Από παιδιά δρόμου στους ξεναγούς στο Δελχί της Ινδίας

Πώς το Salaam Baalak Trust αλλάζει τη ζωή των παιδιών

Λίγες θέσεις στον κόσμο ενσαρκώνουν μια έντονη αντίθεση από την Ινδία, με τα δονητικά χρώματα, τον πλούσιο πολιτισμό, τους θρυλικούς ναούς, τα οχυρά και τα πολυτελή ξενοδοχεία ... και την ερήμωση και τη φτώχεια. Στο πρόσφατο ταξίδι μου, το οποίο ξεκίνησε στο Δελχί, αυτή η αντίθεση ήταν εμφανής από τη στιγμή που προσγειώθηκα. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα με εκθέσουν σε πολλές δελεαστικές στιγμές, από την είσοδο στο Taj Mahal μέχρι τη σίτιση των ελέφαντες, αλλά αυτό που μου επηρέασε περισσότερο ήταν μερικά μικρά πρόσωπα σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας που πολύ πρώτη ημέρα στο Δελχί.

Εννέα παιδιά λείπουν μια ημέρα στο Δελχί, πόλη 20 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ορισμένες περιπτώσεις είναι τυχαίες - στους πολυσύχναστους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τα λεωφορεία και τις αγορές. Λόγω του πυκνού πληθυσμού και της ταχείας κίνησης των μεγάλων πλήθους, είναι μια κοινή πραγματικότητα για τα παιδιά να χωρίζονται από τις οικογένειές τους. Άλλα παιδιά εγκαταλείπονται λόγω ιατρικών προβλημάτων, σεξουαλικά εκμεταλλεύονται ή τρέχουν μακριά. Είναι θεμέλια όπως η Salaam Baalak Trust που δίνουν ελπίδα σε αυτό που ακούγεται σαν μια απελπιστική επιδημία.

Το έργο του Salaam Baalak Trust (SBT) ξεκίνησε με 25 παιδιά το 1988 και τώρα νοιάζεται για 6.600 παιδιά το χρόνο. Το SBT διαθέτει έξι κέντρα σε όλη την Ινδία, τέσσερις κατοικίες για αγόρια και δύο κορίτσια, ένα από τα οποία είναι αποκλειστικά για θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Το 70% των παιδιών επιστρέφουν στο σπίτι τους, ενώ τα υπόλοιπα φροντίζονται και εκπαιδεύονται στα μακροχρόνια κέντρα της SBT.

Εκτός από την παροχή ασφάλειας και εκπαίδευσης, η SBT εκπαιδεύει τους εφήβους να γίνουν ξεναγοί των δικών τους κατώφλιων, οικοδομώντας την εμπιστοσύνη τους, βελτιώνοντας τα αγγλικά τους και διδάσκοντάς τους για να κερδίσουν τα προς το ζην.

Σε αυτό το οδυνηρό, ηλιόλουστο απόγευμα, ο οδηγός μας, Ejaz, μας περνούσε με σιγουριά μέσα από τα βρωμιά των παλαιών Δελχί, τα αδέσποτα σκυλιά και τα καροτσάκια, τα οποία μας εκπαιδεύουν στην καθημερινή ζωή και τις ιστορίες των ντόπιων. Παράλληλα περπατούσε ένας δειλός οδηγός-κατάρτισης, ο Pav, του οποίου το χαμόγελο έπεσε το μάτι και η αθωότητά μου κέρδισε την καρδιά μου.

Περπατήσαμε δίπλα-δίπλα και άρχισα να ρωτώ για το σχολείο, τη ζωή στην Ινδία και την οικογένειά του. Ο νεαρός άνδρας - όχι περισσότερο από 16 ετών - μίλησε για τη μελέτη του σαν να ήταν ένα προνόμιο, ένα δώρο που ήταν τόσο ευγνώμων που του δόθηκε. Χαμογέλασε λίγο περισσότερο όταν μου είπε ότι σχεδιάζει να επιστρέψει στην πατρίδα του του Νεπάλ και της αδελφής του.

Τελειώσαμε την περιήγηση στο κέντρο όπου δώδεκα αγόρια μας συρρέουν. Τραγούδησαν ριπές αστράφτουν λίγο αστέρι και έκαναν στροφές λαμβάνοντας κεντρικό κύκλο για να αναδείξουν τις κινήσεις χορού που είχαν εμπνευστεί από το Bollywood. Ήταν ενθουσιασμένοι εντελώς από τα iPhones μας και ήταν antsy μας περιμένουν να snap φωτογραφίες όπως έθεσαν στα γυαλιά ηλίου μας.

Και στη συνέχεια μια απλή, ειλικρινή απάντηση σε μια ερώτηση, ένας άνθρωπος στην ομάδα μας ρώτησε τον Ejaz: "Τι θέλετε να κάνετε μετά από αυτό; Οι φιλοδοξίες σας, οι στόχοι; "

"Θέλω να είμαι καλός άνθρωπος."

Αρχίζω να αποκόβω από την ειλικρίνεια και την ευγνωμοσύνη του για όλα όσα του δόθηκαν, κάτι που δεν είναι τίποτα στο μυαλό του Δυτικού κόσμου. (Δεν είχα μόνο να διαμαρτυρηθώ για τον καιρό;) Οι προοπτικές του Ejaz και των άλλων αγοριών έχουν για το μέλλον τους πόσο εκτιμούν ο ένας τον άλλον και το SBT και βεβαίως τα χαμόγελά τους σήμανε τη μνήμη μου για πάντα.

Μετά το περίπατο και την επίσκεψη στο SBT, οι οδηγοί μας μας πήραν πίσω στο λεωφορείο μας. Έχουμε επιβιβαστεί, κυμάτιζαν από το παράθυρο στα μπλε μπλουζάκια τους που συρρικνώνονταν κάτω από το δρόμο καθώς σηκώσαμε ταχύτητα πέρα ​​από τα τσιπούρα.

Αυτή ήταν πιθανώς η τελευταία φορά που θα δούμε τον Ejaz και τον Pav, αλλά είμαι σίγουρος ότι έχουν φωτεινή ζωή μπροστά τους, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων οθονών του Bollywood.

Το Salaam Baalak Trust χρηματοδοτείται από ένα συνδυασμό κυβερνητικών, διεθνών οργανισμών και τουριστικών δωρεών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κράτηση περιήγησης και επίσκεψης, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος.