Τι σημαίνει το κρυοπαγήματα;

Προσδιορίστε διαφορετικούς βαθμούς κρυοπαγήματος σαν επαγγελματίας

Το κρυολόγημα εξαρτάται από τη σοβαρότητα του. Το επηρεασμένο δέρμα μπορεί να φαίνεται κόκκινο, μπλε, λευκό ή ακόμα και απαλό. Αλλά ποιο χρώμα αντιπροσωπεύει το στάδιο;

Πρώτες ρίψεις: Frostnip

Επίσης γνωστό ως frostnip, τα πρώτα κρυοπάτια περιλαμβάνουν πρήξιμο, φουσκάλες και ερυθρότητα που ακολουθείται από αίσθημα τσίμπημα ή καψίματος. Κατά ειρωνικό τρόπο, η πληγείσα περιοχή μπορεί να φαίνεται σαν να έχει καεί και το δέρμα είναι μαλακό στην αφή.

Αυτό το στάδιο, ενώ είναι τρομακτικό και κοιτάζει την εποχή, είναι αρκετά εύκολο να αντιστραφεί, αν και ο τραυματισμένος ιστός μπορεί να παρουσιάσει μακροχρόνια έλλειψη ευαισθησίας σε ζεστές και χαμηλές θερμοκρασίες.

Δεύτερος βαθμός κρυοπαγήματα: επιφανειακό κρυοπαγήματα

Καθώς ο παγετός εξελίσσεται, το προσβεβλημένο δέρμα γίνεται λευκό ή κίτρινο, δίνοντάς του κηρώδη εμφάνιση. Και αυτό το τσίμπημα ή το κάψιμο που αισθανθήκατε κατά την πρώτη φάση; Μετατρέπεται σε περισσότερο από ένα αίσθημα μυρμηγκιών ή φραχτών. Το δέρμα είναι σταθερότερο στην αφή, αλλά ο κάτω ιστός είναι μαλακός. Όπως και με το παγετό, μπορεί να προκύψει μακροχρόνια αναισθησία στις θερμές και ψυχρές θερμοκρασίες στην πληγείσα περιοχή από αυτό το επίπεδο έκθεσης.

Τρίψα Κρυστάλλινα: βαθύς κρυοπαγήματα

Εάν αυτή η αρχική αίσθηση καψίματος-τσιμπήματος εξελίσσεται εντελώς σε μια μείωση της αίσθησης, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ο παγετός έχει περάσει από τους μύες, τους τένοντες, τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεύρα και ίσως ακόμη και τα οστά. Τα οίδημα και οι κυψέλες που είναι γεμάτες με αίμα είναι ένα κοινό μάτι με βαθύ κρυοπαγήματα.

Το δέρμα μοιάζει με κηρώδη, ένα κηλιδωτό μείγμα από λευκό, γκρι και κίτρινο που μπορεί να μετατραπεί σε ένα πορφυρό μπλε όταν θερμαίνεται. Το δέρμα είναι δύσκολο στην αφή. Μπορεί ακόμη και να φαίνεται μαυρισμένο και νεκρό. Η επηρεαζόμενη περιοχή δεν μπορεί ποτέ ξανά να ανακτήσει την αίσθηση. Η ιστική βλάβη ή νέκρωση είναι παρούσα σε αυτό το σημείο. Οι ακραίες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν ακρωτηριασμό.

Πηγές: eMedecineHealth, Medscape, WebMD