Ημερήσια εκδρομή στο νησί Lana'i

Το νησί Lana'i είναι το πιο παρεξηγημένο από όλα τα νησιά της Χαβάης. Είναι επίσης ένα από τα λιγότερο επισκέφθηκε από τα κύρια νησιά της Χαβάης . Το 2014, μόνο 67.106 άτομα επισκέφθηκαν τη Lana'i, σε σύγκριση με σχεδόν 5.159.078 που επισκέφτηκαν το Oahu, 2.397.307 που επισκέφθηκαν το Maui, 1.445.939 που επισκέφθηκαν το νησί της Χαβάης και τους 1.113.605 που επισκέφτηκαν τον Kauai. Μόνο το νησί Μολοκάι είδε λιγότερους επισκέπτες σε περίπου 59.132.

Όσοι επισκέπτονται τη Lana'i τείνουν να είναι πλουσιότεροι από τον μέσο επισκέπτη στα άλλα νησιά. Ωστόσο, τα θέρετρα προσπαθούν να καταστήσουν τα επιτόκια τους πιο ελκυστικά για όλους τους επισκέπτες της Χαβάης τα τελευταία χρόνια.

Πρώην νησί ανανά

Ακόμα και σήμερα, όταν ρωτήθηκαν τι γνωρίζουν για τη Lana'i, πολλοί επισκέπτες εξακολουθούν να αναφέρουν ανανά. Άλλοι γνωρίζουν τα δύο θέρετρα παγκόσμιας κλάσης που έχουν ανοίξει στο νησί από το 1992. Άλλοι γνωρίζουν ότι η Lana'i διαθέτει δύο από τα καλύτερα γήπεδα γκολφ της Χαβάης. Στην πραγματικότητα, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ταξιδεύουν καθημερινά στο Lana'i στο Expeditions Ferry πηγαίνουν για μία μέρα γκολφ.

Είναι ενδιαφέρον, ενώ πολλοί εξακολουθούν να συνδέουν τη Lana'i με τη βιομηχανία ανανά, ο ανανάς στην πραγματικότητα καλλιεργήθηκε μόνο στη Lana'i για περίπου 80 χρόνια του 20ου αιώνα.

Ενώ η βιομηχανία ανανά ήταν υπεύθυνη για μια αρκετά μεγάλη εισροή ξένων εργαζομένων, κυρίως από τις Φιλιππίνες, δεν μπόρεσε να διατηρηθεί ως κερδοφόρα επιχείρηση και οι γιοι και οι κόρες πολλών μεταναστών εργαζομένων έφυγαν από το νησί για καλύτερες ευκαιρίες αλλού.

Ήταν ένα αποτυχημένο πείραμα. Σήμερα δεν υπάρχει εμπορική επιχείρηση ανανά στην Lana'i.

Ηλικία Τουρισμού

Συνειδητοποιώντας την ανάγκη να αλλάξει ή, ειλικρινά, να εξαφανιστεί, η Lana'i Company, υπό την ηγεσία του David Murdock, αποφάσισε να προχωρήσει σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, δημιουργώντας 2 θέρετρα παγκόσμιας κλάσης για να προσελκύσει επισκεψιμότητα επισκεπτών στο νησί .

Το αρχικό σχέδιο ανάπτυξης της Lana'i ζήτησε επίσης την εφαρμογή διαφοροποιημένης γεωργίας για να αντικαταστήσει την βιομηχανία ανανά, αλλά αυτή η πτυχή του σχεδίου έχει εγκαταλειφθεί ευρέως.

Ο Larry Ellison αγοράζει την πλειοψηφία των Lana'i

Τον Ιούνιο του 2012, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Oracle Corporation Larry Ellison υπέγραψαν συμφωνία πώλησης για να αγοράσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων της Murdock, συμπεριλαμβανομένων των θέρετρων και των δύο γηπέδων γκολφ τους, ενός ηλιακού αγροκτήματος, διαφόρων ακινήτων, μεταφορική εταιρεία και ένα σημαντικό μέρος της γης.

Σήμερα, η Lana'i εξαρτάται απόλυτα από την τουριστική βιομηχανία για την επιβίωσή της. Πολλοί κάτοικοι αναγνωρίζουν ότι αυτή η εξάρτηση, όπως και η προηγούμενη εξάρτησή τους από τη βιομηχανία ανανά, είναι πολύ επικίνδυνη για μακροπρόθεσμη ευημερία. Οι αριθμοί επισκεπτών στη Lana'i έχουν μειωθεί πραγματικά τα τελευταία χρόνια.

Να φτάσουμε στη Λανάι

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να φτάσετε στο Lana'i είναι να πάρετε το Expeditions Ferry από Lahaina, Maui. Το πλοίο αναχωρεί από την Lahaina πέντε φορές την ημέρα κάνοντας ισάριθμους ταξιδιώτες επιστροφής. Η διαδρομή 45 λεπτών κοστίζει μόνο 60 δολάρια (περίπου κατά προσέγγιση). Σε συνδυασμό με πολλές νησιωτικές επιχειρήσεις, η Expeditions προσφέρει διάφορες προσφορές που περιλαμβάνουν ενοικιάσεις αυτοκινήτων, πακέτα γκολφ και ξεναγήσεις νησιών.

Περιπέτεια Lana'I Ecocentre

Σε προηγούμενη επίσκεψή μας επιλέξαμε μια τετραώρητη περιήγηση με το Adventure Lana'i Ecocentre, το οποίο προσφέρει επίσης περιηγήσεις γεμάτες μέρες και περιηγήσεις στο ηλιοβασίλεμα καθώς επίσης και καταδύσεις, κολύμβηση με αναπνευστήρα και δυνατότητες καγιάκ. Η εταιρεία ανήκει από κοινού σε δύο κατοίκους της Lana'i, ένας από τους οποίους ήταν ο ξεναγός μας - Jarrod Barfield.

Η περιήγησή μας μας οδήγησε σε πολλά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού, όπως το Lana'i City, το μονοπάτι Munro, το Maunalei Gulch, το Shipwreck Beach, το Po'aiwa Petroglyphs, το Kanepu`u Forest Preserve και ο Κήπος των Θεών. το Lodge at Koele και το Manele Bay Hotel.

Δεν ειναι για ολους

Το νησί Lana'i δεν είναι για όλους. Εκτός από τα θέρετρα και την πόλη Lana'i, δεν είναι εύκολο να επισκεφθείτε τις περισσότερες άλλες περιοχές του νησιού. Ένα όχημα 4x4 είναι ένας μούστος και ένας έμπειρος ξεναγός συνιστάται ιδιαίτερα.

Την εβδομάδα πριν από την επίσκεψή μας, δύο επισκέπτες έσκαψαν τη μίσθωση των 4x4 στη λάσπη στο δρόμο προς την παραλία Shipwreck Beach. Οι επισκέπτες συχνά προσπαθούν να εξερευνήσουν το νησί μόνοι τους, μόνο για να διαπιστώσουν ότι χάνονται, κολλούν ή προκαλούν ζημιά στο αυτοκίνητό τους. Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πλειοψηφία των επισκεπτών νησιών κολλήσει κοντά στα θέρετρα και τα γήπεδα γκολφ. Ενώ τα θέρετρα είναι, χωρίς αμφιβολία, υπέροχα, υπάρχουν πολύ περισσότερα από τα πραγματικά Lana'i να βιώσουν.