Οι San Bushmen: Αυτόχθονες άνθρωποι της Νότιας Αφρικής

Το "San" είναι ένα συλλογικό όνομα για τα έθνη που μιλάνε την Khoisan στη Νότια Αφρική. Επίσης, μερικές φορές αναφέρεται ως Bushmen ή Basarwa, ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που κατοικούσαν στη Νότια Αφρική, όπου ζούσαν για πάνω από 20.000 χρόνια. Οι San ζωγραφισμοί βράχων στις εκκλησίες Tsodilo της Μποτσουάνα βεβαιώνουν αυτήν την απίστευτη κληρονομιά, με πολλά παραδείγματα που θεωρούνται ότι χρονολογούνται τουλάχιστον στο 1300 μ.Χ.

Ο Σαν ζει σε περιοχές της Μποτσουάνα, της Ναμίμπια, της Νότιας Αφρικής, της Αγκόλα, της Ζάμπια, της Ζιμπάμπουε και του Λεσότο.

Σε ορισμένους τομείς, οι όροι "San" και "Bushmen" θεωρούνται υποτιμητικοί. Αντ 'αυτού, πολλοί Άγιοι προτιμούν να αναγνωρίζονται με το όνομα των μεμονωμένων εθνών τους. Αυτά περιλαμβάνουν το Kung, Jul'hoan, Tsoa και πολλά άλλα.

Η ιστορία του San

Το San είναι οι απόγονοι του πρώτου Homo sapiens , δηλαδή του σύγχρονου ανθρώπου. Έχουν το παλαιότερο γονιδιακό μοτίβο οποιουδήποτε υπάρχοντος ανθρώπου και πιστεύεται ότι όλες οι άλλες εθνικότητες προέρχονται από αυτές. Ιστορικά, το San ήταν κυνηγοί-συλλέκτες που διατηρούσαν έναν ημι-νομαδικό τρόπο ζωής. Αυτό σήμαινε ότι μετακινήθηκαν καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα νερού, θηραμάτων και εδώδιμων φυτών που υποκαθιστούσαν τη διατροφή τους.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2.000 ετών, όμως, η άφιξη βοσκών και αγροτών από αλλού στην Αφρική ανάγκασε τους Σαν λαούς να αποχωρήσουν από τα παραδοσιακά εδάφη τους. Αυτός ο εκτοπισμός επιδεινώθηκε από τους λευκούς αποικιοκράτες τον 17ο και 18ο αιώνα, οι οποίοι άρχισαν να εγκαθιστούν ιδιωτικές εκμεταλλεύσεις στις πιο γόνιμες περιοχές της περιοχής.

Ως αποτέλεσμα, το San περιορίστηκε σε μη αροτραίες περιοχές της Νότιας Αφρικής - όπως η άγονη έρημο Καλαχάρι.

Παραδοσιακό πολιτισμό του San

Στο παρελθόν, οικογενειακές ομάδες ή μπάντες του San συνήθως αριθμούσαν περίπου 10 έως 15 άτομα. Ζούσαν από τη γη, ανέγερσαν προσωρινά καταφύγια το καλοκαίρι και πιο μόνιμες κατασκευές γύρω από τις υδροληψίες στον ξηρό χειμώνα.

Το San είναι ένας ισότιμος λαός και παραδοσιακά δεν έχει επίσημο ηγέτη ή αρχηγό. Οι γυναίκες θεωρούνται σχετικά ίσες και οι αποφάσεις γίνονται ως ομάδα. Όταν προκύπτουν διαφωνίες, διεξάγονται μακρές συζητήσεις για την επίλυση οποιωνδήποτε ζητημάτων.

Στο παρελθόν, οι άντρες των San ήταν υπεύθυνες για το κυνήγι για να τροφοδοτήσουν ολόκληρη την ομάδα - μια συνεργατική άσκηση που επιτεύχθηκε χρησιμοποιώντας χειροποίητα τόξα και βέλη με ένα δηλητήριο από σκαθάρια. Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες συγκέντρωσαν ό, τι μπορούσαν από τη γη, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, μούρων, κονδύλων, εντόμων και αυγών στρουθοκαμήλων. Αφού αδειάστηκαν, τα κοχύλια στρουθοκαμήλου χρησιμοποιήθηκαν για να συγκεντρώσουν και να αποθηκεύσουν νερό, το οποίο έπρεπε συχνά να αναρροφάται από μια τρύπα που έσκαψε στην άμμο.

Το Σαν Σήμερα

Σήμερα, εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 100.000 San ακόμα που ζουν στη Νότια Αφρική. Μόνο ένα πολύ μικρό κλάσμα αυτών των υπολοίπων ανθρώπων είναι σε θέση να ζήσουν σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους. Όπως συμβαίνει με πολλούς ανθρώπους του πρώτου έθνους σε άλλα μέρη του κόσμου, η πλειοψηφία των ανθρώπων του Σαν έχει πέσει θύμα των περιορισμών που τους επιβάλλει ο σύγχρονος πολιτισμός. Οι κυβερνητικές διακρίσεις, η φτώχεια, η κοινωνική απόρριψη και η απώλεια της πολιτιστικής ταυτότητας έχουν αφήσει όλα τα σημάδια τους στο σημερινό San.

Δεν μπορούν να περιπλανηθούν ελεύθερα σε όλη τη γη, όπως θα κάποτε είχαν κάνει, οι περισσότεροι τώρα εργάζονται σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις ή συντηρήσεις της φύσης, ενώ άλλοι βασίζονται σε κρατικές συντάξεις για το εισόδημά τους. Ωστόσο, το San είναι ακόμα σεβαστό από πολλούς για τις ικανότητές τους επιβίωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν την παρακολούθηση, το κυνήγι και την εκτενή γνώση των εδώδιμων και φαρμακευτικών φυτών. Σε ορισμένους τομείς, οι Άνθρωποι του San είναι σε θέση να ζήσουν από αυτές τις δεξιότητες με διαφορετικό τρόπο, διδάσκοντάς τους σε άλλους σε πολιτιστικά κέντρα και τουριστικά αξιοθέατα.

Σαν Πολιτιστικές Περιηγήσεις

Αξιοθέατα όπως αυτά προσφέρουν στους επισκέπτες μια συναρπαστική εικόνα για μια κουλτούρα που έχει επιβιώσει από τις πιθανότητες για χιλιάδες χρόνια. Ορισμένα έχουν σχεδιαστεί για μικρές ημερήσιες επισκέψεις, ενώ άλλες έχουν τη μορφή πολυήμερων εκδρομών και περιπάτων στην έρημο. Το Nhoma Safari Camp είναι ένα στρατιωτικό στρατόπεδο στο χωριό Nhoma στη βορειοανατολική Ναμίμπια, όπου μέλη του λαού Julhohoan διδάσκουν στους επισκέπτες την τέχνη του κυνηγιού και της συγκέντρωσης, καθώς και τις δεξιότητες όπως η ιατρική, τα παραδοσιακά παιχνίδια και οι θεραπευτικοί χοροί.

Άλλες εμπειρίες του San Bushmen περιλαμβάνουν το Safari 8 ημερών Bushman Trail και το Safari Mobile Camping 7 ημερών στο Καλαχάρι, οι οποίες πραγματοποιούνται στη Μποτσουάνα. Στη Νότιο Αφρική, το Κέντρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Khwa ttu San παρέχει ημερήσιες εκδρομές για τους επισκέπτες καθώς και εκπαίδευση για τους σύγχρονους ανθρώπους του Σαν που επιθυμούν να ανακαλυφθούν με τον παραδοσιακό πολιτισμό τους.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε και ξαναγράφηκε εν μέρει από την Jessica Macdonald στις 24 Αυγούστου 2017.