. Έχει αραβική προέλευση και φέρθηκε στην περιοχή από τους Ισπανούς.